Δημοτικά τέλη 2025

Γράφει ο Βασίλης Κανάκης

Η ανακοίνωση της αύξησης των Δημοτικών τελών, για το 2025, κατά περίπου 27% είναι ενδεικτική της αποτυχίας της Δημοτικής Αρχής του κ. Βασιλόπουλου να διαχειριστεί ορθολογικά και αποτελεσματικά τα δημοσιοοικονομικά του Δήμου. Η επικείμενη αύξηση έχει διττή ερμηνεία, πολιτική και οικονομοτεχνική.

Η πολιτική ερμηνεία σχετίζεται με την χρονική στιγμή της συγκεκριμένης απόφασης καθώς θα ήταν εφικτό η αύξηση να γίνεται σταδιακά ανά έτος, ωστόσο η περσινή χρονιά εκλογών, καθώς και οι μελλοντικές εκλογές σε 4 χρόνια, καταδεικνύουν την δεδομένη χρονική στιγμή ως την πιο κατάλληλη. Στρατηγικός λαϊκισμός, ενδεχομένως, βασισμένος στην λήθη του “άχρονου” πολιτικού χρόνου.

Ο κ. Δήμαρχος προέβαλλε ως κύριο επιχείρημα της αύξησης το υπέρογκο κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ο Δήμος καλείται να πληρώσει πέραν από τα έξοδα μεταφοράς και επεξεργασίας των απορριμμάτων στη μονάδα της Καλλιρόης και το τέλος ταφής του υπολείμματος, που ενώ η σύμβαση με τον ανάδοχο προβλέπει μέγιστο ποσοστό 40%  αυτή τη στιγμή το ποσοστό υπολείμματος που θάβεται ανέρχεται σε 80%. Το παραπάνω ζήτημα που αφορά και τους γειτονικούς Δήμους δεν έχει επιλυθεί ακόμα καθώς η πίεση προς την κεντρική κυβέρνηση εκ μέρους του κ. Βασιλόπουλου, με την ιδιότητα και του προέδρου της ΠΕΔ (Περιφερειακή ένωση Δήμων), φαίνεται να μην έχει τη δέουσα ισχύ και το επιθυμητό αποτέλεσμα για λόγους που μόνο ο ίδιος δύναται να γνωρίζει. Ωστόσο κάποιος εξωτερικός παρατηρητής, πιο καχύποπτος από εμένα, ίσως να θεωρούσε πως η διατήρηση καλών δημοσίων σχέσεων με κομματικούς παράγοντες επηρεάζει τις όποιες προσπάθειες.

Το δημοτικό συμβούλιο Καλαμάτας καθώς και τα Δ.Σ. των παρακείμενων Δήμων οφείλουν να λάβουν ομόφωνα απόφαση για την μη καταβολή τέλους ταφής ποσοστού πέραν του 40% που ορίζει η σύμβαση. Οι συμβάσεις δημιουργούνται προκειμένου να τηρούνται και όχι προκειμένου να ερμηνεύονται κατά το δοκούν από τα συμβαλλόμενα μέλη.

Για τα δημοτικά τέλη και τον τρόπο που καθορίζονται μπορεί κάποιος να με θεωρήσει υπερβολικό ή να πιστεύει πως ηθελημένα επιχειρώ να διαδώσω ανακρίβειες. Προκειμένου να άρω τα παραπάνω θα χρησιμοποιήσω μόνο αριθμούς.

Η εκτίμηση εκτέλεσης προϋπολογισμού για το έτος 2023, σε ότι αφορά τα έσοδα-έξοδα για τα πεδία καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού κ.α., σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Δήμου (Συνεδρίαση οικονομικής επιτροπής 35/2003)  ανέρχεται σε +1.668.939,89 ευρώ.

Ο απολογισμός του προϋπολογισμού για τα ίδια πεδία, για το ίδιο έτος, ανέρχεται σε 665.776,28 ευρώ.

Η απόκλιση είναι της τάξεως του 60% περίπου ή αλλιώς ο υπολογισμός της εκτίμησης έχει πέσει έξω κατά 1 εκατομμύριο ευρώ!!!

Για το έτος 2024 η εκτίμηση ήταν -49.644,85 ευρώ, δηλαδή αρνητικό ισοζύγιο εσόδων εξόδων ενώ τελικά ο απολογισμός προϋπολογισμού ανέρχεται σε 551.332,45 ευρώ έσοδα δηλαδή ξανά η εκτίμηση του Δήμου είχε σφάλμα 500.000 ευρώ!!!

Η παραπάνω εικόνα παρουσιάζεται και σε πολλά ακόμα οικονομικά πεδία που σχετίζονται με τα δημοτικά τέλη.

Όπως είναι εμφανές τα οικονομικά στοιχεία που παρουσιάζει η Δημοτική αρχή δεν είναι αξιόπιστα, έχουν σημαντικές αποκλίσεις και δεν δύναται να αποτελούν ασφαλές στοιχείο για την αύξηση των Δημοτικών τελών. Οι εκτιμήσεις δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και ως εκ τούτου δεν είναι εφικτό να σχεδιαστεί και να εφαρμοστεί η οικονομική στρατηγική του Δήμου μας.


Ο Βασίλης Κανάκης είναι Πολιτικός Μηχανικός MSc – Πτυχιούχος Φυσικής ΕΚΠΑ –Δημοτικός  Σύμβουλος Καλαμάτας με την Παράταξη «Καλαμάτα Μετά».