Τις θέσεις της ΚΕΔΕ για τα Λιμενικά Ταμεία κατέθεσε ο Γ. Πατούλης στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής
Στην αναγκαιότητα περεταίρω θεσμικών βελτιώσεων οι οποίες θα ενδυναμώνουν το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε ζητήματα που αφορούν στη νησιωτική πολιτική και ειδικότερα τα λιμενικά ταμεία, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιώτικης Πολιτικής στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Υπουργός Π. Κουρουμπλής έκανε γνωστό στο Γ. Πατούλη ότι έγινε δεκτό το αίτημα της ΚΕΔΕ για παραχώρηση των ορφανών λιμανιών στους δήμους.
Ο Γ. Πατούλης αφού χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα θετική τη σχετική εξέλιξη και επισήμανε ότι υπάρχουν διατάξεις οι οποίες λύνουν μια σειρά από προβλήματα που σχετίζονται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ζήτησε να υπάρξουν επιπλέον νομοθετικές πρωτοβουλίες.
Μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για την ανάγκη να ζητείται η γνώμη των δήμων σε «νομοθετικές ρυθμίσεις που λαμβάνουν χώρα εντός των χερσαίων ζωνών λιμένα». Όπως υπογράμμισε τέτοιου είδους διατάξεις «πρέπει να συνδιαμορφώνονται με τους δήμους και να εντάσσονται στον συνολικό πολεοδομικό σχεδιασμό του Δήμου».
Τέλος ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζήτησε να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για εγκατάσταση σταθμών μέτρησης της ρύπανσης που προκαλείται από τη λειτουργία λιμένων και επιβολή τελών σ’ αυτούς που υπερβαίνουν τα επιτρεπτά όρια τηρώντας την αρχή “ο ρυπαίνων πληρώνει”.
Ακολουθεί το υπόμνημα της ΚΕΔΕ:
ΠΡΟΣ
Την Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, κ. Χαρά Καφαντάρη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, σχετικά με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιώτικης Πολιτικής “Δια βίου εκπαίδευση προσωπικού Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιώτικης Πολιτικής, ενδυνάμωση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας σε θέματα αρμοδιότητας Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιώτικης Πολιτικής, ενίσχυση της κοινωνικής συμμετοχής στην ακτοπλοΐα, θέματα πολιτικού προσωπικού, συμπλήρωση διατάξεων για τα λιμενικά έργα και άλλες διατάξεις”
******
Κυρία Πρόεδρε,
Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) εκφράζει κατ’ αρχήν τη θετική της άποψη ότι με το εισαγόμενο σχέδιο νόμου δεν επηρεάζεται ουσιαστικά το καθεστώς λειτουργίας των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων που λειτουργούν ως νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου των οικείων δήμων.
Στο παρελθόν υπήρξαν νομοθετικές πρωτοβουλίες για κατάργηση των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων και ενσωμάτωσης τους στους Οργανισμούς Λιμένων που λειτουργούν υπό τη μορφή Ανωνύμων Εταιρειών.
- Επί των κατ’ ιδίαν διατάξεων
- Θεωρούμε θετική τη διάταξη του άρθρου 76 του σχεδίου νόμου που προβλέπει την σύναψη προγραμματικών συμβάσεων για λόγους κοινωνικής, οικονομικής και εδαφικής συνοχής και προκειμένου να καλυφθούν επείγοντες συγκοινωνιακές ανάγκες που μπορεί να συνάπτει ο Υπουργός Ναυτιλίας με μικρούς νησιώτικους δήμους (κάτω των 5.000 κατοίκων) για την εξυπηρέτηση Ακτοπλοϊκής γραμμής. Με τον τρόπο αυτό θεωρούμε ότι επιλύεται ένα σοβαρό πρόβλημα επικοινωνίας των κατοίκων των μικρών νησιών.
- Θετική επίσης είναι η διάταξη του άρθρου 77 που αφορά τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΚΕΔΕ και της ΕΝ.Π.Ε στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών.
- Προς θετική κατεύθυνση είναι επίσης η διάταξη του άρθρου 88 με την οποία επιτρέπεται η συμμετοχή των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων στην Ένωση Λιμένων Ελλάδος.
- Οι διατάξεις του άρθρου 92, το περιεχόμενο του οποίου αποτελούσε πάγιο αίτημα των δήμων, για επισκευές και παρεμβάσεις – εργασίες συντήρησης τοπικού χαρακτήρα- αποκατάσταση φθορών και ζημιών που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των χρηστών και των εργαζομένων, φαίνεται να επιλύεται αφού αυτό θα γίνεται με απόφαση του Διοικητικού τους οργάνου αντί της απόφασης του Γενικού Γραμματέα Λιμένων που απαιτούσε η προϊσχύουσα διάταξη.
- Ένα πάγιο αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ότι πρέπει να υπάρξει σαφής διάταξη που να επιβάλλει την παραχώρηση των τμημάτων των χερσαίων ζωνών λιμένων που δεν χρησιμοποιούνται για τις λιμενικές δραστηριότητες των Οργανισμών Λιμένων στους κατά τόπους δήμους, εξαιρώντας τα τμήματα αυτά οριστικά από το ΤΑΙΠΕΔ. Η διάταξη πάντως του άρθρου 94 για την υλοποίηση της αδειοδότησης από την αρμόδια διεύθυνση του οικείου δήμου είναι προς τη θετική κατεύθυνση, δεν αρκεί όμως μόνον αυτό, αλλά θα πρέπει να υπάρξει σαφής νομοθετική δέσμευση για την παραχώρηση στους δήμους των πιο πάνω εκτάσεων.
- Συμπερασματικά η ΚΕΔΕ πέραν των ως άνω θετικών διατάξεων προτείνει:
α) Ρυθμίσεις που λαμβάνουν χώρα εντός των χερσαίων ζωνών λιμένα πρέπει να συνδιαμορφώνονται με τους δήμους και να εντάσσονται στον συνολικό πολεοδομικό σχεδιασμό του Δήμου, προστατεύοντας το φυσικό περιβάλλον. Είναι γνωστή η σχετική απόφαση του (ΣτΕ 716/2015), σύμφωνα με την οποία ο πολεοδομικός σχεδιασμός σε ζώνες λιμένα δεν μπορεί να γίνεται με απόφαση της Ε.Σ.Α.Λ καθόσον αποτελεί ζήτημα γενικού ενδιαφέροντος και όχι ειδικότερο θέμα.
β) Παραχώρηση στους Δήμους όλων των ορφανών λιμανιών, έτσι ώστε να ενταχθούν και αυτά στη στοιχειώδη αναπτυξιακή τουριστική διαδικασία.
γ) Πρόβλεψη για εγκατάσταση σταθμών μέτρησης της ρύπανσης που προκαλείται από τη λειτουργία λιμένων και επιβολή τελών σ’ αυτούς που υπερβαίνουν τα επιτρεπτά όρια τηρώντας την αρχή “ο ρυπαίνων πληρώνει”.
Αθήνα, 14/11/2017,
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ,
Γεώργιος Πατούλης