Ημερίδα με θέμα «Ρύθμιση Χρεών Επιχειρήσεων & Ελευθέρων Επαγγελματιών»
Τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δήμο Παπαδημητρίου, τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλο και τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φ. Κουρμούση υποδέχθηκε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Ευάγγελος Ξυγκώρος, παρουσία των Βουλευτών Μεσσηνίας Παναγιώτα Κοζομπόλη και Πέτρο Κωνσταντινέα, στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας επ΄ ευκαιρία της Ενημερωτικής Ημερίδας με θέμα «Ρύθμιση Χρεών Επιχειρήσεων & Ελευθέρων Επαγγελματιών» που διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης σήμερα στις 10.00 το πρωί.
Τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δήμος Παπαδημητρίου επεσήμανε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για αυτό αναμένεται να προχωρήσει στη μείωση των φόρων . Παράλληλα γίνεται σημαντική προσπάθεια στην ρύθμιση των χρεών των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών.
Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Προέδρου Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Ευάγγελου Ξυγκώρου:
«Θα ήθελα να σας καλωσορίσω και να σας ευχαριστήσω θερμά, για την σημερινή σας παρουσία στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας.
Η σημερινή ενημερωτική ημερίδα έχει ως θέμα την αντιμετώπιση ενός από τα μεγαλύτερα προβλήματα που δημιούργησε η οικονομική κρίση. Αυτό του εγκλωβισμού χιλιάδων επιχειρήσεων σε δανειακές υποχρεώσεις στις οποίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι μείζον πρόβλημα για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Μάλιστα δύο στις τρεις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις σήμερα αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες με αποτέλεσμα το αμέσως επόμενο διάστημα να βρεθούν αντιμέτωπες με καταγγελία των δανείων τους.
Οι οφειλές συσσωρεύονται λόγω της μείωσης του τζίρου και της ρευστότητας, οι τράπεζες δεν παρέχουν νέες χρηματοδοτήσεις, με όλο και περισσότερες επιχειρήσεις να οδηγούνται σε λουκέτο.
Αποτέλεσμα, να χάνονται θέσεις εργασίας και να αυξάνεται ακόμη περισσότερο ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τράπεζες.
Η οικονομία δεν μπορεί να βγει από το αδιέξοδο, αν δεν αποκατασταθούν ομαλές συνθήκες χρηματοδότησης της αγοράς.
Χρειάζεται λοιπόν ένας ρεαλιστικός και εφαρμόσιμος μηχανισμός ρύθμισης οφειλών, που θα δίνει την ευκαιρία σε όσο το δυνατόν περισσότερους οφειλέτες (επιχειρήσεις και επαγγελματίες) να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να παραμείνουν στη ζωή, συνεισφέροντας στην απασχόληση, στην ανάπτυξη και στα δημόσια έσοδα.
Η Επιμελητηριακή Κοινότητα, από την αρχή υποστήριξε την αξιοποίηση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων (Ν.4469/2017),με στόχο να σωθούν πολλές επιχειρήσεις, με μη εξυπηρετούμενο δανεισμό, αλλά με βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια.
Ωστόσο η γραφειοκρατία που διακρίνει το Ν.4469/2017 αποδεικνύει ότι το σύνολο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που θέλουν να ενταχθούν στη ρύθμιση απορρίπτονται, ενώ ενθαρρύνονται να προχωρήσουν μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις.
Παρά τις τελευταίες ευνοϊκές διατάξεις που έθεσε το υπουργείο Οικονομικών στο τέλος του 2017, για την εξόφληση των οφειλών στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού και της ρύθμισης των 100 δόσεων προς την εφορία,ο συγκεκριμένος μηχανισμός για να λειτουργήσει σωστά στην πράξη και να ενταχθούν σε αυτόν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις, χρειάζεταιεπιπλέον βελτιώσεις.
Όσον αφορά τη ρύθμιση των 100 δόσεων θα πρέπει να γίνειαποσυσχέτιση της ρύθμισης αυτής από την δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων χρεών.
Διότι από 01-01-2018 έχει τεθεί σε ισχύ ένα πιο αυστηρό καθεστώς παραμονής στη ρύθμιση για την τμηματική εξόφληση των παλαιών ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις.
Συνέπεια αυτού θα είναι χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου, που έχουν ενταχθεί στη συγκεκριμένη ρύθμιση, να βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο απώλειας όλων των ευεργετημάτων της, εφόσον δεν πληρώσουν εμπρόθεσμα οποιαδήποτε νέα οφειλή τους προς το Δημόσιο, η οποία θα βεβαιωθεί στο όνομά τους από την 1η-1-2018 και μετά.
ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ
Στον εξωδικαστικό μηχανισμό παρότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα έχει ανοίξει από τις 03/08/2017 και παρότι οι προθέσεις του Υπουργείου ήταν να ενταχθούν 400.000 επιχειρήσεις διαπιστώσαμε ότι ελάχιστες επιχειρήσεις κατάφεραν να ενταχθούν και αυτό λόγω των αυστηρών κριτηρίων ένταξης (μια από τις τελευταίες χρήσεις θετική, πληθώρα δικαιολογητικών καθώς και μελέτη βιωσιμότητας).
Αυτό δείχνει αφενός μεν ότι υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από τις επιχειρήσεις να ενταχθούν, από την άλλη δε τα κριτήρια είναι τόσο αυστηρά που απαγορεύει την ένταξή τους.
Τα βασικά σημεία τα οποία προτείνουμε είναι:
α) Η δυνατότητα υπαγωγής στη συνολική ρύθμιση όλων ανεξαιρέτως των οφειλετών και χωρίς να τίθεται όριο τζίρου στις επιχειρήσεις.
β) Η δυνατότητα υπαγωγής και των οφειλετών που έχουν ήδη υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη.
γ) Μείωση του κατωτάτου ορίου των 20.000 € συνολικών προς ρύθμιση οφειλών.
δ) Η προϋπόθεση για μια κερδοφόρα χρήση τα τρία τελευταία χρόνια δημιουργεί το κυριότερο εμπόδιο για ένα μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων να υπαχθεί στη ρύθμιση.
ε) Δημιουργία «ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού», ο οποίος θα μπορεί, ακόμη και μετά την εντολή κατάσχεσης, να τροφοδοτεί τις βασικές λειτουργίες της επιχείρησης και να καθορίζεται το ύψος του ακατάσχετου ποσού, βάσει των απολογιστικών δεδομένων της οικονομικής λειτουργίας κάθε επιχείρησης.
στ) Διαμεσολάβηση και για πόσα μικρότερα των 2.000.000, οπού είναι απαραίτητα.
ζ) Δημιουργία Μητρώου Διαμεσολαβητών.
- Οθεσμός της ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ αλλάζει το τοπίο στην επίλυση διαφορών, καθώς μπορεί να αποφορτίσει από έναν όγκο χιλιάδων υποθέσεων. Ο συμφιλιωτικός χαρακτήρας της διαμεσολάβησης προσκαλεί για συναίνεση και όχι για πολιτική διαφωνία στις διατάξεις που την αφορούν.
- Ενεργός ρόλος Επιμελητηρίων στον εξωδικαστικό
Τα Επιμελητήρια της χώρας είχαμε προτείνει:
Ρύθμιση η οποία θα προβλέπει ότι μετά την υποβολή αίτησης για ρύθμιση των οφειλών στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, η εν λόγω αίτηση να αποστέλλεται στο Επιμελητήριο στο οποίο είναι εγγεγραμμένος ο αιτών.
Το εκάστοτε Επιμελητήριο θα αναθέτει άμεσα κατ’ ελεύθερη κρίση την αίτηση και τον συντονισμό της διαπραγμάτευσης σε Διαπιστευμένο Διαμεσολαβητή από τον πίνακα Διαπιστευμένων Διαμεσολαβητών του υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η ταχύτητα και η αποκεντρωμένη αντιμετώπιση των ζητημάτων είναι τα χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν την εξωδικαστική διαδικασία επίλυσης διαφορών, σε σχέση με την παραδοσιακή δικαστική οδό.Για να αποτυπωθούν στην πράξη αυτά τα οφέλη, θα πρέπει να αναλάβει ενεργό ρόλο στη διαδικασία διαχείρισης και εποπτείας ένας φορέας με κατάλληλη εμπειρία και δομή, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει άμεσα και ευέλικτα τα πρακτικά ζητήματα. Και τα κατά τόπους Επιμελητήρια της χώρας είναι ο μόνος φορέας που μπορεί να αναλάβει με επιτυχία αυτή την αποστολή.
Ζητούμε, λοιπόν, για μια ακόμη φορά από την Πολιτεία να αναθέσει συγκεκριμένες αρμοδιότητες εποπτείας και διαχείρισης στα Επιμελητήρια, προκειμένου να εξασφαλίσει την ομαλή εφαρμογή ενός κρίσιμης σημασίας νομοθετικού πλαισίου.
- ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΑ ΔΑΝΕΙΑ
Η μεγάλη πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την παρατεταμένη και μακροχρόνια ύφεση, ενώ δεν έχει γίνει μέχρι τώρα καμία προσπάθεια για την ανασύνταξη του οικονομικού και κοινωνικού ιστού, που διαταράχθηκε σοβαρά από τη φυσική καταστροφή του 2007.
Αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να αδυνατούν να τακτοποιήσουν μεγάλο μέρος των υποχρεώσεών τους. Σημειώνεται δε, πως η πλειοψηφία των πυρόπληκτων δάνειων έχουν ληφθεί με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις περίπου 8 χιλιάδες επιχειρήσεις (1,5 δισ. ευρώ), θέμα το οποίο μεγιστοποιεί τα προβλήματα.
Στο πλαίσιο αυτό ζητούμε:
- την κεφαλαιοποίηση των σημερινών οφειλών
- τη δεκαπενταετή επιπλέον παράταση αποπληρωμής τους
- έναρξη πρώτης καταβολής την 01/01/2019
- υποχρεωτικότητα της ως άνω ρύθμισης για τις τράπεζες.
Κυρίες και κύριοι,
Σε αυτό το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων στην κρίση, ο επαναπροσδιορισμός της στρατηγικής και η ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας.
Η οικονομία της Μεσσηνίας έχει μέλλον μόνο εάν έχει επίδοση σε καινοτομία, δηλαδή στην ανάπτυξη νέων ποιοτικών προϊόντων, υπηρεσιών και παραγωγικών διαδικασιών µε οικονομική αξία ώστε να είναι σε θέση να τα εισάγει µε επιτυχία στις διεθνείς αγορές.
Πιστεύουμε ότι η περιοχή μας μπορεί και πρέπει να είναι εξωστρεφής, να είναι ανοικτή σε χώρες και αγορές εκτός Ελλάδας, να καταστεί η νότια πύλη της Χώρας μας προς τη Μεσόγειο. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί σήμερα που έχει ολοκληρωθεί ένα μέρος των οδικών υποδομών αλλά θα διασφαλισθεί εάν ολοκληρωθούν και οι υπόλοιπες συγκοινωνιακές υποδομές (οδικός άξονας Πάτρα – Πύργος – Καλαμάτα, η επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου προς Πάτρα και Αθήνα, η βελτίωση των υποδομών του αεροδρομίου, του λιμένα της Καλαμάτας και της Κυπαρισσίας, ο περιφερειακός δακτύλιος της Μεσσηνίας).
Οι υποδομές που μόλις προανέφεραευνοούν τη δημιουργία φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την προσέλκυση επενδύσεων.
Γι’ αυτό επείγει η ανάγκη για ένα σταθερό και απλοποιημένο φορολογικό σύστημα που θα συμβάλει στην προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και στη διαμόρφωση ευνοϊκού κλίματος για τις νέες καινοτόμες επιχειρήσεις.
Απαιτείται:
- Μείωση φόρων για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.
- Αύξηση αφορολόγητων ορίων για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
- Έλεγχοι και απονομή φορολογικής δικαιοσύνης.
Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ και στο Ηλεκτρονικό σύστημα πλειστηριασμών ακινήτων όπου πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ειδικά των πιο αδύναμων, καθώς δεν μπορεί να γίνει καμία σύγκριση της βίλας που «βγαίνει στο σφυρί», με το διαμέρισμα που κινδυνεύει να χάσει μία οικογένεια εξαιτίας οφειλής λίγων δεκάδων χιλιάδων ευρώ.
Κυρίες και κύριοι,
Η εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών είναι μια ευκαιρία να σωθούν βιώσιμες επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας.
Ας φροντίσουμε όλοι να την αξιοποιήσουμε σωστά προς όφελος των επιχειρήσεων, των ελευθέρων επαγγελματιών και της εθνικής μας οικονομίας.»
Στην ημερίδα παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Περικλής Μαντάς, η Αντιδήμαρχος Παναγιώτα Ντίντα, ο εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Ν. Μουτεβελής μαζί με μέλη του δικηγορικού συλλόγου, τα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου και μέλη του Δ.Σ., εκπρόσωποι Τραπεζών, Εμπορικών Συλλόγων, Συνεταιρισμών, επιχειρηματίες – μέλη του Επιμελητηρίου. Στην κατάμεστη αίθουσα συνεδριάσεων πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η ημερίδα, ενώ μετά την αποχώρηση των δύο Υπουργών ο κ. Φ. Κουρμούσης συμμετείχε σε συζήτηση με επιχειρηματίες όπου απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό.