Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η «Εβδομάδα Μητέρας», μια σειρά δράσεων ευαισθητοποίησης, που πραγματοποίησε η Συντονιστική Δομή Κοινωνικής Ένταξής της Γενικής Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Πελοποννήσου από τις 13 έως τις 17 Μαΐου 2024 στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες.
Σκοπό αποτέλεσε η ανάδειξη των πολλαπλών ρόλων της μητέρας μέσω της υλοποίησης διαφορετικών δράσεων ανά περιφερειακή ενότητα σε συγκεκριμένες ομάδες στόχου όπως μητέρες φροντίστριες παιδιών ΑμεΑ, μητέρες στην Τρίτη ηλικία, μητέρες ΡΟΜΑ, μητέρες που έχουν δεχθεί βία.
Aναλυτικά:
13 Μαΐου: Πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «HORIZON BLY» στην Καλαμάτα δράση ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και γνωριμίας για τις μητέρες φροντίστριες παιδιών ΑμεΑ. Στη δράση συμμετείχε η Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής, κα Μαρία Οικονομάκου και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Μεσσηνίας, κ. Ευστάθιος Αναστασόπουλος, όπου μίλησαν σχετικά με την βαρύτητα του ρόλου των μητέρων παιδιών με αναπηρία.
Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Πελ/σου, η οποία αναφέρθηκε στην επιβαρυμένη καθημερινότητα των μητέρων/φροντιστών παιδιών με αναπηρία και στην αναγκαιότητα φροντίδας και αποφόρτισης αυτών.
Έπειτα, η Διαμεσολαβήτρια ΑμεΑ, της Συντονιστικής Δομής, παρουσίασε το σκοπό και το έργο της Δομής ενώ ο Ψυχολόγος της Δομής επικεντρώθηκε στην ψυχολογική υποστήριξη και ενδυνάμωση της αναφερθείσας ομάδας στόχου.
Η δράση ολοκληρώθηκε με την διεξαγωγή εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ των παρευρισκόμενων και την προσφορά αναμνηστικών δώρων προς τις μητέρες των παιδιών, ως ένδειξη εκτίμησης και σεβασμού.
14 Μαΐου: Πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας, τη Σύμβουλο Εκπαίδευσης κα Καραβά Χαρούλα και τον Ερυθρό Σταυρό δράση ευαισθητοποίησης στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Κορίνθου όπου στελέχη του Ερυθρού Σταυρού υλοποίησαν ενημέρωση σε θέματα υγιεινής.
Σκοπός της δράσης ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μητέρων και μαθητών σχετικά με τη σημασία της υγιεινής στην καθημερινότητα ως μέσο πρόληψης των ασθενειών.
Μέσα από έναν διαδραστικό τρόπο, διδάχθηκαν την έννοια και τα είδη των μικροβίων, δόθηκαν οδηγίες, μέσα από καθημερινά παραδείγματα, για το τί πρέπει να προσέχουν εντός της τάξης. Η δράση ολοκληρώθηκε με την προσφορά αναμνηστικών δώρων στους παρευρισκόμενους, στην οποία συμμετείχε η Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής κα Μαρία Οικονομάκου.
15 Μαΐου: Πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Κέντρο και τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Τρίπολης, δράση ευαισθητοποίησης σε χώρο εστίασης στη Τρίπολη. Η δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός δικτύου υπηρεσιών για τη στήριξη γυναικών που έχουν δεχθεί βία. Ο ρόλος της γυναίκας ως μητέρα αποτελεί σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα, απομάκρυνσης από ένα νοσηρό περιβάλλον.
Στη δράση συμμετείχαν η Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής κα Οικονομάκου Μ., η Αντιδήμαρχος Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Δήμου Τρίπολης κα Κορώνη Κ., ο Διοικητής του ΑΤ Τρίπολης κ. Κατσιαβάρας Δ., η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Πελοποννήσου κα Παπούλια Δ., ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Καμαρινόπουλος Σ., υπάλληλοι των Κοινωνικών Υπηρεσιών των Δήμων ΠΕ Αρκαδίας, της ΔΥΠΑ Τρίπολης και ΟΠΕΚΑ/Περιφερειακής Διεύθυνσης Πελοποννήσου, καθώς και στελέχη από το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Τρίπολης, το Κέντρο Πρόληψης Αρκαδίας «ΑΝΕΛΙΞΗ», το Πολυδύναμο Κέντρο ΟΚΑΝΑ Τρίπολης και την Κινητή Μονάδα ΟΚΑΝΑ Τρίπολης.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε αναφορά των παρεχόμενων υπηρεσιών σε γυναίκες θύματα βίας από το Συμβουλευτικό Κέντρο, αναγνώστηκαν μαρτυρίες γυναικών από τον Ξενώνα Φιλοξενίας ενώ τέλος πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του συμβουλευτικού προγράμματος για τους θύτες ενδοοικογενειακής βίας, το οποίο υλοποιείται από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας.
Η δράση ολοκληρώθηκε με την διεξαγωγή διαλόγου μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και την προσφορά αναμνηστικών δώρων.
16 Μαΐου: Πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα «Οίκος Ευγηρίας – Πρόνοιας Μαρία Κ. Ράδου» στο Ναύπλιο, δράση ευαισθητοποίησης με τη συμμετοχή της Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής κας Οικονομάκου καθώς και στελεχών της Συντονιστικής Δομής.
Κατά τη διάρκεια της δράσης διεξήχθη διάλογος μεταξύ των παρευρισκόμενων, όπου έγινε αναφορά στην καθημερινότητα των οικότροφων, στη λειτουργία του Ιδρύματος και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Επίσης έγινε ανάγνωση ιστοριών από το βιβλίο ‘’΄Μικρές ιστορίες για Μεγάλους ανθρώπους’’. Οι οικότροφοι αφηγήθηκαν τις δικές τους ιστορίες, τραγούδησαν και χόρεψαν τραγούδια του τόπου μας.
Η δράση ολοκληρώθηκε με την προσφορά αναμνηστικών δώρων, ως ένδειξη εκτίμησης και σεβασμού στον γονεϊκό ρόλο.
17 Μαΐου: Πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Παράρτημα Ρομά του Δήμου Σπάρτης και με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας, δράση ευαισθητοποίησης στο Δημοτικό Σχολείο Αμυκλών, όπου στελέχη του Παραρτήματος και συγκεκριμένα η νοσηλεύτρια αυτού υλοποίησε ενημέρωση σχετικά με τη φροντίδα βρεφών σε μητέρες Ρομά.
Στη δράση συμμετείχαν η Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής κα Οικονομάκου Μ., ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Σπάρτης κ. Λάζαρης Θ., η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕ Λακωνίας κα Φλεβαράκη Π, η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας κα Παπούλια Δ. καθώς και στελέχη του Παραρτήματος Ρομά και της Συντονιστικής Δομής.
Η δράση ολοκληρώθηκε με την προσφορά αναμνηστικών δώρων στους παρευρισκόμενους.
Η Συντονιστική Δομή Κοινωνικής Ένταξης της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Πελοποννήσου ευχαριστεί θερμά όλους τους φορείς αλλά και κάθε συμμετέχουσα/ συμμετέχοντα που παρευρέθηκαν στις ανωτέρω δράσεις και μας τίμησαν με την παρουσία τους.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου πιστεύει ότι αυτή η αγαστή συνεργασία αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για τη δημιουργία ενός δικτύου φορέων και δομών, το οποίο θα παρέχει ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών υπηρεσιών στη διάθεση του πολίτη.