Ένα χρόνιο αίτημα των φιλοζωικών οργανώσεων αλλά και όλων των ιδιοκτητών κατοικίδιων ετοιμάζει να ικανοποιήσει άμεσα το υπουργείο Ναυτιλίας, επιτρέποντας σε συγκεκριμένες παραλίες το κολύμπι των ζώων.
Το φετινό καλοκαίρι θα βρει χιλιάδες Έλληνες και ξένους φιλόζωους στις παραλίες μαζί με τα ζώα τους για πρώτη φορά νόμιμα και χωρίς γκρίνιες. Ήδη οι προτάσεις για το ποιες παραλίες θα υποδέχονται τα συμπαθή τετράποδα τόσο από δήμους στην Αττική και την Πελοπόννησο όσο και από νησιά πέφτουν βροχή, με το ενδιαφέρον να είναι ιδιαίτερα έντονο. Η αναλογία που ζητούν οι φιλοζωικές οργανώσεις είναι μία παραλία στις τρεις ή μία στις τέσσερις, ενώ το υπουργείο αναμένεται μέχρι το τέλος της χρονιάς να έχει στα χέρια του το συνολικό αριθμό των προτάσεων και στη συνέχεια, μετά από μια αξιολόγηση, να προχωρήσει και στο νομοθετικό ορισμό τους.
Ιδιαίτερα ελπιδοφόρα μηνύματα και για τον τουρισμό αναμένεται να φέρει αυτή η ρύθμιση καθώς έχουν παρατηρηθεί σωρεία αρνητικών σχόλιων από τους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μαζί με το κατοικίδιό τους και στην πλειονότητά τους είναι συνηθισμένοι από ένα τελείως διαφορετικό νομοθετικό πλαίσιο. Με ειδικούς χάρτες αλλά και πολύ καλή συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού για την προβολή της ρύθμισης στο εξωτερικό, το υπουργείο Ναυτιλίας ετοιμάζεται να προώθηση τη ρύθμιση, με τα πρώτα μηνύματα από τα τουριστικά γραφεία να είναι άκρως θετικά.
Σε συνάντηση που είχε με τις φιλοζωικές οργανώσεις, ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είχε υπογραμμίσει το αναχρονιστικό πνεύμα που διέπει το σημερινό πλαίσιο: «Παρακολούθησα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη συζήτηση και τον προβληματισμό χιλιάδων πολιτών για το θέμα. Παράλληλα, έψαξα να βρω τι ισχύει στις άλλες χώρες της Ευρώπης και κατέληξα στη σημερινή λύση. Πιστεύω, άλλωστε, ότι η διασπορά του πληθυσμού, η πλούσια ακτογραμμή και η μοναδική πολυνησία που χαρακτηρίζουν τη χώρα μας ευνοούνται από στοχευμένες λύσεις σε κάθε θέμα. Οι οριζόντιες διατάξεις δεν καλύπτουν αυτήν την ιδιομορφία», τονίζει.
Τα κριτήρια
Σύμφωνα με τη ρύθμιση, προβλέπεται η δημιουργία ορισμένων ειδικά διαμορφωμένων παραλιών, μετά από υπόδειξη των Λιμενικών Αρχών της χώρας, στις οποίες θα επιτρέπονται στο εξής η πρόσβαση και η επαφή με το νερό για τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς (pet friendly areas). Τρία είναι τα βασικά κριτήρια ώστε μια παραλία να χαρακτηριστεί φιλική προς το κολύμπι των ζωών με βάση την ανακοίνωση των Αρχών:
-Οι παραλίες να μην έχουν χαρακτηριστεί ή πρόκειται να χαρακτηριστούν «πολυσύχναστες».
-Να έχουν περιορισμένη έκταση ώστε να υπάρχει σωστός έλεγχος των ζώων από τους ιδιοκτήτες τους και
-Να συμπεριληφθούν οι παραλίες που υπόκεινται σε καθ’ ολοκληρία εκμετάλλευση (καταβολή εισιτηρίου στην είσοδο).
Μέχρι και σήμερα, παρά το γεγονός ότι οι παραλίες αποτελούν κοινόχρηστους χώρους στους οποίους δεν απαγορεύονται η κυκλοφορία και η παραμονή των ζώων, το κολύμπι απαγορευόταν με μη αντικειμενικά κριτήρια, όπως λόγους αισθητικής ή λόγους φιλοζωίας των παρευρισκομένων, οι οποίοι αντιδρούσαν με την παρουσία των κατοικίδιων, κυρίως των σκύλων. Σύμφωνα με το νόμο 4039/2012, τα κατοικίδια ζώα εμβολιάζονται ετησίως, ενώ οι κηδεμόνες τους οφείλουν να επιδεικνύουν το βιβλιάριο υγείας τους ή το διαβατήριο, όποτε ζητηθεί από τις ελεγκτικές αρχές. Βασικό δεδομένο για τη ρύθμιση είναι ότι τα σκυλιά δεν μπορούν να ρυπαίνουν τη θάλασσα, καθώς, εκ φύσεως, οι ανατομικές τους λειτουργίες τους απαγορεύουν να εκτελούν τις σωματικές τους ανάγκες εντός της θάλασσας.
Οι ασάφειες και οι παρερμηνείες των διατάξεων του Γενικού Κανονισμού Λιμένος μπαίνουν επί τάπητος και επιτέλους η νέα νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί θα συμβαδίζει με τα σύγχρονα δεδομένα.
Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, η προστασία της δημόσιας Υγείας δεν κινδυνεύει εφόσον τα ζώα συντροφιάς βρίσκονται υπό την επίβλεψη και την ευθύνη του ιδιοκτήτη ή του κατόχου τους και εφαρμόζεται το σύνολο των κανόνων ευζωίας και της καλής μεταχείρισής τους. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών τους και όσον αφορά την υποχρεωτική πρόσδεση του σκύλου, ώστε να εξασφαλίζονται ο πλήρης έλεγχος των δραστηριοτήτων του και ο σεβασμός των λουομένων, ο εμβολιασμός, η ηλεκτρονική καταγραφή του ζώου και η διάθεση και η επίδειξη από τον ιδιοκτήτη, όποτε ζητηθεί, ενημερωμένου βιβλιαρίου υγείας του ζώου, στο οποίο να υπάρχουν καταγεγραμμένοι ο αριθμός ηλεκτρονικής σήμανσης και οι εν ισχύ εμβολιασμοί του (αντιλυσσικό, κ.λπ.), ή διαβατηρίου.
«Ιστορική πρωτοβουλία με κοινωνική ευαισθησία»
«Ιστορική» χαρακτήρισαν την πρωτοβουλία του υπουργείου, η οποία δίνει λύση σε ένα πάγιο και χρόνιο αίτημα χιλιάδων πολιτών, τα μέλη της Πανελλήνιας Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Είναι πολύ σημαντική και για το μήνυμα που εκπέμπει. Ενα μήνυμα με πολλές κοινωνικές ευαισθησίες και προεκτάσεις».
Ο Μάνθος Αρμπαλιάς, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας μιλώντας στον «Ε.Τ.» σημείωσε πως αναμένονται ακόμα εκατοντάδες παραλίες να προστεθούν στους χάρτες του υπουργείου, καθώς η συμφωνία είναι για αναλογία 1 προς 3 ή μια προς 4.
«Είναι μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία που χιλιάδες φιλόζωοι ανέμεναν πολύ καιρό. Επιτέλους, η πολυνομία και οι παρερμηνείες σταματούν εδώ. Οι δήμοι θα καταθέσουν τις προτάσεις τους και ύστερα του υπουργείου θα δει ποιες θα εγκρίνει. Η πρώτη εικόνα που έχω είναι ότι κάποιοι δήμοι έπρεπε να έχουν προτείνει περισσότερες παραλίες αλλά αυτό είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να βρεθεί λύση ώστε να μην γκετοποιηθούν όσες παραλίες επιλεγούν. Αν τηρηθεί το μέτρο, δεν θα υπάρχει τέτοια ανησυχία. Ανυπομονούμε αλήθεια για το φετινό καλοκαίρι».
Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, οι δήμοι έχουν την ευχέρεια να επιλέγουν σε ποιες παραλίες θα μπορούν να κολυμπούν οι ιδιοκτήτες μαζί με τα σκυλιά τους, ενώ στην Αμερική όλες οι παραλίες είναι ελεύθερες. «Η απόφαση αυτή θα γίνει με ιδιαίτερη θέρμη αποδεκτή από τα εκατομμύρια τουριστών, οι οποίοι έχουν μια τελείως διαφορετική παιδεία σε αυτά τα θέματα», επισημαίνει. Η Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ) και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων, με διαδοχικά αιτήματα προς το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, εδώ και χρόνια είχαν ζητήσει την άρση της απαγόρευσης λουσίματος των κατοικίδιων ζώων στη θάλασσα.
Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων πρότεινε τέσσερις παραλίες
-Στο Λουτράκι τέσσερις παραλίες έχουν ήδη προταθεί, αυτή στη Σχολή Μηχανικού, την παραλία των Αγίων Θεοδώρων στη θέση Φάρος, ενώ στα Ισθμια η παραλία στη θέση Μύτικας. Και τέλος στη Δημοτική Κοινότητα Πισίων η παραλία του Αγίου Βλαστού, στον οικισμό Βαμβακιές.
e-typos.com