Εκδήλωση ανάδειξης του ποταμού Άρι ως βιότοπου, υδάτινου φορέα, χώρου αναψυχής

potamos arisΕκδήλωση για την ανάδειξη του ποταμού Άρι αλλά και της αναγκαιότητας προστασίας του πραγματοποιήθηκε χθες, Κυριακή 19 Οκτωβρίου. Πλήθος κόσμου, στο οποίο εκπροσωπούνταν όλες οι ηλικίες, και ιδίως πολλά παιδιά, απόλαυσαν τις δραστηριότητες που είχαν ετοιμασθεί, στη γέφυρα του Άρι στο Ασπρόχωμα (νοτιοδυτικά από τον κόμβο Ζαφείρη), κοντά στο γήπεδο. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Δήμο Καλαμάτας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ασπροχώματος – Δυτικής Παραλίας «Ο Ποσειδών» και το Τοπικό Συμβούλιο Ασπροχώματος, με την ευκαιρία καθαρισμού του ποταμού.

potamos aris1Π. Νίκας: «Ζωντανό σύνολο ο πόταμος Άρις, να τον προστατεύσουμε, να τον αναδείξουμε»

Λίγο μετά τις 11.00 το πρωί, τελέσθηκε αγιασμός και ακολούθησε χαιρετισμός από το Δημήτρη Τσίχλη, Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασπροχώματος – Δυτικής Παραλίας «Ο Ποσειδών».

potamos aris2Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας τόνισε ότι ο ποταμός Άρις αποτελεί ζωντανό σύνολο που πρέπει να το προστατεύουμε. Οι δράσεις προστασίας του πρέπει να γίνονται με πρόγραμμα, σε ετήσια βάση.

Ο Δήμος στοχεύει στην ανάδειξη του ποταμού και ο Δήμαρχος υποσχέθηκε ότι κάθε χρόνο θα πραγματοποιούνται τέτοιες εκδηλώσεις. Επίσης, συνεχάρη όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της χθεσινής εκδήλωσης και ευχαρίστησε την Περιφέρεια Πελοποννήσου για τον καθαρισμό στις όχθες του ποταμού, ζήτησε δε αυτό να γίνεται προγραμματισμένα, κάθε χρόνο.

Έχει υποβληθεί αίτημα ανάπλασης προϋπολογισμού 500.000 € στην ΕΕΤΑΑ

Ο κ. Νίκας επεσήμανε πως ο Δήμος Καλαμάτας έχει υποβάλει στην ΕΕΤΑΑ μελέτη και σχετικό αίτημα, για την ανάπλαση τμήματος του ποταμού Άρι από τις εκβολές του μέχρι τον αρχαιολογικό χώρο των Ακοβίτικων, περιλαμβανομένου του χώρου αυτού, καθώς υπάρχει άδεια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Η μελέτη έχει προϋπολογισμό 500.000 ευρώ.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από το βουλευτή Θανάση Πετράκο και αιρετούς της Αυτοδιοίκησης.

Όμορφες δραστηριότητες που ανέδειξαν το υδάτινο στοιχειό και τη βιοποικιλότητα

Στη συνέχεια, διεξήχθησαν δραστηριότητες που συγκέντρωσαν το ιδιαίτερο ενδιαφέρον όσων παρευρέθησαν:

•βαρκάδα με κανό και ποδήλατα θαλάσσης

•ιππική επίδειξη και βόλτα με άμαξα

•παραποτάμια ποδηλατάδα

•επίδειξη καλαθοπλεκτικής με τα καλάμια του ποταμού

•προβολή της πανίδας και της ιστορίας του ποταμού μέσω έκθεσης φωτογραφίας.

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας παρουσίασε το πρόγραμμα «επιστήμονες …του γλυκού νερού», μέσω του οποίου επιδείχθηκε η ποικιλότητα των εντόμων και μικροοργανισμών του ποταμού σε όλους όσοι ενδιαφέρονταν – και ήταν πάρα πολλοί.

Ακόμη, ο επί σειράν ετών διατελέσας δημοτικός σύμβουλος Κώστας Αθανασόπουλος αναφέρθηκε στο πώς κυνηγούσαν παλιά στον Άρι, τονίζοντας ότι το ποτάμι είχε πλούσια ορνιθοπανίδα.

Έγινε, επίσης, ομιλία για την αξία του ποταμού ως υδάτινου φορέα και κοιτίδας βιοποικιλότητας.

Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του πρωτοελλαδικού μεγάρου

Μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω δραστηριοτήτων, η ΛΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων παρουσίασε στο κοινό τον αρχαιολογικό χώρο των Ακοβίτικων. Εκεί, στην ανατολική όχθη του ποταμού, κοντά στη Διασπορά, βρίσκονται τα ερείπια πρωτοελλαδικού μεγάρου, ενός πολύ σημαντικού αρχαιολογικού χώρου που ο Δήμος σκοπεύει να αναδείξει.

Ποίοι μετείχαν

Στην εκδήλωση συμμετείχαν:

•ΛΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

•Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας

•ΝΑΣΚ Αίολος

•Εκπαιδευτήρια Μπουγά

•Ελληνική Ομάδα Διάσωσης – παράρτημα Μεσσηνίας

•Ομάδα «Πάμε Βόλτα»

•Explore Messinia

•Aerial photography & Video Photoagency – Στράτος Πανταζίδης

•Beach Bar Ipanema

•Ιππικός Όμιλος Καλαμάτας

•Ομάδα «Ποδηλάτες και Πεζοί Καλαμάτας».

Μεγάλη η άξια του πόταμου Άρι  ως βιότοπου και υδάτινου όγκου

Η αξία του Άρι είναι μεγάλη, καθώς πρόκειται όχι μόνο για κοιτίδα βιοποικιλότητας και υδάτινο φορέα, αλλά και για έναν από τους λίγους ποταμούς στην Ελλάδα που είναι πλεύσιμοι.

Υπενθυμίζεται πως με εργολαβία της Περιφέρειας Πελοποννήσου έχει γίνει καθαρισμός από τα καλάμια σε μήκος περίπου 1.000 μέτρων στην όχθη του ποταμού, ενώ με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασπροχώματος – Δυτικής Παραλίας «Ο Ποσειδών» ο καθαρισμός επεκτάθηκε και σε άλλο τμήμα. Επίσης, έχει ζητηθεί να γίνει καθαρισμός και στα υπόλοιπα 1.000 μέτρα μέχρι τις εκβολές του ποταμού, ώστε να αναδειχθεί και ο αρχαιολογικός χώρος στα Ακοβίτικα.