Την προτίμησή του στο θεσμικό παρά στο ηθικό πλεονέκτημα εξέφρασε ο Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, κατά τη σημερινή παρουσία του στην εκπομπή «Άλλη Διάσταση» της ΕΡΤ1 με τον Κώστα Αρβανίτη. Εξήγησε πως το θεσμικό πλαίσιο πρέπει να διαμορφωθεί κατά τρόπον ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα να βάζει κανείς το δάχτυλο στο μέλι και υποστήριξε πως οι εξεταστικές και προανακριτικές επιτροπές, εκτός του καταλογισμού ευθυνών, θα πρέπει να διατυπώνουν προτάσεις ώστε να κλείνουν οι τρύπες. Έκρινε πως υπάρχει πλέον αρκετή εμπειρία ως προς διατάξεις που δεν λειτουργούν, όπως αυτές περί βουλευτικής ασυλίας ή ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.
Αναφερόμενος στη συνταγματική αναθεώρηση, την οποία χαρακτήρισε, την κατ’ εξοχήν συναινετική νομοθετική διαδικασία καθώς εκτείνεται σε δύο κοινοβουλευτικές περιόδους, κάλεσε το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του να επιδείξει ωριμότητα και, ειδικότερα, την κυβέρνηση να αντιληφθεί τον αμφίδρομο χαρακτήρα της συναίνεσης, επιδεικνύοντας τη σχετική διάθεση και όχι απλά επιζητώντας την από τα άλλα κόμματα. Εκτίμησε πως δεν πρέπει να χαθούν άλλα πέντε χρόνια για την αναθεώρηση.
Υποστήριξε πως η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ δεν συμπεριλαμβάνει το πλέον οπισθοδρομικό άρθρο του Συντάγματος δηλαδή το άρθρο 16 που απαγορεύει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα παγκοσμίως που έχει θεσπίσει συνταγματική απαγόρευση και κρατικό μονοπώλιο στην ανώτατη εκπαίδευση. Εξέφρασε την απορία για την ιδεολογική εμμονή της απαγόρευσης, τη στιγμή που λειτουργούν σχολεία χαμηλότερων εκπαιδευτικών βαθμίδων, φροντιστήρια και μεταλυκειακοί φορείς εκπαίδευσης με ιδιωτικό χαρακτήρα και παρέθεσε πλεονεκτήματα της άρσης όπως η σαφής ρύθμιση του τοπίου της μεταλυκειακής εκπαίδευσης και η ανάσχεση της φυγής φοιτητών και υψηλού επιπέδου επιστημονικού προσωπικού σε πανεπιστήμια της αλλοδαπής. Θεώρησε μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να απεγκλωβιστεί από την ιδεοληψία στο συγκεκριμένο θέμα και να δει κατάματα την πραγματικότητα.
Ολοκληρώνοντας, εκτίμησε πως το επικείμενο 3ο Συνέδριο του Ποταμιού στο οποίο θα συζητηθούν οργανωτικά ζητήματα, η πολιτική στόχευση και οι ενδεχόμενες συμμαχίες, είναι το κρισιμότερο όλων. Επέμεινε πως είναι αναγκαία η ορθολογική, τολμηρή και συνεπής φωνή του κόμματος και πως η απήχηση του Ποταμιού απεικονίζεται στη δυνητική ψήφο και στις προτιμήσεις των νέων Ελλήνων του εξωτερικού.