Γ. Κύρτσος προς Μ. Ντράγκι: Πάρτε πρωτοβουλία για να βγούμε από το αδιέξοδο

Παρέμβαση του Ευρωβουλευτή της ΝΔ στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του ΕΚ

kurtsos1Αξιοποιώντας την παρουσία του Προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του ΕΚ, της οποίας ο ευρωβουλευτής της ΝΔ είναι μέλος, ο κ. Κύρτσος κάλεσε τον κ. Ντράγκι να πάρει πρωτοβουλία μαζί με άλλες τρεις τέσσερις ισχυρές προσωπικότητες που διαμορφώνουν τις ευρωπαϊκές εξελίξεις για να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις και να αποτραπούν τα χειρότερα για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη.

Ο κ. Κύρτσος υπογράμμισε ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος στην προσπάθεια να κλείσουμε τη διαχειριστική τρύπα που δημιουργεί η διαρκής ελληνική κρίση να ανοίξουμε μια τεράστια μαύρη τρύπα, στην οποία μπορούν να πέσουν και άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης με μεγάλο χρέος και σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα.

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ εξήρε το ρόλο του κ. Ντράγκι στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της ευρωπαϊκής οικονομίας, στη διευκόλυνση της ανάκαμψης των οικονομιών του ευρωπαϊκού Νότου και στη διευκόλυνση της Ελλάδας. Ζήτησε όμως από τον κ. Ντράγκι να αξιοποιήσει το κύρος και την επιρροή του για να κάνει μαζί με άλλους ισχυρούς παράγοντες τις κινήσεις που θα μας βγάλουν από το αδιέξοδο και θα αποτρέψουν τα χειρότερα.

Πιστός στη γραμμή που κράτησε σε όλη τη διάρκεια της δίωρης συνομιλίας του με τους ευρωβουλευτές μέλη της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, ο κ. Ντράγκι επέμεινε ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να αναλάβει πολιτικό ρόλο και πως κινείται με βάση τους καταστατικούς περιορισμούς της και τους ισχύοντες κανόνες. Υπογράμμισε ότι χρειάζεται μια συμφωνία που θα είναι ταυτόχρονα δημοσιονομικά βιώσιμη, αναπτυξιακή και κοινωνικά δίκαιη. Αυτή μπορεί να προκύψει μέσα από τη συνεννόηση των τεχνοκρατών που χειρίζονται τα θέματα για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών και την εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις άλλων ευρωβουλευτών ο πρόεδρος της ΕΚΤ άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι θα συνεχιστεί η στήριξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος για όσο διάστημα θεωρούνται οι συστημικές ελληνικές τράπεζες φερέγγυες. Ειδικά για τα ποσά που δίνονται στις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA, ο κ. Ντράγκι είπε ότι την πρωτοβουλία έχει η ΤτΕ που υποβάλλει τα σχετικά αιτήματα και πως χρειάζεται ειδική πλειοψηφία 60% στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ για να απορριφθούν αυτού του είδους τα αιτήματα.