“Είναι πολύ καλή η συνεργασία της κυβέρνησης με τον Επίτροπο για τη μετανάστευση, Δ. Αβραμόπουλο, ο οποίος τιμά το χαρτοφυλάκιό του και ασκεί με άψογο τρόπο τα σημαντικά καθήκοντά του.”
Σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό «News 24/7» και στην εκπομπή «Παιχνίδια εξουσίας» των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού, ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, αναφέρθηκε στα εξής:
Σχετικά με το Παγκόσμιο Σύμφωνο Μετανάστευσης:
Αυτό που έγινε στο Μαρακές είναι ένα πρώτο βήμα που μπορεί να αποβεί ιστορικό. Το παγκόσμιο σύμφωνο για την τακτική, νόμιμη μετανάστευση είναι μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το θέμα με διεθνή συνεργασία και αλληλεγγύη. Είναι ένα πολιτικό πλαίσιο, όχι νομικά δεσμευτικό. Σε επίπεδο κυβερνήσεων αναπτύχθηκαν δύο γραμμές, η συντριπτικά πλειοψηφική αντιμετωπίζει το φαινόμενο ως κομμάτι της ανθρώπινης ιστορίας. Υπάρχουν οκτώ χώρες της ΕΕ που δεν είναι μέσα σε αυτό. Εμείς και οι περισσότερες χώρες θέλουμε διεθνείς συνεργασίες και διευθετήσεις. Έχει σημασία αυτό το κείμενο να ακολουθηθεί από πράξεις. Υπάρχουν στην Ε.Ε. επτά νομοθετήματα που αφορούν στην προσφυγιά και τη μετανάστευση. Υπάρχει συμφωνία για τα πέντε, όχι για το «Δουβλίνο» και για το κοινό σύστημα ασύλου που είναι και τα σημαντικότερα. Η δική μας πρόταση είναι και τα επτά να πάνε μαζί και σε αυτή την κατεύθυνση λειτουργούμε. Αλλά, επειδή δύο χρόνια τώρα συζητάμε για το «Δουβλίνο» και δεν γίνεται τίποτε, θα μπορούσε να διαμορφωθεί ένας μεταβατικός μηχανισμός των χωρών που θέλουν την αναμόρφωση του κανονισμού, με βασικό στοιχείο αυτού του μηχανισμού την ανακατανομή. Κατά τη γνώμη μου, οι χώρες που επιθυμούν να συμμετάσχουν είναι οι περισσότερες. Το «Δουβλίνο 4» είναι ένα σύνολο κανονισμών για το πώς γίνεται η κατανομή του ελέγχου και της εξέτασης του αιτήματος ασύλου και πώς γίνονται οι επιστροφές. Πρέπει να συνεργαστούν οι χώρες πρώτης υποδοχής που δέχονται το μεγαλύτερο βάρος και οι χώρες προορισμού, όπως είναι η Γερμανία. Το μεγάλο ζήτημα είναι ο ισοδύναμος καταμερισμός των ευθυνών, αυτό είναι αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών – μελών της Ε.Ε.
Για την κατάσταση στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου:
Στη Μόρια σήμερα βρίσκονται κάτω από 5.000 άνθρωποι. Στην Κω κάτω από 1000, στη Χίο περίπου 1200, στη Λέρο σχεδόν 800, στη Σάμο σχεδόν 4.000. Είμαστε έτοιμοι για το ξεχειμώνιασμα, είναι επιτυχημένη η προσπάθεια του ΥΜΕΠΟ για μεταφορά ανθρώπων στην ενδοχώρα, με εξαίρεση τη Σάμο, για την οποία λαμβάνουμε ειδικά μέτρα. Με βάση τα τελευταία στοιχεία, επιπλέον 2.000 άτομα έχουν δικαίωμα να έρθουν στην ενδοχώρα. Οι ροές είναι τελευταία γενικά χαμηλές με εξαίρεση τη Σάμο, όπου χθες έφτασαν 112 άτομα, υπάρχει ένα κύκλωμα διακίνησης με επίκεντρο τη Σάμο. Από τα βόρεια σύνορα οι ροές επίσης δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες.
Σχετικά με δήλωση Εκπροσώπου Ν.Δ. για τρεις θανάτους τις προηγούμενες ημέρες σε χώρους φιλοξενίας:
Όπως σημειώσαμε και χθες, δεν έχουμε καμία τέτοια αναφορά. Η Νέα Δημοκρατία παράγει fake news απευθείας. Είναι απίθανο πράγμα αυτό που έγινε χθες. Προφανώς, κάτι τέτοιο θα είχε γίνει πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες. Αναμένουμε απάντηση από τη Νέα Δημοκρατία.
Σε σχέση με τη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων για το προσφυγικό: Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε έλεγχο, κοιμόμαστε πολύ ήσυχοι το βράδυ, το βασικό μας μέλημα είναι να σεβαστούμε τα δικαιώματα των προσφύγων, αλλά και των κατοίκων των περιοχών όπου υπάρχουν κέντρα φιλοξενίας.
Σχετικά με τη συνεργασία με τον Επίτροπο Δ. Αβραμόπουλο:
Είναι πολύ καλή η συνεργασία της κυβέρνησης με τον Επίτροπο για τη μετανάστευση, Δ. Αβραμόπουλο, ο οποίος τιμά το χαρτοφυλάκιό του και ασκεί με άψογο τρόπο τα σημαντικά καθήκοντά του.