Ομάδα Ελλήνων εκπαιδευτικών κέρδισε βραβεία και διακρίσεις στο πανευρωπαϊκό φεστιβάλ «Οι Φυσικές Επιστήμες στο Προσκήνιο – Ευρώπη» (Science on Stage – Europe), που έγινε στο Queen Mary University στο Λονδίνο, από 17 έως 20 Ιουνίου 2015.
Την Ελληνική αποστολή αποτελούσαν οι καθηγητές:
1. Αρμενάκης Ιωάννης, ηλεκτρολόγος, 1ο ΕΠΑ.Λ. Σαλαμίνας,
2. Λάζος Παναγιώτης, φυσικός, 26ο Γενικό Λύκειο Αθηνών (Μαράσλειο)
3. Λεμπέση Ελένη, χημικός, Εκπαιδευτήρια Μπουγά, Καλαμάτα
4. Μαργαρίτης Αντώνιος, χημικός, Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Ηρακλείου Κρήτης
5. Μαράκης Γεώργιος, φυσικός, Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Ηρακλείου Κρήτης
6. Νικολαΐδης Αριστομένης, φυσικός, Εκπαιδευτήρια Μπουγά, Καλαμάτα
7. Πανταζής Γεώργιος, φυσικός, Μουσικό Σχολείο Λαμίας,
8. Πατσιλινάκου Ευδοκία, χημικός, Α΄ Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ψυχικού
9. Πιερράτος Θεόδωρος, φυσικός, Υπεύθυνος Ε.Κ.Φ.Ε. Ευόσμου
10. Πούτος Πέτρος, ηλεκτρολόγος και ηλεκτρονικός ΤΕΙ, 1ο ΕΠΑ.Λ. Σαλαμίνας
11. Ποτηριάδου Ευγενία, φυσικός, 1ο και 6ο Γενικό Λύκειο Ιλίου
12. Σαμαντά Αγγελική, δασκάλα, 27ο Δημοτικό σχολείο Αχαρνών
13. Τσιτσιμπής Βασίλειος, φυσικός, 4ο Γενικό Λύκειο Λαμίας και
14. Τσιτοπούλου – Χριστοδουλίδη Ευγενία, φυσικός, υπεύθυνη του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Αιγάλεω, Συντονίστρια της Ελληνικής Συντονιστικής Επιτροπής του προγράμματος «Οι Φυσικές Επιστήμες στο Προσκήνιο – Ευρώπη» και αρχηγός της Ελληνικής αποστολής
Τις εργασίες του φεστιβάλ παρακολούθησε και ο Γάτσιος Ιωάννης, φυσικός, τέως υπεύθυνος ΕΚΦΕ Νέας Σμύρνης.
Το φεστιβάλ ήταν η κεντρική εκδήλωση του προγράμματος «Οι Φυσικές Επιστήμες στο Προσκήνιο – Ευρώπη» (Science on Stage – Europe), που διαρκεί από τον Απρίλιο 2013 μέχρι τον Αύγουστο 2015. Το πρόγραμμα αποτελεί συνέχεια των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων «Physics on Stage» και «Science on Stage». Στις εκδηλώσεις του προγράμματος, από την έναρξή του, το 2000, έως σήμερα, έχουν συμμετάσχει 100.000 καθηγητές και επιμορφωτές καθηγητών από 24 ευρωπαϊκές χώρες* και τον Καναδά. Το πρόγραμμα «Οι Φυσικές Επιστήμες στο Προσκήνιο – Ευρώπη» (Science on Stage – Europe) έχει στόχο την αντιμετώπιση του επιστημονικού αλφαβητισμού και την προσέλκυση των νέων στις Φυσικές Επιστήμες.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που επεξεργάζονται και παρουσιάζουν πρωτότυπες ιδέες, νέες μεθόδους διδασκαλίας και πειραματικές κατασκευές που αναζωογονούν τα μαθήματα των Φυσικών Επιστημών στα σχολεία. Κατά την διάρκεια του προγράμματος, που συντονίζεται σε κάθε χώρα από μια εθνική επιτροπή, γίνονται διάφορες εκδηλώσεις και οι καλύτερες προτάσεις επιλέγονται για να συμμετάσχουν στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ. Στη κεντρική Ελληνική εκδήλωση, στις 7 και 8 Νοεμβρίου 2014 στο Ε.Κ.Φ.Ε. Αιγάλεω, σε Πανελλήνιο διαγωνισμό, που οργανώθηκε από το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Αιγάλεω και την Ελληνική Συντονιστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Οι Φυσικές Επιστήμες στο Προσκήνιο – Ευρώπη» (Science on Stage – Europe), επελέγησαν οι 11 καλύτερες κατασκευές μεταξύ 180 συμμετοχών.
Στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ, που φέτος είχε θέμα «Διαφωτίζοντας την εκπαίδευση των Φυσικών Επιστημών» («Illuminating Science Education»), οι Έλληνες εκπαιδευτικοί συμμετείχαν, μαζί με 400 συναδέλφους τους από 24 άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και τον Καναδά *, σε συμπόσια και επιδείξεις των κατασκευών τους.
Στην ελληνική αποστολή συμμετείχαν και οι καθηγητές των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά, κ. Λεμπέση Ελένη και ο κ. Νικολαΐδης Άρης με την εργασία ‘‘Όταν το φάντασμα της όπερας πέρασε την πύλη της άμμου. Μια ξενάγηση στο θαυμαστό κόσμο των κοκκωδών υλικών’’. Το project αυτό είχε παρουσιαστεί και βραβευτεί τον περασμένο Νοέμβριο στην κεντρική εκδήλωση του πανελλήνιου διαγωνισμού στο Ε.Κ.Φ.Ε. Αιγάλεω, στην κατηγορία Science and Application. Η διάταξη εξηγούσε διάφορα γεωλογικά φαινόμενα που συναντάμε στη φύση, καθώς μια διάταξη που σχετίζεται με το ‘δαίμονα του Maxwell’, όπου παρατηρούμε σωματίδια να διέρχονται από την αταξία στην τάξη μ’ ένα χαοτικό τρόπο (From Chaos to the Order).
Η ελληνική αποστολή στο Λονδίνο κέρδισε το ενδιαφέρον όλων των συμμετεχόντων και άφησε άριστες εντυπώσεις.
Συγκεκριμένα ‘Το οπτικό σύστημα του οφθαλμού’, των Μαργαρίτη Αντωνίου και Μαράκη Γεωργίου από την Κρήτη κέρδισε το δεύτερο Ευρωπαϊκό Βραβείο Διδασκαλίας Φυσικών Επιστημών στην κατηγορία «Η Επιστήμη και ο Βιώσιμος Κόσμος μας» (Science and Our Sustainable World)
• όλες οι εργασίες των Ελλήνων εκπαιδευτικών προσκλήθηκαν να παρουσιασθούν στους εκπαιδευτικούς της Κύπρου, της Τσεχίας, της Τουρκίας, της Ιρλανδίας, της Σουηδίας, της Ουγγαρίας, της Ισπανίας, του Βελγίου και της Αυστρίας.
• Για τις προσπάθειές της, από το 2000 έως σήμερα, να εμπνεύσει, να εμψυχώσει και να υλοποιήσει τους στόχους του προγράμματος στην Ελλάδα και στην Ευρώπη βραβεύτηκε η Τσιτοπούλου – Χριστοδουλίδη Ευγενία.
Η αρχηγός της Ελληνικής αποστολής κ. Ευγενία Τσιτοπούλου – Χριστοδουλίδη επεσήμανε:
Οι Έλληνες καθηγητές Φυσικών Επιστημών, και συνακόλουθα οι μαθητές των σχολείων μας, θα είχαν πολλά να ωφεληθούν από την εμπειρία μας, το εκπαιδευτικό υλικό και τις προτάσεις για εκπαιδευτικές ανταλλαγές εκπαιδευτικών και μαθητών που μεταφέρουμε, τα οποία θα προσπαθήσουμε να διαδώσουμε με όλους τους πρόσφορους τρόπους: σε συνέδρια, ημερίδες και άρθρα σε εκπαιδευτικά περιοδικά. Σε αυτή μας την προσπάθεια, ευελπιστούμε ότι θα εξακολουθήσουμε να έχουμε την αρωγή και την ενθάρρυνση του Υπουργείου Παιδείας, όπως συνέβη έως σήμερα.
Έως σήμερα, η Ελλάδα έχει βραβευτεί στις έξι από τις οκτώ διοργανώσεις του προγράμματος.
Το επόμενο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ θα γίνει 29 Ιουνίου 2017 έως 2 Ιουλίου 2017 στο Debrecen στην Ουγγαρία.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι εξής χώρες: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τουρκία, Τσεχία, Φιλανδία και ο Καναδάς.