Στο επίκεντρο των διεθνών ΜΜΕ βρίσκονται οι σημερινές εκλογές στην Ελλάδα, με συνεχείς ανταποκρίσεις και εκτενείς αναφορές.
Τα δημοσιεύματα αναφέρονται στην έλλειψη ενθουσιασμού του εκλογικού σώματος, τον Αλέξη Τσίπρα, το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας, στους συσχετισμούς της επόμενης ημέρας, καθώς και στο τρίτο μνημόνιο και την εφαρμογή του.
Το BBC τονίζει πως ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ είδε την δημοτικότητά του να κάνει βουτιά μετά την υπογραφή του τρίτου πακέτου διάσωσης και πλέον, μετά από μία σύντομη προεκλογική περίοδο οι δύο βασικοί διεκδικητές της πρώτης θέσης φαίνεται να πέφτουν σχεδόν μαζί στο νήμα.
Παράλληλα, το BBC σημειώνει ότι χαρακτηριστική είναι η απουσία ενθουσιασμού για την εκλογική διαδικασία, με μία «φτωχή» καμπάνια των κομμάτων και την διαφαινόμενη αδιαφορία του εκλογικού σώματος.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η διαφαινόμενη αδυναμία σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης προϊδεάζει για περίοδο πολιτικής αστάθειας, την ώρα που οι προθεσμίες για την εφαρμογή σειράς μεταρρυθμίσεων είναι πολύ «σφικτές» για την Ελλάδα.
Η Deutsche Welle υπογραμμίζει την άτονη διάθεση των πολιτών, οι οποίοι «βρίσκονται φέτος για τρίτη φορά μπροστά στην κάλπη, ενώ συνολικά έχουν ψηφίσει πέντε φορές τα τελευταία έξι χρόνια (το 2009, δύο φορές το 2012 και δύο φορές φέτος)». Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής της DW, είναι μάλλον απίθανο να υπάρξει αυτοδυναμία για κάποιο κόμμα, την ώρα που καταγράφεται από όλες τις πλευρές η ανησυχία για αύξηση της αποχής.
Από την πλευρά του, το Bloomberg επισημαίνει ότι οι πολίτες καθορίζουν σήμερα ποιος θα ηγηθεί της προσπάθειας να υλοποιηθούν οι συμφωνίες με τους δανειστές για την διάσωση της ελληνικής οικονομίας και της αποκατάστασης της οικονομικής κανονικότητας στην πιο χρεωμένη χώρα της Ευρώπης.
«Όποιος πετύχει να συγκροτήσει τον επόμενο κυβερνητικό σχηματισμό, σημειώνει το οικονομικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, θα αντιμετωπίσει άμεσα τα πρώτα τεστ αξιοπιστίας και ικανοτήτων. Η οικονομική απόδοση της κυβέρνησης θα κριθεί από την αναθεώρηση της απόδοσης της Ελλάδας στις μεταρρυθμίσεις πριν το τέλος του 2015.
Μία θετική γνώμη είναι απαραίτητη για να εκταμιευτούν περισσότερα κεφάλαια, με αυτά που αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να είναι ζωτικής σημασίας», προσθέτει.
Το CNN τονίζει ότι οι νέες εκλογές προκαλούν φόβους για πολιτική αβεβαιότητα και η χώρα δεν έχει αυτή την πολυτέλεια, ενώ υπογραμμίζει πως αν δεν γίνουν όλα γρήγορα τα δάνεια από την Ευρώπη είναι στον «αέρα». «Η Ευρώπη, για μία ακόμη φορά, κρατά την αναπνοή της για το αποτέλεσμα», σημειώνεται ακόμη.
Το πρακτορείο Reuters αναφερόμενο στις εκλογές χαρακτηρίζει ανέφικτη την αυτοδυναμία αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να έχει το πλεονέκτημα. Παράλληλα κάνει λόγο στους κουρασμένους Έλληνες ενώ σημειώνει πως έχει μεγάλο ενδιαφέρον η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει αφού θα πρέπει να εφαρμόσει βαθιές οικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τα 86 δισ. ευρώ του πακέτου διάσωσης, το οποίο ο Τσίπρας αναγκάστηκε να συμφωνήσει με τους δανειστές.
Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της χώρας, και να άρει τα capital controls που επιβλήθηκαν τον Ιούνιο για να αποτραπεί η κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
«Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία έχουν δεσμευτεί να τα κάνουν αυτά – ωστόσο υπάρχουν διαφορές πάνω σε σημαντικά θέματα όπως είναι η μεταρρύθμιση του εργασιακού» αναφέρει το Reuters.
Η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» εκτιμά ότι οι έλληνες ψηφοφόροι θα προσέλθουν στις κάλπες απογοητευμένοι και αδιάφοροι ενώ οι νέοι αν και αγωνιούν για το μέλλον τους, δεν δίνουν μεγάλη σημασία στις εκλογές.
Από την πλευρά του το Politico υποστηρίζει σε άρθρο του ότι οι εκλογές δεν έχουν κανένα νόημα, σημειώνοντας πως το κλειδί δεν είναι το ποιος θα κερδίσει, αλλά το αν η επόμενη κυβέρνηση θα μπορέσει να μείνει στην εξουσία για όσο χρειάζεται, ώστε να αναμορφώσει την κατεστραμμένη οικονομία της και να εκταμιευθούν τις κρίσιμες δόσεις του δανείου.
newpost.gr