Ενόψει της διεθνούς ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοινώνει εκστρατεία το 2017 για την καταπολέμηση του φαινομένου αυτού, το οποίο εξακολουθεί να είναι πολύ διαδεδομένο στην Ευρώπη. Πράγματι, μία στις τρεις γυναίκες έχει υποστεί κάποια μορφή σεξιστικής βίας στη ζωή της.
Το 2017 η Επιτροπή θα ευαισθητοποιήσει τους Ευρωπαίους σχετικά με τη βία σε βάρος των γυναικών, σε όλες τις μορφές της – βία στην οικογένεια, στο δημόσιο χώρο ή στην εργασία. Μολονότι ποσοστό 96 % των Ευρωπαίων συναισθάνονται ότι η ενδοοικογενειακή βία είναι απαράδεκτη, το 27 % από αυτούς θεωρούν ότι οι σεξουαλικές σχέσεις χωρίς συγκατάθεση μπορεί να δικαιολογούνται υπό ορισμένες περιστάσεις, σύμφωνα με νέα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου.
Με κοινό σύνθημα: «Πείτε όχι! ΣΤΟΠ στη βία κατά των γυναικών», στην εκστρατεία θα συμμετάσχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες στον αγώνα αυτόν: τα κράτη μέλη, οι επαγγελματίες, όπως οι γιατροί και η αστυνομία, καθώς και οι μη κυβερνητικοί οργανισμοί. Θα χρηματοδοτηθούν έργα που αποσκοπούν στην εξάλειψη της εν λόγω μορφής βίας.
Επίσης, σε διεθνές επίπεδο, η Επιτροπή θα παράσχει υποστήριξη σε γυναίκες θύματα βίας στις πλέον απομακρυσμένες περιοχές.
Τέλος, αύριο το βράδυ, το Berlaymont -το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- το κτίριο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα φωταγωγηθούν με πορτοκαλί χρώμα ως υποστήριξη της εκστρατείας των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.
Με αφορμή την αυριανή ημέρα ο πρώτος Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φεντερίκα Μογκερίνι, και οι Επίτροποι Γιοχάνες Χαν, Νέβεν Μίμιτσα, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Χρήστος Στυλιανίδης, Βιέρα Γιούροβα, Τίμπορ Νάβρατσιτς και Τζούλιαν Κινγκ έκαναν την ακόλουθη δήλωση:
“Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, δηλώνουμε: φτάνει πια.
Οι γυναίκες και τα κορίτσια εντός και εκτός της ΕΕ εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εκτεταμένη βία. Σε ολόκληρο τον κόσμο, οι γυναίκες και τα κορίτσια εξακολουθούν να υφίστανται ξυλοδαρμούς στο σπίτι, σεξουαλική και οικονομική εκμετάλλευση, να δέχονται επιθέσεις στον δρόμο ή στη δουλειά, να υφίστανται παρενόχληση στο διαδίκτυο ή σε αθλητικές δραστηριότητες, βιασμούς, ακρωτηριασμούς, ή να εξαναγκάζονται σε γάμο. Σήμερα, μία στις τρεις γυναίκες στην ΕΕ έχει υποστεί κάποια μορφή βίας με βάση το φύλο. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις τεράστιες συνέπειες που έχει αυτό στις οικογένειες, στις κοινότητες, στην κοινωνία και στην οικονομία.
Πρέπει να γίνουν περισσότερα στην ΕΕ για να διασφαλιστεί η εξάλειψη κάθε μορφής βίας κατά των γυναικών. Σχεδόν το 25% των γυναικών στην ΕΕ έχουν υποστεί σωματική και/ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό τους, από την ηλικία των 15 ετών. Περισσότεροι από ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους θεωρούν ότι η σεξουαλική επαφή χωρίς συγκατάθεση μπορεί να είναι δικαιολογημένη. Περισσότεροι από ένας στους πέντε Ευρωπαίους θεωρούν ότι οι γυναίκες συχνά υποβάλλουν ψευδείς ή υπερβολικούς ισχυρισμούς για κακοποίηση ή βιασμό. Τα θύματα βίας συχνά δεν καταγγέλλουν το έγκλημα. Οι παριστάμενοι είναι ενίοτε απρόθυμοι να αντιδράσουν. Όλοι μαζί πρέπει να αντιταχθούμε σ’ αυτό και στα στερεότυπα που καταπνίγουν τη φωνή των γυναικών και να δείξουμε ότι η βία κατά των γυναικών είναι απαράδεκτη και δεν θα γίνει ανεκτή από κανέναν.
Οι γυναίκες και τα κορίτσια είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε καταστάσεις συγκρούσεων και έκτακτης ανάγκης, όταν κλιμακώνονται η βία, ο εκβιασμός, η εμπορία, η εκμετάλλευση και πολλές μορφές βίας με βάση το φύλο. Για τον λόγο αυτό, εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ωστόσο, στη διάρκεια των μετακινήσεών τους, ή όταν αναζητούν καταφύγιο σε στρατόπεδα προσφύγων, αυτές οι γυναίκες και αυτά τα κορίτσια αντιμετωπίζουν πρόσθετους κινδύνους βίας από άλλους μετανάστες, διακινητές, ακόμη και από τις αρχές ορισμένων τρίτων χωρών. Σχεδόν όλα τα θύματα της εμπορίας ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση στην ΕΕ είναι γυναίκες και κορίτσια που προέρχονται από τρίτες χώρες έχοντας πραγματοποιήσει επικίνδυνα ταξίδια.
Εργαζόμαστε ακατάπαυστα για την αλλαγή της κατάστασης αυτής. Τα ανθρωπιστικά μας έργα που αφορούν τη βία με βάση το φύλο απευθύνονται σε σχεδόν 3,4 εκατομμύρια γυναίκες, κορίτσια, αγόρια και άνδρες σε όλο τον κόσμο. Στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης της ΕΕ για θέματα φύλου 2016-2020 στις εξωτερικές σχέσεις, συνεχίζουμε να επενδύουμε σε γυναίκες και κορίτσια, των οποίων τα δικαιώματα παραβιάζονται σε όλο τον κόσμο, δεδομένου ότι αποκλείονται από την εκπαίδευση, από την αγορά εργασίας και από την πολιτική ζωή, ενώ αντιμετωπίζουν άνισους κανόνες και νόμους για την κληρονομική διαδοχή, την ιθαγένεια ή το ιδιοκτησιακό καθεστώς της γης. Το 2017 θα παρέχουμε ειδική στήριξη στα θύματα βίας στις πλέον απομακρυσμένες και ευαίσθητες περιοχές.
Η ΕΕ εντείνει επίσης τις προσπάθειές της για να εξασφαλίσει ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια που φθάνουν στην ΕΕ προσπαθώντας να ξεφύγουν από πολέμους, διώξεις, αστάθεια ή φτώχεια έχουν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη, νομική υποστήριξη, παροχή συμβουλών για ψυχολογικά τραύματα και ψυχοκοινωνική φροντίδα αν έχουν πέσει θύματα διακρίσεων και βίας.
Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινιάζει μια σειρά δράσεων για το 2017 με σκοπό την καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών. Έχουμε διαθέσει ποσό 10 εκατ. ευρώ για τη στήριξη προσπαθειών που ξεκινούν από τους απλούς πολίτες για την πρόληψη της βίας που συνδέεται με το φύλο και για τη στήριξη των θυμάτων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στόχος μας είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση σχετικά με τη βία κατά των γυναικών, για το ευρύτερο κοινό και για τους επαγγελματίες που μπορούν να συμβάλουν στην αλλαγή της κατάστασης αυτής: αστυνομικούς, δασκάλους, γιατρούς και δικαστές, μεταξύ άλλων.
Οφείλουμε, μια για πάντα, να πούμε ΟΧΙ σε αυτή τη σαφή παραβίαση των θεμελιωδών μας δικαιωμάτων. Για τον λόγο αυτό, αναλάβαμε δράση σήμερα. Θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τα κράτη μέλη για να δοθεί τέλος στη βία κατά των γυναικών. Όλες οι γυναίκες και τα κορίτσια θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν μια ζωή απαλλαγμένη από το φόβο και τη βία, στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου”.
Η βία με βάση το φύλο – Στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου για την Ελλάδα