Συνάντηση εργασίας με αντικείμενο την ενημέρωση και προετοιμασία για την υποβολή πρότασης υποψηφιότητας στο έργο για τις «100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις μέχρι το 2030», πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Καλαμάτας, υπό τον Δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο.
Σημειώνεται ότι η Καλαμάτα είναι ένας από τους Δήμους της Ελλάδας που θέτουν υποψηφιότητα συμμετοχής στο μεγάλο εγχείρημα καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ως στόχο έχει τον μετασχηματισμό 100 ευρωπαϊκών πόλεων προς την ουδετερότητα του κλίματος έως το 2030. Η εν λόγω Ευρωπαϊκή Αποστολή υπό τον τίτλο: Mission Board “100 climate neutral cities by 2030” αποτελεί ένα ολιστικό σύστημα διακυβέρνησης, χρηματοδότησης και υποστήριξης των 100 πόλεων που τελικά θα επιλεγούν.
Ήδη ο Δήμος Καλαμάτας εντείνει τις προσπάθειές του, προκειμένου να προετοιμαστεί κατάλληλα διεκδικώντας μία εκ των 100 θέσεων του καινοτόμου προγράμματος, κάτι που θα αλλάξει άρδην τα τοπικά δεδομένα και τη γενικότερη εικόνα της περιοχής.
Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη σημερινή συνάντηση εργασίας, οι εκπρόσωποι του Mission Board της Αποστολής και μέλη της αντίστοιχης ομάδας εργασίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Μαρία Βασιλάκου και Χρύσης Νικολαΐδης, παρουσίασαν στοιχεία του προγράμματος, παρέχοντας πληροφόρηση και λεπτομέρειες κρίσιμες για την προετοιμασία του φακέλου υποψηφιότητας, μέσα από την ανάδειξη των ιδιαίτερων τοπικών χαρακτηριστικών αλλά και της ανάδειξης συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Καλαμάτας.
Υπενθυμίζεται ότι οι πόλεις που θα συμμετάσχουν στην Αποστολή για τις «100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030» θα έχουν πολλαπλά οφέλη, όπως: Χρηματοδότηση κατά προτεραιότητα, από όλα τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, διεθνή προβολή, δυνατότητα να λειτουργήσουν ως πρότυπα περιφερειακά κέντρα καινοτομίας, στα οποία θα υιοθετηθούν νέες μορφές διακυβέρνησης και θα αναπτυχθούν νέα οικονομικά μοντέλα δράσης για το κλίμα, παροχή κινήτρων για επενδύσεις, που θα ευνοούν την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και οι οποίες θα μπορεί να σχετίζονται, με τον αστικό χώρο, την εξοικονόμηση ενέργειας, την ανάπτυξη συστημάτων ευφυούς γεωργίας, την κινητικότητα στην πόλη, την προστασία του περιβάλλοντος, κ.ά. Επίσης οφέλη μέσα από την ευαισθητοποίηση και την αλλαγή της συμπεριφοράς των πολιτών, σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και κινητικότητας μέσα στην πόλη, καθώς και μέσα από τη διάχυση ενός πνεύματος ενσωμάτωσης και χρήσης νέων τεχνολογιών, φιλικών προς το περιβάλλον.
Ο Δήμος προετοιμάζεται, με σχέδιο και έχοντας ήδη αναπτύξει μία σειρά από δράσεις, όπως η Δημοτική Ενεργειακή Κοινότητα, ο στρατηγικός σχεδιασμός για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (ΒΑΑ), την Αστική Κινητικότητα (ΣΒΑΚ), το Σχέδιο Δράσης για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΣΔΑΕΚ) κ.ά.
Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης οι Αντιδήμαρχοι Νίκος Μπασακίδης και Αναστάσιος Σκοπετέας καθώς και υπηρεσιακά στελέχη και παράγοντες του Δήμου και της ΔΕΥΑ Καλαμάτας.