Διαβούλευση με κατοίκους του Ασπροχώματος προτείνει ο  Π. Αλούπης για την Πράξη εφαρμογής

aloupis«Το σχέδιο πόλεως του Ασπροχώματος μαζί με την Βέργα και την Μικρά Μαντίνεια αποτελούν τα προς έγκριση Πολεοδομικά Σχέδια του Δήμου Καλαμάτας, εσφαλμένες και ψηφοθηρικές επιλογές, αδράνεια των διαφόρων κατά καιρούς αρμοδίων αρχών (για μακρόν διάστημα τελικά του Δήμου Καλαμάτας) έχουν βαλτώσει την ολοκλήρωση και την ανάπτυξη στο πλέον συνεκτικό τμήμα του Δήμου (εξαιρουμένης φυσικά της περιοχής του σχεδίου του Δήμου Καλαμάτας).» Αυτό τονίζει σε δελτίο τύπου ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Αλούπης και υπογραμμίζει:

«Στο παρόν ασχολούμαι με το σχέδιο Πόλεως Ασπροχώματος λόγω της διαβούλευσης που έχει δρομολογηθεί κατά την Πράξη Εφαρμογής και τα αποτελέσματα της, δηλαδή έλλειμμα βάσει του Π.Δ. 414/85 ή περίσσευμα  γης βάσει του Ν4315/24.12.2014. Η χρονίζουσα και απαράδεκτη κατάσταση της Πολεοδομικής Μελέτης Ασπροχώματος ολοκληρωμένης από το 2005, η ενσωμάτωση της Απόφασης 698/06.04.2005  της Γεν. Γραμματέως Περιφέρειας Πελοποννήσου στο ΦΕΚ 451/Δ/28.04.2005 και το ΦΕΚ514/Δ/16.05.2005(ήτοι με δύο Φ.Ε.Κ.) και οι πολλαπλές αντικρουόμενες αποφάσεις του Δ.Σ. Καλαμάτας   συνάδει με την σοβαρότητα των ενασχολούμενων με αυτή.

Άρα και μόνο από τα ανωτέρω καθίσταται περιττό να αναφερθούμε αναλυτικά σε δυνητικές επιλογές που υπήρχαν τότε και δεν υφίστανται τώρα για μία ορθολογικότερη λύση του προβλήματος, όπως και τους λόγους που οδήγησαν στην χρονίζουσα περί την εικοσαετία   κατάσταση με ομηρία της περιοχής και των κατοίκων της.

Σήμερα και οι δύο δυνατές επιλογές έχουν τα προβλήματα τους δηλαδή το έλλειμμα βάσει του Π.Δ. 414/85 απαιτεί ειδικές ρυθμίσεις για την όποια εφαρμογή της Πολεοδομικής Μελέτης Ασπροχώματος. Όμως και το περίσσευμα  γης(;;;;;) βάσει του Ν4315/24.12.2014 εξασφαλίζεται με επιβαρυμένες εισφορές σε ποσοστό από 50% έως και 80% δηλαδή υπέρμετρα αυξημένες από αυτές με τις οποίες οι αρμόδιες υπηρεσίες είχαν ενημερώσει τους κάτοικους στα διάφορα στάδια έγκρισης της  Πολεοδομικής Μελέτης.

Άρα πρόταση μου για την Πράξη Εφαρμογής είναι το Π.Δ. 414/85  αυτό συνάγεται από ενδελεχή έρευνα, διαβούλευση με κατοίκους, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν την ομηρεία ιδιοκτησιών και κατοίκων δια μία εικοσαετία, την αδυναμία αξιοποίησης αυτών, την απώλεια των ευεργετικών  αποτελέσματα εκ της πολεοδομήσεως σε εποχές που ήτο δυνατόν, θεωρώ δε ανεπίτρεπτη την εκ των υστέρων εφαρμογή διαφορετικών (υπέρμετρα αυξημένων) εισφορών από τις γνωστοποιημένες στους κάτοικους στα διάφορα στάδια διαβούλευσης και έγκρισης της  Πολεοδομικής Μελέτης.

Τέλος ελπίζω η πρότασης της Δημοτικής Αρχής και οι ενέργειες που θα συνδράμουν αυτήν να είναι στην κατεύθυνση της ανάληψης μέρους της ευθύνης της και όχι προσχηματική στην συνήθη τακτική μεταφοράς ευθύνης σε κάποιο άλλον και στη προκειμένη περίπτωση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.»