Γ. Δέδες: «Μαζί θα ξεριζώσουμε τον παλαιοκομματισμό από την Πελοπόννησο»

dedes30.pngΜήνυμα νίκης και ανατροπής έστειλε χθες η Καλαμάτα από την πλατεία της 23ης Μαρτίου, στην ομιλία του Γιώργου Δέδε, επιβεβαιώνοντας πλήρως την αίσθηση που επικρατεί σε όλη την Πελοπόννησο ότι το κλίμα φόβου έσπασε και η ώρα της αναγέννησης του Μοριά έχει φτάσει.

Από την αρχή της ομιλίας του ο Γιώργος Δέδες έστειλε μήνυμα στους πολίτες της Μεσσηνίας «να ξεκινήσουμε μαζί τον αγώνα για την ανατροπή του παλαιοκομματισμού, του πελατειακού συστήματος, της αδιαφάνειας, της οικογενειοκρατίας, της ήσσονος προσπάθειας, της συναλλαγής με τα μικροσυμφέροντα που έχουν εδραιωθεί εδώ και δεκαετίες, όλων εκείνων που κρατάνε πίσω εμας και τον τόπο μας…».

dedes31.pngΠαλαιοκομματισμός και Οικογενειοκρατία

Στην συνέχεια ανέφερε πως «τα μηνύματα που λαμβάνουμε από κάθε γωνιά της Πελοποννήσου -από την Ελαφόνησο μέχρι το Δερβενι κι απο την Επίδαυρο μεχρι την Πύλο- είναι πως οι πολίτες της περιφέρειας δικαιώνουν την απόφασή μας να “περάσουμε μπροστά” εγώ και όλοι οι συνυποψήφιοί μου, στο συνδυασμό της Δημοκρατικής Πελοποννησιακής Συνεργασίας, για να επιχειρήσουμε να φτιάξουμε έναν άλλο Μοριά. Γιατί νιώθουν την ίδια αγωνία για το μέλλον τους και το μέλλον των παιδιών τους.

Αυτή η αγωνία είναι που υποχρέωσε ανθρώπους σαν εμένα και τον Παναγιώτη τον Αλευρά, τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη της Μεσσηνίας και τους περιφερειακούς συμβούλους, να δραστηριοποιηθούμε και να ξεκινήσουμε την πορεία προς το μελλον…».

Ο Γιώργος Δέδες ανέφερε πως η απερχόμενη περιφεριακή ηγεσία εκφράζει αντιλήψεις, οι οποίες πρέπει να ξεριζώθουν: «είναι οι αντιλήψεις του παλαιοκομματισμού, της οικογενειοκρατίας και των οικογενειακών συμφερόντων, του δημοκρατικού ελλείμματος. Γιατί είναι παλαιοκομματισμός να έρχεται ο απερχόμενος περιφερειάρχης στην Καλαμάτα και να μιλά όλη την ώρα για τα έργα που έκανε στην Λακωνία, επειδη δεν έχει να πει τίποτα στους Μεσσήνιους, επειδή δεν έκανε τίποτα για τη Μεσσηνία

Γιατί είναι δημοκρατικό έλλειμμα να υποχρεώνεις σε παραίτηση τον δημοκρατικά εκλεγμένο αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, τον Χρήστο τον Μαλαπάνη, “διότι δεν συνεμορφώθην προς τα υποδείξεις”. Τον οποίο υπερασπίστηκα δημοσια με προσωπική δήλωση διαφοροποίησης και καταγγελίας του ελλείμματος δημοκρατίας».

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου έκανε αναφορά στις διαδρομές του δημόσιου περιφερειακού χρήματος, απο την απερχόμενη ηγεσία προς τις φιλικες και συγγενικές εταιρείες.

«Είναι πολλά τα λεφτά, Πέτρο. Αυτές είναι οι λογικές που μας έφτασαν στη σημερινή κατάσταση, από αυτές θέλουμε να ξεφύγουμε ως κοινωνία για να πάμε μπροστά. Γι αυτό η Δημοκρατική Πελοποννησιακή Συνεργασία ορίζει την διαφάνεια και τη λογοδοσία ως απαράβατη συνθήκη για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε. Δεν αποδέχεται καμία έκπτωση στα ζητήματα διαφθοράς και πελατειακών σχέσεων. Και θα ξεκινήσει έναν νέο Πελοποννησιακό Πόλεμο, διαφορετικό αυτή την φορά. Κατά της διαφθοράς, του συστημισμού και του παλαιοκομματισμού…».

 

Τα ζητήματα της Μεσσηνίας
Αναφερόμενος στα ζητήματα που απασχολούν την Μεσσηνία, ο κ. Δέδες μίλησε για τη διαχείριση των απορριμμάτων:
«Σε όλη την Πελοπόννησο, όπου κι αν έχω βρεθεί, έχω αντιληφθεί πως τις τοπικές κοινωνίες απασχολεί ιδιαίτερα το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ειδικά στη Μεσσηνία, υπάρχει το πρόβλημα στον δήμο Οιχαλίας, με την χωροθέτηση της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στην Καλλιρόη. Το πρόβλημα αυτό αποτελεί άλλη μία απόδειξη του τρόπου με τον οποίο διοίκησε η απερχόμενη περιφερειακή ηγεσία και δημιουργήθηκε επειδή ο περιφερειακός σχεδιασμός έγινε ερήμην των τοπικών κοινωνιών. Χωρίς να προσφέρει δυνατότητες εναλλακτικής χωροθέτησης.

Η περιφερειακή ηγεσία επιμένει να κρατά κλειστά τα χαρτιά της. Η αποκάλυψη για την κουτσουρεμενη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που παρουσιάστηκε στο περιφερειακό συμβούλιο δείχνει ότι υπάρχουν ακόμα πολλά σκοτεινά σημεία. Το σημαντικότερο από αυτά είναι το τελικό κόστος της διαχείρισης για τους δημότες και η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα απορριμμάτων για την οποία θα πληρώνεται ο ανάδοχος.

Πρέπει να είμαστε, όμως, ειλικρινείς απέναντι στους πολίτες. Η νέα περιφερειακή αρχή αναλαμβάνει την 1η Σεπτεμβρίου και μέχρι τότε τα μεγάλα συμφέροντα που διακυβεύονται θα επιχειρήσουν να κλείσουν εσπευσμένα το ζήτημα, ειδικά αν το εκλογικό αποτέλεσμα δεν τους βολεύει. Εμείς θα παρακολουθούμε στενά το ζήτημα και αν με την δική σας δύναμη βρεθούμε στην διοίκηση της περιφέρειας δεν θα επιτρέψουμε να διαμορφωθούν τετελεσμένα…».

Στη συνέχεια έθεσε τους βασικούς στόχους της διοίκησής του, αν οι πολίτες της Πελοποννήσου του δώσουν την εντολή να αναλάβει τα ηνία της περιφέρειας:

«Πριν λίγες ημέρες, ο απερχόμενος περιφερειάρχης ήρθε εδώ στην Καλαμάτα για να εξαγγείλει έργα που γίνονται στη Σπάρτη. Αυτο αδικεί κατάφωρα την Μεσσηνία.

Γιατί είναι ένας ευλογημένος τόπος, ο οποίος έχει ως συγκριτικά του πλεονεκτήματα τους αναπτυξιακούς άξονες που θα απασχολήσουν την οικονομία μας στη νέα εποχή. Μιλάμε για τον τουρισμό, τον πολιτισμό και τον πρωτογενή τομέα. Η πρώτη ύλη υπάρχει στη Μεσσηνία. Αυτό που έχουμε υποχρέωση να κάνουμε εμείς είναι να διαμορφώσουμε τις απαραίτητες υποδομές.

Το πρώτο που απασχολεί έντονα τους αγρότες της Μεσσηνίας είναι η ανάγκη συνεχών και έντονων παρεμβάσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να ολοκληρωθεί -χωρίς καθυστέρηση- η επέκταση της Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης “Ελαιόλαδο Καλαμάτας” σε όλη την Μεσσηνία. Έχουμε παρακολουθήσει το συγκεκριμένο θέμα πολλές φορές. Και οι τελευταίες παρεμβάσεις έφεραν πλέον τις πρώτες θετικές εξελίξεις, μετά την αποστολή στην Κομισιόν διευκρινιστικών παρατηρήσεων από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό.

Το δεύερο αφορά τα λιμάνια της Κυπαρρισίας και Καλαμάτας, που θυμίζουν έντονα λιμάνια της αγωνίας -ειδικά τους χειμερινούς μήνες. Με κάθε κακοκαιρία καταστρέφονται περισσότερο και όσο καθυστερούν τα αναγκαία έργα για την αποκατάσταση των ζημιών, τόσο τα πράγματα θα χειροτερεύουν ακόμη και στο εσωτερικό του. Οι ίδιοι οι ψαράδες νιώθουν ότι η θάλασσα μπαίνει «ζωντανή» μέσα στο λιμάνι και τα σκάφη τους κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή. Γι αυτό θα προωθήσουμε την αποκατάσταση των ζημιών στο λιμάνι της Κυπαρισσίας και την έναρξη των έργων υποδομης στο λιμάνι της Καλαμάτας.

Το τρίτο αφορά τις υποδομές του αεροδρομίου της Καλαμάτας, οι οποίες δεν έχουν παρακολουθήσει την εξέλιξη της τουριστικής αναπτυξης στη Μεσσηνία, ούτε την εξελιξη του οδικού δικτύου. Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικές πράξεις όχι μόνο την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των υπαρχουσών εγκαταστάσεων, αλλά και την επέκταση των χώρων του αεροδρομίου προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις

Τέλος, θα δούμε και το θέμα της αναβάθμισης των νομαρχιακών οδικών αξόνων που θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά στη Νέα Οδό Τρίπολη – Καλαμάτα που έχει αναβαθμίσει ολόκληρη τη Μεσσηνία, ως τουριστικό προορισμό. Για τον λόγο αυτό θα δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην αναβάθμιση και βελτίωση του περιμετρικού οδικού άξονα από την Ελαία και την Κυπαρρισία μέχρι την Καρδαμύλη και τον Άγιο Νίκωνα. Γιατί ποντάρουμε ιδιαίτερα στην ανάδειξη του πρωτογενούς τομέα, ως εργαλείου ανακαμψης της τοπικής οικονομίας και για να καταφέρουμε να αξιοποίησουμε τα οφέλη που θα προκύψουν, πρέπει να ενισχύσουμε -παράλληλα- και τις υποδομές στα μικρότερα οδικά δίκτυα…».

Κλείνοντας την ομιία του ο Γιώργος Δέδες ζήτησε απο τους πολίτες της Μεσσηνίας -και της Πελοποννήσου γενικότερα- να του επιτρέψουν να τους αφησει το βάρος μιας ευθύνης και μιας απόφασης: «Κάθε ένας απο εσάς κρατάει στα χέρια του το κλειδί για την αλλαγή, για την πορεία του τόπου. Σας ζητάμε να αποφασίσετε με νου και γνώση για το μέλλον του τόπου σας. Να αποφασίσετε ποιοι άνθρωποι είναι αυτοί που μπορούν να διαχειριστούν τα χρήματα του νέου ΕΣΠΑ, με τρόπο παραγωγικό, αποτελεσματικό και έντιμο. Αν αυτό μπορούν να το κάνουν οι άνθρωποι που έχουν δώσει δείγματα γραφής στην τοπική και περιφερειακή κοινωνία, ή κάποιοι σωτήρες και μεσσίες που χρησιμοποιούν αυτά τα χρήματα για να αναδεικνύουν την προσωπική τους προβολή.
Η πρόταση μας είναι μια πρόσκληση για ενεργό συμμετοχή. Σε μια δύσκολη πορεία, σε ένα δύσκολο ταξίδι που έχει προορισμό ένα καλύτερο μέλλον. Αυτή είναι η πρόσκλησή μας για τις 18 Μαΐου κι αυτή είναι η πρόσκλησή μας και για τις 25 Μαΐου. Μία πρόσκληση ρήξης, ανατροπής αλλά και νέας δημιουργίας…».