«Γνωρίζετε ότι, μέχρι σήμερα, χιλιάδες επιχειρήσεις φωτοβολταϊκών, στην πλειοψηφία τους πολύ μικρές, έχουν οδηγηθεί στην οικονομική καταστροφή, αφού από τη μια πλευρά βρίσκονται αντιμέτωπες με το τραπεζικό σύστημα, που απαιτεί υψηλούς τόκους και επιπλέον τόκους υπερημερίας και από την άλλη με το ίδιο το κράτος που απαιτεί την καταβολή ΦΠΑ και φόρων εισοδήματος, για έσοδα που ουδέποτε εισπράχθηκαν.» Αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρης Μανιάτης προς τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ασημάκη Παπαγεωργίου για το καυτό πρόβλημα των φωτοβολταϊκών που έχουν οδηγήσει πολλές μικρές επιχειρήσεις στην οικονομική καταστροφή.
Ακολουθεί η επιστολή του κ. Μανιάτη
Θέμα: «Διατάξεις του Ν.4254/2014 (ΦΕΚ Α’85/7-4-2014) που αφορούν “New Deal” στο χώρο των ΑΠΕ»
Κύριε Υφυπουργέ,
Με την παρούσα επιστολή εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας για τις πρόσφατα ψηφισμένες Διατάξεις του Νόμου 4254/2014 (ΦΕΚ Α’ 85/7-4-2014), που αφορούν το επονομαζόμενο “New Deal” στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Γνωρίζετε ότι, μέχρι σήμερα, χιλιάδες επιχειρήσεις φωτοβολταϊκών, στην πλειοψηφία τους πολύ μικρές, έχουν οδηγηθεί στην οικονομική καταστροφή, αφού από τη μια πλευρά βρίσκονται αντιμέτωπες με το τραπεζικό σύστημα, που απαιτεί υψηλούς τόκους και επιπλέον τόκους υπερημερίας και από την άλλη με το ίδιο το κράτος που απαιτεί την καταβολή ΦΠΑ και φόρων εισοδήματος, για έσοδα που ουδέποτε εισπράχθηκαν.
Αναλυτικότερα αναφέρουμε τα εξής μέτρα:
“Κούρεμα” στις ταρίφες των υφιστάμενων συμβάσεων των φωτοβολταϊκών σταθμών, ανάλογα με την τεχνολογία, αλλά και την ειδική κατηγορία, που ανήκει κάθε σταθμός το οποίο φτάνει και το 45%.
Διαδικασία παροχής αναγκαστικής έκπτωσης από τους παραγωγούς ΑΠΕ, υπολογιζόμενη και επιβαλλόμενη αναδρομικά και μάλιστα σε συνδυασμό με την ήδη επιβληθείσα, για το έτος 2013, έκτακτη εισφορά του Ν. 4093/2012.
Υπενθυμίζουμε ότι το Νοέμβρη του 2012, το ΥΠΕΚΑ είχε ορίσει έκτακτη εισφορά επί του τζίρου των παραγωγών σε ποσοστό από 25% έως 42%, από 1/6/2012 έως 31/3/2014.
Κατάργηση της αύξησης της τιμής αποζημίωσης με βάση τον πληθωρισμό. Έτσι οι τιμές θα είναι σταθερές για διάστημα 20 ετών! Με ένα συντηρητικό σενάριο για πληθωρισμό 2% στην επόμενη 20ετία, η πρόσθετη μείωση εκτιμάται κατά μέσο όρο στο 5%.
Κύριε Υφυπουργέ,
Αντιλαμβανόμαστε την αναγκαιότητα επιβολής μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος, είναι όμως αυτονόητο ότι στηρίζονται σε επιχειρήσεις που επέλεξαν να δραστηριοποιηθούν στο χώρο των ΑΠΕ. Με τη συνεχή στοχοποίηση, αυτές οι χειμάζουσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξουθενώνονται και τελικά αναστέλλουν τη λειτουργία τους, με αποτέλεσμα μέτρα τέτοιου τύπου καταλήγουν να είναι καταστρεπτικά (με κλειστές επιχειρήσεις).
Επιπροσθέτως, αναφέρουμε ότι ενώ δεν παρουσιάστηκε καμία μελέτη εκ μέρους του ΥΠΕΚΑ που να τεκμηριώνει την αποτελεσματικότητα των εν λόγω μέτρων για τις επιχειρήσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ωστόσο ψηφίστηκε το “New Deal”, που δεν έχει εθελοντικό αλλά υποχρεωτικό χαρακτήρα, αναγκάζοντας τους παραγωγούς σε υποχρεωτικό και μονομερές κούρεμα των συμβάσεων τους. Η συμμετοχή των τραπεζών στο “New Deal” δεν υφίσταται, ενώ η εξυγίανση του λεγόμενου «ειδικού λογαριασμού» στηρίζεται μόνο στη μείωση των τιμών των συμβάσεων και στην κατάσχεση του τζίρου των παραγωγών.
Για όλα τα παραπάνω, εκφράζουμε τον έντονο προβληματισμό μας για τις ψηφισμένες διατάξεις του Νόμου 4254/2014, που αφορούν το ”New Deal” στο χώρο των Φ/Β και ζητούμε την άμεση και ουσιαστική επίλυση του προβλήματος, που έχει προκύψει για χιλιάδες επιχειρήσεις ΑΠΕ, με νέες προτάσεις και τροποποιήσεις που θα εξασφαλίσουν πρωτίστως τη βιωσιμότητα του εν λόγω κλάδου της αγοράς.