Διαζύγιο μεταξύ των υποψηφίων για την ηγεσία της ΝΔ, φέρνει και το σύμφωνο συμβίωσης, λόγω των εκ διαμέτρου αντίθετων απόψεων που έχουν καταθέσει στο δημόσιο διάλογο οι τέσσερις διεκδικητές, την ώρα που η χώρα μας να έχει καταδικαστεί ήδη απο το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τον αποκλεισμό των ομόφυλων ζευγαριών απο τον θεσμό αυτό.
Εντύπωση προκάλεσε μάλιστα το γεγονός, οτι την πιο κάθετη και συντηρητική στασηαπέναντι στο σύμφωνο συμβίωσης που αποτελει το πρωτο βήμα για τα ομόφυλα ζευγάρια και τα δικαιώματα τους, κρατά ο νεότερος εκ των υποψηφίων, ο 37χρονος Απόστολος Τζιτζικώστας, δηλώνοντας πως “αποτελει κίνδυνο για το θεσμό της οικογένειας”, αν και ο ίδιος σέβεται, οπως υποστήριξε, τη διαφορετικότητα.
“Προσωπικά με το σύμφωνο συμβίωσης έχω προβληματιστεί πολύ και πρεπει να σας πω ότι διαφωνώ με οτιδήποτε έρχεται να καταργήσει με ενα τροπο, το θεσμό της οικογένειας”, δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ. “Δεν μπορώ να συμφωνήσω σε κατι που θα θέσει σε κίνδυνο το θεσμό της οικογένειας”, επανέλαβε οταν κλήθηκε απο τον παρουσιαστή να εξηγήσει την άποψή του.
Νωρίτερα στη Βουλή, ο Χαράλαμπος Αθανασίου που εντάσσεται στους υποστηρικτές του 37χρονου Περιφερειάρχη, ανέφερε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, πως η στάση της ΝΔ “θα εξαρτηθεί από τις εξηγήσεις που θα μας δώσετε” και πως “θα μπορούσε να συμφωνήσει εάν αποσυρθούν και διευκρινιστούν ορισμένες διατάξεις”.
Η τοποθέτηση αυτη, προκάλεσε έκπληξη, καθως ο μεταβατικός προεδρος της ΝΔ, Γιαννης Πλακιωτακης, στη συναντηση που είχε με τους δημοσιογράφους το Σαββατο ηταν ξεκάθαρος για το θεμα. “Το πολιτικό σύστημα δεν θα πρέπει να εθελοτυφλεί”, είπε και σημείωσε ότι σέβεται τις ενστάσεις κάποιων αλλά τόνισε πως είναι καιρός πλέον να αντιμετωπιστεί μια κοινωνική πραγματικότητα.
Ο κ. Πλακιωτάκης πρόσθεσε τοτε την ανάγκη να σεβαστούμε τις προσωπικές επιλογέςκάθε ατόμου και τα προσωπικά του δικαιώματα και τόνισε οτι πρέπει να αναπροσαρμόσουμε το θεσμικό μας πλαίσιο ώστε να αναγνωρίσουμε στα άτομα αυτα ασφαλιστικ, φορολογικά, κληρονομικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Συμπλήρωσε, τέλος, πως υπάρχει ανάγκη εναρμόνισης της χώρας μας με το ευρωπαϊκο δίκαιο.
Στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Πλακιώτακη κινήθηκε και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μιλώντας στην ΕΡΤ3. “Και το Ευρωπαικό Λαϊκό Κομμα ειναι θετικό. Έχει πάρει αποφαση. Οποίος δεν εχει καταλάβει αυτές τις αποφάσεις, δεν συντάσσεται με αυτά. Αυτοπροσδιορίζεται απέναντι”, σημείωσε ο κ. Μειμαράκης, ξεκαθαρίζοντας πως “απο τη στιγμη που υπαρχει ευρωπαϊκή οδηγία και η χωρα θέλει να παραμείνει στην Ευρωπη, δεν μπορει να ειναι a la carte”.
Υπερ του συμφώνου συμβίωσης τάχθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε δηλώσει πως αν ο ίδιος εκλέγονταν στην ηγεσια, η ΝΔ θα ψήφιζε το σύμφωνο συμβίωσης. “Με τον Μητσοτάκη έχουμε 100% ταύτιση απόψεων στην οικονομία και στις φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις. Έχουμε διάσταση απόψεων στην κοινωνική ατζέντα όπως για παράδειγμα στο σύμφωνο συμβίωσης”, έχει πει πρόσφατα ο Άδωνις Γεωργιάδης, συντασσόμενος προφανώς με τον Απόστολο Τζιτζικώστα.
newpost.gr