Γ. Σταθάκης: Το 2017 θα είναι ο χρόνος επιστροφής σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης

«Η οικονομία είναι σε σημείο καμπής που κλείνει ο κύκλος της ύφεσης και υπάρχει η ισχυρή πεποίθηση ότι ο επόμενος χρόνος θα είναι ο χρόνος επιστροφής σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης», υπογράμμισε ο Γ. Σταθάκης από το βήμα του Thessaloniki Summit 2016 που συνδιοργανώνουν ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με την εταιρία «Συμεών Τσομώκος ΑΕ» στη Θεσσαλονίκη.

STATHAKIS00Ο υπουργός Οικονομίας υπογράμμισε πως δεν πρόκειται για προβλέψεις μόνο της κυβέρνησης αλλά και της Κομισιόν και του ΔΝΤ ενώ υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις που βασίζονται σε σειρά δεικτών της οικονομίας όπως η ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης, η ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής και των εξαγωγών προς την Ε.Ε. «Το β’ τρίμηνο του 2016 είναι το πρώτο με θετικό πρόσημο ανάπτυξης σε σχέση με το προηγούμενο», τόνισε και πρόσθεσε πως την ίδια πορεία αναμένεται να ακολουθήσουν το γ’ τρίμηνο του 2016 ενώ ισχυρές ενδείξεις υπάρχουν πως την ίδια πορεία θα ακολουθήσει και το δ’ τρίμηνο.

«Η εικόνα τριών διαδοχικών τριμήνων με θετικό πρόσημο είναι μία τάση που διαμορφώνει μία μονιμότερη τάση της οικονομίας», υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης. Παράλληλα εκτίμησε πως υπάρχουν ισχυρές προβλέψεις των ρυθμών ανάπτυξης για το 2017 της τάξης του 2,5- 3%.

Αναφερόμενος στην συμφωνία υπογράμμισε πως αφορά σε τέσσερις βασικούς άξονες: τη δημοσιονομική σταθερότητα, την σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα, τις αλλαγές στα εργασιακά και τέλος τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Όσον αφορά τους δύο πρώτους άξονες επισήμανε πως αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ενώ σχετικά με τον εξορθολογισμό των δημόσιων δαπανών επισήμανε πως η κυβέρνηση επέλεξε να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις για την σταθεροποίηση του κοινωνικού κράτους, την ενίσχυση και διόρθωση των ζημιών που προκάλεσαν οι μεγάλες περικοπές σε υγεία, παιδεία και δομές του προνοιακού τομέα.

Αναφερόμενος στα στάδια για την σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος τόνισε πως αναμένεται σύντομα η ένταξη των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ που «συμβολίζει τη πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα».

Σχετικά με την διαχείριση των «κόκκινων» δανείων ξεκαθάρισε πως στο β’ και γ’ τρίμηνο του 2016 δεν παρατηρείται περεταίρω αύξηση.

Η κυβέρνηση «έκλεισε το νομοθετικό πλαίσιο», υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης και πρόσθεσε πως «το μόνο που εκκρεμεί είναι το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των χρεών των επιχειρήσεων προς όλους τους πιστωτές»  το οποίο βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Το νομοσχέδιο θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις και στόχος είναι να περιλαμβάνει τη συμμετοχή του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων ως ισότιμους πιστωτές.

Στόχος του προγράμματος είναι να μειωθεί κατά 40% το ποσοστό των κόκκινων δανείων μέχρι το 2019.

Ο κ. Σταθάκης επανέλαβε πως «το πρόγραμμα είναι εμπροσθοβαρές και το μεγάλο μέρος των θεμάτων κλείνει με την πρώτη και την δεύτερη αξιολόγηση» ενώ υπογράμμισε πως η κυβέρνηση στοχεύει να δώσει «στίγμα δίκαιης ανάπτυξης με κοινωνικό κράτος και δίκαιη κατανομή των βαρών».

Οι προσπάθειες για μία βιώσιμη οικονομικά και περιβαλλοντικά ανάπτυξη
στηρίζονται στις προσπάθειες «να αξιοποιήσουμε συντονισμένα και με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να δώσουν τις αναγκαίες ωθήσεις», τόνισε ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης.

Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, η ένταξη των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και η διευθέτηση του δημόσιου χρέους είναι κρίσιμες εξελίξεις για την πορεία της οικονομίας, εκτίμησε ο κ. Χαρίτσης.

Εκτίμησε δε πως η ανάταξη της ελληνικής οικονομίας πρέπει να στηριχθεί στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου με την ανάσχεση της τάσης φυγής των υψηλά καταρτισμένων νέων ανθρώπων που αποτελούν «συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας» με τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει «καινοτομικές δραστηριότητες σε οχτώ τομείς προτεραιότητας, όπου η χώρα αφενός έχει στρατηγικά συγκριτικά πλεονεκτήματα» και ειδικότερα: αγροδιατροφή, υγεία και φάρμακα,  τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, ενέργεια, περιβάλλον, μεταφορές και την εφοδιαστική αλυσίδα, υλικά κατασκευών, πολιτισμός.

Αναφερόμενος στο ΕΣΠΑ υπογράμμισε πως «η απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2007-2013 «κράτησε» την οικονομία το 2015, και το τέταρτο τρίμηνο εκταμιεύτηκαν 5 δις ευρώ».

Πρόσθεσε δε πως «είχαμε διαπραγματευθεί την αλλαγή των κανονισμών του ΕΣΠΑ με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αποτέλεσμα να είμαστε πρώτοι στην ΕΕ σε ότι αφορά την απορρόφηση κοινοτικών πόρων».

Όσον αφορά τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και χρηματοδοτικά πλαίσια τόνισε πως «διαπραγματευόμαστε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανοικοδόμηση και την Ανάπτυξη, και άλλους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, σε συνεργασία με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τη δημιουργία νέων αναπτυξιακών εργαλείων».

Επιπλέον ανακοίνωσε πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν ενεργοποιηθεί το νέο αναπτυξιακό Ταμείο Συμμετοχών, το νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας, το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» και μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017 θα ενεργοποιηθούν το νέο Ταμείο Υποδομών και το νέο Ταμείο Μικροπιστώσεων. «Προχωρούμε λοιπόν στη δημιουργία ενός αναπτυξιακού Ταμείου Συμμετοχών (Fund of Funds)», υπογράμμισε και ανακοίνωσε πως τη διαχείριση θα αναλάβει το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (EIF) ενώ σημαντικό ρόλο θα έχει ωστόσο ο νέος δημόσιος αναπτυξιακός φορέας.

Στο ίδιο συνέδριο μίλησε ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομία υπογραμμίζοντας πως «οι επενδυτές στην Ελλάδα δεν πλησιάζουν ούτε για τσάι» ενώ δήλωσε πως «ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να φύγει αλλά δεν θα φύγει σήμερα. Σε λίγους μήνες θα φύγει». «Ο κ. Μητσοτάκης θα είναι ένας πολύ καλός πρωθυπουργό», πρόσθεσε. Ένταση δημιουργήθηκε όταν ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι ο Αλέξης Χαρίτσης συμμετείχε στα Κινήματα «Δεν πληρώνω» και σήμερα βρίσκεται στην κυβέρνηση με τον κ. Χαρίτση να τον κατηγορεί για ψευδή τοποθέτηση. «Είμαι περήφανος για τα κινήματα που συμμετείχα», τόνισε και ξεκαθάρισε πως σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται το εν λόγω.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντηςο οποίος υπογράμμισε πως «στο πρόσωπο μου θα έχετε έναν απόλυτο φίλο- στήριγμα στις έντιμες όμως προσπάθειες σας». Παράλληλα αναφέρθηκε στην ανάγκη εφαρμογής της απλής αναλογικής ως λύση του προβλήματος αλλά και να προχωρήσει μία «κυβέρνηση συνασπισμού με καθαρή συμφωνία ενώπιων της κοινωνίας» για να «γυρίσει σελίδα ο τόπος».

Κατερίνα Μπακιρτζή

Πηγή: kokkino.gr