Εκσυγχρονισμός – Βελτίωση της «ΒΙΠΕ Μελιγαλά»

Του Παναγιώτη Αλευρά*

aleuras120Η χωροθέτηση της ΒΙΠΕ Μελιγαλά, αποδείχθηκε τουλάχιστον ατυχής και σε συνδυασμό με το ξεπερασμένο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της, έχουν επιφέρει τεράστια προβλήματα στο ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής της Άνω Μεσσηνίας.

Χαρακτηριστικό της όλης κατάστασης είναι ότι το νομικό καθεστώς ίδρυσης και εγκατάστασης των επιχειρήσεων, για τη ΒΙ.Π.Ε. Μελιγαλά διέπεται από το Ν.4458/65, καθώς δεν έχει υπαχθεί (βάσει των μεταβατικών διατάξεων για τις υφιστάμενες ΒΙ.Π.Ε.) στο μεταγενέστερο θεσμικό πλαίσιο (Ν.3982/2011) που διέπει τις ΒΙ.Π.Ε.

Με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο δεν υφίσταται ιδιαίτερος περιορισμός ως προς το είδος της όχλησης των δραστηριοτήτων που δύνανται να εγκατασταθούν εντός ΒΙ.Π.Ε..

Σήμερα οι υφιστάμενες εγκατεστημένες επιχειρήσεις εντός της ΒΙ.Π.Ε. – συνολικά 30 – συνθέτουν ένα μωσαϊκό, διαφορετικού τύπου δραστηριοτήτων μικρού ή μεσαίου μεγέθους. Κατά τη χωροθέτηση και την επιλογή των θέσεων εγκατάστασης αυτών, δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι ιδιαιτερότητες κάθε δραστηριότητας και οι δημιουργούμενες οχλήσεις.

Σημειώνεται, ότι ιδιαίτερα μεγάλη έκταση στη ΒΙ.Π.Ε. Μελιγαλά, έχει δεσμευτεί από εγκαταστάσεις Φωτοβολταϊκών (Φ/Β).

Επίσης, οι υφιστάμενες υποδομές στη ΒΙ.Π.Ε. παρά το μεγάλο χρονικό διάστημα που έχει περάσει από την αρχή λειτουργίας της ΒΙ.Π.Ε. είναι υποτυπώδεις.

Για την άρση αυτών των αρνητικών επιπτώσεων απαιτείται η λήψη μιας σειράς άμεσων μέτρων και η ΕΤΒΑ ως ιδιοκτήτρια να προβεί στις παρακάτω ενέργειες:

  1. Υπαγωγή στο νέο θεσμικό πλαίσιο (Ν.3982/11). Όσον αφορά στο θεσμικό πλαίσιο απαιτείται η δημιουργία πλαισίου για την προσέλκυση ενδιαφέροντος, εγκατάστασης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων – ιδιαίτερα νέων, καινοτόμων με δέσμευση τμήματος της ΒΙ.Π.Ε. ως Τεχνόπολη – η δημιουργία δικτύου συνεργασίας μεταξύ ομοειδών εγκατεστημένων επιχειρήσεων (clusters), η δημιουργία κέντρου υπηρεσιών εφοδιαστικής αλυσίδας και οπωσδήποτε ειδική χωροθέτηση εντός της ΒΙ.Π.Ε. με βάση το είδος κάθε δραστηριότητας.
  2. Δημιουργία και ενεργοποίηση του προβλεπόμενου φορέα οργάνωσης και εκμετάλλευσης Φ.Ο.Ε. της ΒΙ.Π.Ε. με συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας. Δύο τουλάχιστον μέλη στη συμβουλευτική επιτροπή του φορέα οργάνωσης και εκμετάλλευσης να προέρχονται από κατοίκους της περιοχής.
  3. Όσον αφορά τις υποδομές απαιτείται η ολοκλήρωση της κατασκευής δικτύων υποδομών (ύδρευσης, αποχέτευσης, ομβρίων, τηλεπικοινωνιακά ή ευρυζωνικά δίκτυα, δίκτυο πυρόσβεσης, δίκτυο άρδευσης πρασίνου, δίκτυο ηλεκτροφωτισμού κ.λ.π).
  4. Επιβεβλημένη κρίνεται η οδική διασύνδεση της ΒΙΠΕ με τη νέα Ε.Ο. Καλαμάτας – Τρίπολης, με τη δημιουργία του απαιτούμενου οδικού κόμβου.
  5. Όσον αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος απαιτείται η επικαιροποίηση των περιβαλλοντικών όρων και εφαρμογή της οδηγίας για τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές:

α)Η σύνταξη Ειδικού Κανονισμού Περιβαλλοντικής διαχείρισης, ο οποίος θα περιλαμβάνει ρητά τις γενικές υποχρεώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος για κάθε εγκατεστημένη επιχείρηση ή υπό εγκατάσταση μονάδα.

β)Η εγκατάσταση μονίμων συστημάτων παρακολούθηση αερίων ρύπων και εκπομπών θερμοκηπίου.

γ)Η εφαρμογή συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης για κάθε οχλούσα δραστηριότητα.

δ)Τέλος, άμεση σύνδεση δικτύου ακαθάρτων με τη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων του Μελιγαλά.

Θεωρώ αναγκαίο τον επαναπροσδιορισμό των στόχων που καλείται να εκπληρώσει η ΒΙΠΕ, ώστε να ανταποκριθούν με επιτυχία στις νέες απαιτήσεις που έχουν σήμερα διαμορφωθεί και παράλληλα να προχωρήσει η ΕΤΒΑ σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των υφιστάμενων δομών, διασφαλίζοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων των γειτνιαζόντων περιοχών καθώς και την αειφόρο ανάπτυξη.

 

Υ.Γ. Τις προτάσεις αυτές ήδη έχω στείλει από το 2013 στο ΥΠΕΚΑ και ΕΤΒΑ, δυστυχώς χωρίς ανταπόκριση. Χρειάζεται περαιτέρω πίεση στους αρμόδιους φορείς από Δήμο, Περιφέρεια και βουλευτές του νομού.

*Περιφερειακός Σύμβουλος – Πρ. Αντιπεριφεριάρχης Π.Ε.Μεσσηνίας