«Υπάρχει εποικοδομητικό κλίμα, όχι κλίμα εμπλοκής. Η τιμωρητική λογική Σόιμπλε, δεν βρίσκει πλέον τα ερείσματα που έβρισκε άλλοτε».
Σε συνέντευξή του σήμερα στον Real FM ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, επεσήμανε τα εξής:
Περί «μονομερούς ενέργειας»
«Ο Πρόεδρος του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς, Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης, όχι Έλληνας, όχι “Συριζαίος”, και πιθανόν υποψήφιος καγκελλάριος για τη Γερμανία στις επόμενες εκλογές, είπε ότι “ακόμη και αν βρει κάποιος ψεγάδια στο πώς και το πότε ανακοίνωσε τα μέτρα για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τα νησιά ο Έλληνας πρωθυπουργός, θεωρώ άδικο να δημιουργείται όλη αυτή η αντίδραση και θεωρώ σωστό να δοθούν αυτά τα χρήματα για τους χαμηλοσυνταξιούχους παραμονές των γιορτών και αυτή η ανάσα για τα νησιά του Αιγαίου που υποφέρουν πάρα πολυ΄από το προσφυγικό”. Όπως καταλαβαίνετε, όσοι μιλούν για “μονομερή ενέργεια” είναι βασιλικότεροι του βασιλέως, έχω να πω».
Η στάση Σόιμπλε
«Πιστεύω ότι το βοήθημα για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τα μέτρα για τα νησιά είναι κάτι θετικό. Ας είναι και εφάπαξ. Ας είναι και για περιορισμένο χρόνο. Τονώνει το εισόδημα ανθρώπων που τους έχει κοπεί 12 φορές η σύνταξη, θα πάνε 100% στην αγορά ενισχύοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα πάνε σε βοήθεια και σε δώρα προς τα παιδιά και τα εγγόνια, θα πιάσουν τόπο. Χθες, η Alco, σε έρευνα που έκανε, έδειξε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων τα θεωρεί θετικά. Η τιμωρητική λογική Σόιμπλε που χρησιμοποίησε αυτή την ενέργεια του Έλληνα Πρωθυπουργού για να μπλοκάρει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και να καθυστερήσει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης με την ένταξη της χώρας μας στην ποσοτική χαλάρωση, δεν θα περάσει.
Ο κ. Σόιμπλε είναι όπως ένας πυρομανής που παίζει με σπίρτα σε μια αποθήκη καυσίμων. Την ώρα που στην Άγκυρα δολοφονείται πρέσβης και στο Βερολίνο γίνονται τρομοκρατικές ενέργειες, το τελευταίο που χρειαζόμαστε στην Ευρώπη είναι η πρόσθετη αστάθεια στην Ελλάδα και το να ξανακυλήσει η πέτρα στη ρίζα του βουνού για να ξαναζήσουμε το μύθο του Σισύφου. Και θεωρώ τεράστιο λάθος της ΝΔ ότι ενώ ήταν στο “ναι”, έβηξε ο Σόιμπλε και κρυολόγησε ο Μητσοτάκης, γυρνώντας στο “παρών”. Αυτό δείχνει ότι αν σε κάτι τέτοιο αλλάζουν στάση επειδή νευρίασε ο Σόιμπλε, πώς θα διαπραγματευθούν μεθαύριο αν, όπως αποζητούν, ξαναγίνουν κυβέρνηση, θέματα όπως: την ελάφρυνση χρέους, τα πρωτογενή πλεονάσματα, μια καλή λύση για το Κυπριακό;»
Το πάγωμα των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού δημοσιονομικού χρέους
«Σύμφωνα με την επίσημη πηγή μου ενημέρωσης από το Euroworking Group, χτες υπήρξε εποικοδομητικό κλίμα –και όχι κλίμα εμπλοκής. Ζητήθηκε από την ελληνική πλευρά, επισήμως και γραπτώς με επιστολή του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία απ’ όσο γνωρίζω ήδη εστάλη, να επιβεβαιωθούν… όσα ήδη έχει ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός. Ότι το βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους είναι εφάπαξ και ότι δεν επηρεάζει τους συμφωνημένους για το 2017 -18 δημοσιονομικούς στόχους και ότι επίσης, με βάση τα στοιχεία, δεν εκτροχιάζει.
Απέναντι σε αυτή την άδικη, τιμωρητική, υπερβολική αντίδραση του παγώματος των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, ξεσηκώθηκε μια τεράστια αντίδραση από ένα μεγάλο φάσμα κυβερνήσεων και πολιτικών δυνάμεων, που είναι λάθος να το υποτιμούμε και να το κρύβουμε. Επίσης, βγήκαν Υπουργοί Οικονομικών, άλλοι επωνύμως όπως ο Σαπέν και άλλοι με διαρροές, και είπαν “εμείς δεν ενημερωθήκαμε για το πάγωμα, δεν γνωρίζουμε τίποτα – πήραμε μια ομόφωνη απόφαση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και βλέπουμε να παγώνουν τα μέτρα χωρίς να μας έχει ρωτήσει κανείς”. Άρα αυτή η τιμωρητική πολιτική Σόιμπλε, δεν βρίσκει τα ερείσματα που έβρισκε κάποτε.
Ο κ. Ντομπρόβσκις και ο κ. Ρέκλινγκ, μετά από την έντονη αντίδραση πολλών κυβερνήσεων και μεγάλου φάσματος ευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων απέναντι σε αυτή την άδικη τιμωρητική στάση απέναντι στην Ελλάδα, κατέβασαν τους τόνους. Ο κ. Ντομπρόβκσις προχθές, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, είπε “δεν μιλάμε για αδιέξοδο, πιστεύω ότι είναι εφικτό με΄σα στις επόμενες εβδομάδες να ενεργοποιηθούν τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους και να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση” και ο κ. Ρέκλινγκ, που είναι Γερμανός και καθόλου φιλικός –αλλά αντιθέτως, μάλλον αυστηρός προς την Ελλάδα με τις δηλώσεις του, είπε ότι “με την πρώτη μελέτη των στοιχείων, οι εξαγγελίες του Έλληνα πρωθυπουργού, δεν επηρεάζουν τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2017 – 2018 ”.
Τι συνέβη λοιπόν;
Το κοινωνικό μέρισμα – ανάσα για χαμηλοσυνταξιούχους και νησιά
«Αυτό που συνέβη είναι ότι είχαμε υπεραπόδοση εσόδων από τα λεγόμενα “μη παραμετρικά μέτρα”, που αφορούν τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, την ευρύτερη χρήση του πλαστικού χρήματος, τα οποία δεν τα λογαριάζουν στους μνημονιακούς στόχους οι δανειστές.
Από αυτά, ένα μέρος επεστράφη ως κοινωνικό μέρισμα. Εάν έπρεπε να χρεωθεί λογιστικά στο 2016 και να διαπιστωθεί και τυπικά, αυτό θα συνέβαινε τον Απρίλιο του 2017 – τότε κλείνουν τα στοιχεία της Eurostat ολοκληρωμένα, και μόνο τότε θα ήμασταν υποχρεωμένοι με βάση τις συμφωνίες, τα μισά να τα στείλουμε για το χρέος, αντί να δώσουμε μια ανάσα στους χαμηλοσυνταξιούχους και στα νησιά».
Οι θεσμοί γνώριζαν
Επιλέξαμε αυτή την κίνηση και δεν είναι ακριβές ότι “κανείς από τους θεσμούς δεν ήξερε τίποτα”. Η Κομισιόν, όταν ρωτήθηκε την επόμενη της ανακοίνωσης του Πρωθυπουργού, ανακοίνωσε δια της Ανίκα Μπράιτχαρτ, όχι ότι δεν γνωρίζουν τα μέτρα, αλλά ότι “δεν γνωρίζουν τις λεπτομέρειες των μέτρων”. Η Κομισιόν ήταν ενήμερη για την πρόθεσή μας να δώσουμε κάτι από την υπεραπόδοση εσόδων σε αυτούς που τα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Το ίδιο και οι εκπρόσωποι των δανειστών. Υπήρξε τζατζάρισμα, αλλά δεν υπα΄ρχει εμπλοκή. Και νομίζω ότι είναι εφικτό να περιμένουμε και το ξεπάγωμα των μέτρων της ελάφρυνσης του χρέους μέσα στις επόμενες μέρες και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Δεν προβλέπω μόνο, εργάζομαι κιόλας σε πολύ στενή συνεργασία με την κυβερνηση και σας βεβαιώνω ότι στην Ευρώπη, αυτοί που θέλουν τη θετική εξέλιξη για την Ελλάδα, είναι περισότεροι από αυτούς που θέλουν να μας “τιμωρήσουν”».