Tη διασφάλιση διακριτών κατηγοριών δράσης με δικαιούχους τους δήμους σε όλα τα χρηματοδοτικά και αναπτυξιακά προγράμματα που τρέχουν και τη δημιουργία ενός οριζόντιου Αναπτυξιακού Προγράμματος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 7 δις ευρώ,ζητά η ΚΕΔΕ.
Τη θέση αυτή κατέθεσε ο Δημήτρης Καφαντάρης, γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ ανοίγοντας τη συζήτηση για τον αναπτυξιακό ρόλο των δήμων και τα χρηματοδοτικά εργαλεία τους και παρουσιάζοντας τις προτάσεις της ΚΕΔΕ.
Επίσης ο κ. Καφαντάρης περιέγραψε ως απαραίτητες προϋποθέσεις για την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης την επαναοριοθέτηση των αρμοδιοτήτων Κράτους- Αυτοδιοίκησης, την ενίσχυση του αναπτυξιακού ρόλου των δήμων με εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών τους και της διοικητικής ικανότητας, τη διασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας και τη διεύρυνση των χρηματοδοτικών πόρων τους και τη στήριξη των μικρών ορεινών και νησιωτικών δήμων με προσωπικό, τεχνικά μέσα και συμβουλευτική υποστήριξη.
.
Ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ ότι μπορεί να διευρυνθεί ο σημερινός αναπτυξιακός ρόλος του δήμου στις ακόλουθες κατευθύνσεις: στην ανάπτυξη της περιοχής του ως Έξυπνης Πόλης (Smart City), στην αξιοποίηση δημοτικής περιουσίας για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, την προώθηση ολοκληρωμένου προγράμματος Ανάδειξης της Ταυτότητας της Πόλης, την προώθηση της κοινωνικής οικονομίας, τη διασφάλιση των τεχνικών και των κοινωνικών υποδομών και προγραμμάτων που θα καλύψουν τις ανάγκες εγκατάστασης των νέων επιχειρήσεων, την εφαρμογή προγραμμάτων προώθησης της απασχόλησης και προγραμμάτων ενίσχυσης του εισοδήματος των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
Σε ότι αφορά στα χρηματοδοτικά εργαλεία, αυτά μπορεί να προέρχονται από τις ακόλουθες πηγές : ΠΔΕ, Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»,Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021–2027, Προγράμματα του «Ταμείου Ανάκαμψης» 2021–2024.
«Σε όλα τα Προγράμματα αυτά απαιτούμε να διασφαλιστούν διακριτές κατηγορίες δράσης με δικαιούχους τους Δήμους, ο συνολικός προϋπο-λογισμός των οποίων θα πρέπει να υπερβαίνει τα 7 δισ. ευρώ, ώστε να δημιουργηθεί ουσιαστικά ένα «οριζόντιο» Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» τόνισε ο κ. Καφαντάρης.
Επίσης η ΚΕΔΕ ζητά τη συμμετοχή τηςστην εκπόνηση και την παρακολούθηση της εφαρμογής των Τομεακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και τη συμμετοχή των ΠΕΔ στην εκπόνηση και την παρακολούθηση της εφαρμογής των Περιφερειακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.
Για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η ΚΕΔΕ προτείνει τη δημιουργία Ειδικής Υπηρεσίας –ως Ενδιάμεσου Φορέα – που θα αναλάβει τη διαχείριση των πόρων που προορίζονται για τους δήμους, η οποία θα λειτουργεί υπό την εποπτεία της ΚΕΔΕ.
Για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», τόνισε την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αξιολόγησης των προτάσεων των Δήμων και φυσικά να λυθεί το μεγάλο πρόβλημα της υποστήριξης των Δήμων για την ωρίμανση των έργων τους.
Για το ΠΔΕ η ΚΕΔΕ προτείνει το ποσοστό του που αφορά κάθε χρόνο έργα τοπικής ανάπτυξης να εντάσσεται στη ΣΑΤΑ