«Πρέπει να ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών. Έχουμε καθυστερήσει περίπου 25-26 χρόνια. Ενώ σέβομαι τις ευαισθησίες των συνελλήνων, θεωρώ ότι, αυτή τη στιγμή, ο μεγαλύτερος πατριωτισμός είναι να λήξει αυτή η μεγάλη εκκρεμότητα». Αυτό τόνισε ο Γιώργος Γραμματικάκης σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο και τον δημοσιογράφο Νίκο Σβέρκο. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι κάτι τέτοιο «θα ανοίξει δρόμους συνεννόησης σε πρωτοβουλίες αναπτύξεως της περιοχής και κυρίως θα κλείσει το δρόμο προς τις κακόβουλες δυνάμεις του μέλλοντος».
Επιπλέον, εξέφρασε την απορία του για τη στάση της Νέας Δημοκρατίας και των υπόλοιπων κομμάτων που έχουν ταχθεί κατά της συμφωνίας, και τα οποία αρνούνται να μιλήσουν για την επόμενη μέρα σε περίπτωση καταψήφισής της. «Θα προκαλέσουμε τη γενική επιφύλαξη ή και οργή του ευρωπαϊκού κόσμου, που έχει συμβάλλει σε αυτή τη συμφωνία. Η Ελλάδα θα είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος» προειδοποίησε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού. Συνέχισε, μάλιστα, λέγοντας: «η συμφωνία των Πρεσπών έγινε δεκτή με μεγάλη ανακούφιση από όλους τους συμμάχους μας –πολλές φορές με ενθουσιασμό. Αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί στο μέλλον, αν κυριαρχήσουν αρνητικές δυνάμεις. Δε θα επιστρέψουμε απλώς στην αρχή της 25ετίας, θα πάμε ακόμα πιο πίσω».
Ερωτώμενος για τη συζήτηση που επικρατεί ως προς το μέλλον του Ποταμιού, ο Γιώργος Γραμματικάκης υπογράμμισε ότι στο πρόσφατο συνέδριο του Κινήματος πάρθηκε μια ξεκάθαρη απόφαση με μεγάλη πλειοψηφία: η αυτόνομη κάθοδός του στις εκλογές. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχουν προνομιακοί συνομιλητές». Παρά το γεγονός ότι «υπάρχουν σαφείς τάσεις για συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία», αυτές, όπως επεσήμανε «απορρίφθηκαν από τη μεγάλη πλειοψηφία του συνεδρίου».
Ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού εξέφρασε, παράλληλα, την ελπίδα ότι το κόμμα «θα παραμείνει στην ελληνική βουλή, διότι έχει αποδειχθεί πολύτιμος ο ρόλος του». Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «το Ποτάμι ενεργεί με ανεξαρτησία και με σκέψη, ενώ έχει συνδράμει την κυβέρνηση σε δύσκολα θέματα για να περάσουν από τη Βουλή και νομίζω ότι και η απόφασή του για το θέμα των Σκοπίων είναι ταυτόσημη με το εθνικό συμφέρον».
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τη διολίσθηση της ευρωπαϊκής Δεξιάς προς μια φοβική ρητορική, τόνισε ότι αρκετά συντηρητικά κόμματα στην Ευρώπη «προσπαθούν να ανακόψουν το δρόμο της ακροδεξιάς μιμούμενοι σε αρκετά μεγάλο βαθμό τα δικά της συνθήματα, για παράδειγμα ως προς το Προσφυγικό». Αυτό, όπως είπε, είναι η χειρότερη οδός. Μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η ακροδεξιά και η κρίση που βιώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «η εμβάθυνση των κοινωνικών αιτημάτων της Ευρώπης, των δημοκρατικών της αιτημάτων».
Ακούστε το απόσπασμα της συνέντευξης: