Γ. Πατούλης: Δε θα ανεχθούμε να είναι η Αυτοδιοίκηση το εύκολο θύμα των δημοσιονομικών περικοπών

Το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2018 και η αναζωπύρωση των  προσφυγικών ροών στο επίκεντρο της χθεσινής συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ

Το μήνυμα ότι η ΚΕΔΕ δε θα  ανεχθεί περεταίρω μείωση των εσόδων της έστειλε ο Γιώργος Πατούλης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της. Σχετικά με το θέμα της αναζωπύρωσης των  προσφυγικών ροών, αποφασίστηκε να υπάρξει συνάντηση με τους αρμόδιους επιτρόπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα τα οποία διαφαίνονται.

Ειδικότερα, για το θέμα του Προϋπολογισμού υπογραμμίστηκε ότι η άτυπη ενημέρωση του υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με την αύξηση των εσόδων των δήμων το 2018, δεν καλύπτει τη ΚΕΔΕ. Όπως προκύπτει από το προσχέδιο ο Προϋπολογισμός του 2018, είναι “ο πιο εχθρικός προϋπολογισμός των τελευταίων ετών για την Αυτοδιοίκηση”.

Όπως υπογράμμισε ο Γ. Πατούλης μετά από διεξοδική συζήτηση στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ «η κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2018 επιβεβαιώνει για μια ακόμη χρονιά, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται συστηματικά στο στόχαστρο του Κεντρικού Κράτους. Και το 2018, όπως και το 2017, η Κυβέρνηση κατέθεσε έναν προϋπολογισμό όπου προβλέπεται περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης των Δήμων μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), κατά 129.000.000 ευρώ, σε σχέση με το 2017. Αυτό δεν μπορεί να γίνει δεκτό. Η ΚΕΔΕ διεκδικεί να τις αποδοθούν οι οφειλές από τη νέα γενιά παρακρατηθέντων. Δεν μπορεί το κράτος να παρακρατεί έσοδα όπως το τέλος διαφήμισης και ακίνητης περιουσίας και ταυτόχρονα το Πράσινο Ταμείο να αγνοεί συστηματικά τους δήμους».

Στη συνέχεια ο Γ. Πατούλης επισήμανε ότι η ΚΕΔΕ “δε θα ανεχθεί  να είναι η Αυτοδιοίκηση το εύκολο θύμα των δημοσιονομικών περικοπών”.

«Δε θα ανεχθεί  να είναι αυτή που θα σηκώνει το κύριο βάρος για τη δημιουργία δημοσιονομικών πλεονασμάτων  και  την ίδια ώρα, άλλοι  φορείς της Κεντρικής Εξουσίας, να  εξακολουθούν να παράγουν χρέη και ελλείμματα. Το ζήτημα της περικοπής των πόρων θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί αρχές Δεκεμβρίου. Αν επιβεβαιωθούν οι μέχρι τώρα πληροφορίες οι δήμοι θα αντιδράσουν δυναμικά».

Προσφυγικό: Αναγκαία η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών 

Η αναζωπύρωση των προσφυγικών ροών και η ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών αποτέλεσε ένα επιπλέον θέμα που απασχόλησε τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ.

Τα μέλη του Δ.Σ. αφού εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αναζωπύρωση των προσφυγικών ροών, διατύπωσαν την ανάγκη να ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο σε ότι αφορά τις αρμοδιότητες του κάθε φορέα.

Μετά από εισήγηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη συμφωνήθηκε να διατυπωθεί επίσημο αίτημα για συνάντηση με τους αρμόδιους ευρωπαίους Επιτρόπους  Δ. Αβραμόπουλο και Χ. Στυλιανίδη.

Να σημειωθεί ότι στην εισήγηση του για το θέμα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νησιωτικής Πολιτικής και δήμαρχος Σάμου Μ. Αγγελόπουλος αναφέρθηκε στο θέμα υπογραμμίζοντας ότι ο δήμος Σάμου, όπως και οι υπόλοιποι δήμοι δεν έχουν καμία αρμοδιότητα για τα Κέντρα Κράτησης των Προσφύγων.

Ειδικότερα επισήμανε ότι είναι θεμιτό και σκόπιμο να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τις αρμοδιότητες του κάθε φορέα όσον αφορά στη διαχείριση του προσφυγικού -μεταναστευτικού ζητήματος. Για να καταστεί σαφές ότι οι δήμοι δεν έχουν καμία αρμοδιότητα εντός των κέντρων απαρίθμησε τους φορείς που δραστηριοποιούνται εντός αυτών: υπουργείο Εθνικής Άμυνας (Ένοπλες Δυνάμεις),  υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (Αστυνομία), υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής (Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής),  FRONTEX, Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασύλου (ΕΑSO), Εντεταλμένος της Ε. Επιτροπής, Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ, Μ.Κ.Ο και ο Ο.Α.Ε.Δ.