Τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια και το δίλημμα του ασφαλιστικού περιέγραψε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.
Μιλώντας στο MEGA, παρέθεσε τους τρεις άξονες στους οποίους πρέπει να στηριχθεί η έξοδος από την κρίση.
Κόκκινα δάνεια
“Η επιχειρηματικότητα που έβγαζε κέρδος στην Ελλάδα, δανειζόταν στην Ελλάδα και μετέφερε τις καταθέσεις στο εξωτερικό έχει τελειώσει”, δήλωσε ο κ. Δραγασάκης.
Όπως είπε, τα “κόκκινα δάνεια” μπορούν να αποτελέσουν πηγή ανάπτυξης. Αναφερόμενος πιο συγκεκριμένα στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τα δάνεια αυτά, ο κ. Δραγασάκης είπε πως οι επιχειρήσεις που θα βάλουν κεφάλαια, θα υπαχθεί σε ρυθμίσεις. Αν δεν υπάρχουν ίδια κεφάλαια, θα αναζητηθεί ενδιαφερόμενος επενδυτής προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί η επιχείρηση.
Μία από τις λύσεις που εξετάζει η κυβέρνηση είναι ορισμένα δάνεια να μπουν σε ένα κοινό σχήμα τραπεζών, μια εταιρεία διαχείρισης ενεργητικού, και ίσως να πουληθούν.
Ερωτηθείς για τα προβληματικά πόθεν έσχες δυο υπουργών, είπε ότι η ορθή λειτουργία των αρμόδιων θεσμών διασφαλίζει την απόδειξη της αλήθειας.
Ασφαλιστικό
Ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε και στο ασφαλιστικό, λέγοντας πως ως κοινωνία έχουμε δύο επιλογές: ή μικρο-αλλαγές σ’ ένα μη βιώσιμο σύστημα ή ένα νέο ολοκληρωμένο σχεδιασμό.
Προτεραιότητα -συνέχισε- είναι η προστασία των πιο αδύναμων, μέσα από εξορθολογισμό του συστήματος με αίσθηση αλληλεγγύης”. Κύριο μέλημα είναι ένα βιώσιμο σύστημα με αναδιανεμητικό χαρακτήρα και με εγγυημένη τη σύνταξη, έστω έως τα 1000 ευρώ.
“Χωρίς τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη μείωση της ανεργίας κανένα ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι είναι βιώσιμο”, είπε ο κ. Δραγασάκης και πρόσθεσε: “Η κυβέρνηση επιλέγει τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό κι εξετάζει τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές ώστε το σύστημα να είναι βιώσιμο και δίκαιο”.
Σε τρεις φάσεις η έξοδος από την κρίση
Σε τρεις φάσεις θα στηριχθεί η έξοδος της χώρας από την κρίση, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη: σταθεροποίηση, ανάκαμψη, κυριαρχία του νέου.
“Δεν θέλουμε μεγέθυνση στη βάση του παλιού μοντέλου αλλά εδραίωση ενός νέου αναπτυξιακού υποδείγματος για να μείνει οριστικά πίσω η κρίση”, δήλωσε σε συνέντευξή του στο MEGA.
Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε την ανάγκη να ολοκληρωθεί το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
“Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η θετική αξιολόγηση θα δώσουν την ώθηση για την ανάκαμψη, ώστε μέσα στο 2016 να επιτευχθεί ανάπτυξη”, είπε.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εκτίμησε πως το δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα περάσουμε από την ύφεση στην ανάκαμψη.
toxwni.gr