Μάλιστα, ήδη, έχουν τεθεί στο οικονομικό επιτελείο πέντε σενάρια με αντισταθμιστικά μέτρα και επικρατέστερο φαίνεται αυτό της παροχής κάρτας σίτισης, αντίστοιχης με αυτή που δικαιούνται οι ωφελούμενοι από το πρόγραμμα κατά της ανθρωπιστικής κρίσης.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα, αφού συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ). Μάλιστα, ο υπουργός δήλωσε πως ενώ το νέο ασφαλιστικό εισήγαγε έναν άλλο θεσμικό τρόπο αντιμετώπισης της φτώχειας των συνταξιούχων, την Εθνική Σύνταξη, το πρόβλημα που πρέπει άμεσα να λυθεί είναι αυτό των χαμηλοσυνταξιούχων που ήδη έχουν χάσει το ΕΚΑΣ αλλά και αυτών που θα το χάσουν τα επόμενα χρόνια. Για το λόγο αυτό άλλωστε, αναζητούνται μέτρα με “διατηρησιμότητα”.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, ο οποίος δεν θέλησε να ανοίξει περαιτέρω τα χαρτιά του, το κονδύλι που απαιτείται θα προέρχεται από το πρωτογενές πλεόνασμα, χωρίς βέβαια να φθάνει το ποσό των 900 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στο κονδύλι που χρηματοδοτούσε την καταβολή του Επιδόματος.
Μάλιστα, ήδη, το σενάριο της επιδότησης των τιμολογίων ΔΕΚΟ έχει ήδη απορριφθεί, καθώς διαπιστώθηκε ότι οι περισσότεροι χαμηλοσυνταξιούχοι – δικαιούχοι του ΕΚΑΣ έχουν παράλληλα ενταχθεί στα κοινωνικά τιμολόγια.
Μεταξύ των προτάσεων που μετρώνται τόσο ως προς το δημοσιονομικό κόστος όσο και προς το πολιτικό αλλά και κοινωνικό όφελος προς μια ομάδα πολιτών που ξαφνικά είδε ένα πολύ σημαντικό εισόδημα να κόβεται, είναι η μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα.
Ήδη, έχει προβλεφθεί η διατήρηση του χαμηλού ποσοστού της τάξης του 10% σε όσους φέτος έχασαν το ΕΚΑΣ, έναντι του 25% που καταβάλλουν οι υπόλοιποι συνταξιούχοι και πλέον μετριέται το κόστος που θα έχει ένα τέτοιο μέτρο προς τον ΕΟΠΥΥ. Αντίστοιχα, εξετάζεται και το σενάριο μείωσης ή και μηδενισμού τωνεισφορών υπέρ ΕΟΠΥΥ που παρακρατούνται από την κύρια σύνταξη, για τους συγκεκριμένους χαμηλοσυνταξιούχους.
Επικρατέστερο βέβαια σενάριο θεωρείται αυτό της προπληρωμένης κάρτας για αγορές, κυρίως τροφίμων ή και άλλων αγαθών. Πρόκειται για ένα μέτρο που έχει ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία στο πλαίσιο του προγράμματος καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης που εφαρμόζεται από την αρμόδια αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, και ήδη στην κυβέρνηση εξετάζονται οι παράμετροι βάσει των οποίων θα μπορούσε το μέτρο να επεκταθεί και στους δικαιούχους του ΕΚΑΣ, το οποίο κόβεται.
Μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος υποστήριξε πως η περικοπή του ΕΚΑΣ ήταν από τα αρνητικά «που δε μπορέσαμε να αποτρέψουμε γιατί ήταν στο πλαίσιο της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου που αποφασίστηκε και με τις ψήφους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού» και χαρακτήρισε «εξόχως δημαγωγική» την κριτική που ασκείται για το εν λόγω θέμα.
euro2day.gr