Ελαφόνησος: Πόλεμος συμφερόντων για τη «Μύκονο της Πελοποννήσου»

elafonisosΤου Βα­σί­λη Σ. Κα­νέλ­λη

Στη μέγ­γε­νη ε­νός α­δυ­σώ­πη­του πο­λέ­μου με­τα­ξύ ε­πι­χει­ρη­μα­τι­κών συμ­φε­ρόν­των, βρί­σκε­ται η Ε­λα­φό­νη­σος και οι παγ­κό­σμιας φή­μης πα­ρα­λί­ες Σί­μος και Σα­ρα­κί­νι­κο. Ε­να δη­μό­σιο οι­κό­πε­δο 175 στρεμ­μά­των που βρί­σκε­ται α­κρι­βώς πά­νω στις πα­νέ­μορ­φες αυ­τές πα­ρα­λί­ες έ­χει βά­λει φω­τιά στο ΤΑΙ­ΠΕΔ αλ­λά και στους κα­τοί­κους του νη­σιού. Αλ­λω­στε, η προ­ε­κλο­γι­κή πε­ρί­ο­δος συμ­βάλ­λει στην α­νά­δει­ξη του θέ­μα­τος και στην ε­πι­κρά­τη­ση ι­δι­αί­τε­ρα υ­ψη­λών τό­νων στην αν­τι­πα­ρά­θε­ση.

Ω­στό­σο, σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, η σύγ­κρου­ση για την α­ξι­ο­ποί­η­ση ή ό­χι της έ­κτα­σης που α­νή­κει στο ελ­λη­νι­κό δη­μό­σιο και έ­χει πε­ρά­σει στο χαρ­το­φυ­λά­κιο του Τα­μεί­ου Α­πο­κρα­τι­κο­ποι­ή­σε­ων, ο­φεί­λε­ται εν πολ­λοίς σε ε­πι­χει­ρη­μα­τι­κά συμ­φέ­ρον­τα.

Σα­φή υ­πο­νο­ού­με­να
Δεν εί­ναι λί­γοι ε­κεί­νοι εν­τός του ΤΑΙ­ΠΕΔ αλ­λά και στην κυ­βέρ­νη­ση που α­φή­νουν υ­πο­νο­ού­με­να ό­τι ό­σοι έ­δω­σαν ξαφ­νι­κή δη­μο­σι­ό­τη­τα σε έ­να θέ­μα που ή­ταν ε­δώ και μή­νες γνω­στό, το κά­νουν προ­κει­μέ­νου να πα­ρα­μεί­νει α­να­ξι­ο­ποί­η­τη η πε­ρι­ο­χή και να συ­νε­χι­στεί έ­να ι­δι­ό­τυ­πο κα­θε­στώς εκ­με­τάλ­λευ­σης των πα­σί­γνω­στων πα­ρα­λι­ών α­πό συγ­κε­κρι­μέ­να συμ­φέ­ρον­τα.

Άλ­λω­στε, η Ε­λα­φό­νη­σος έ­χει μπει στο στό­χα­στρο κα­τα­πα­τη­τών αλ­λά και υ­πο­ψή­φι­ων «ε­πεν­δυ­τών» ε­δώ και πο­λύ και­ρό. Πριν α­πό τρί­α τέσ­σε­ρα χρό­νια α­πο­κα­λύ­φθη­καν ύ­πο­πτες α­γο­ρα­πω­λη­σί­ες α­κι­νή­των κον­τά στις πα­ρα­λί­ες Σί­μος και Σα­ρα­κί­νι­κο, ε­νοι­κιά­σεις κάμ­πινγκ και άλ­λων ε­κτά­σε­ων με σκο­πό την κα­τα­σκευ­ή πο­λυ­τε­λών κα­τοι­κι­ών. Μά­λι­στα, το φως της δη­μο­σι­ό­τη­τας έ­χουν δει πλη­ρο­φο­ρί­ες για έν­το­νο εν­δι­α­φέ­ρον α­πό Ελ­λη­νες ε­πι­χει­ρη­μα­τί­ες που ή­θε­λαν να φτιά­ξουν την «Μύ­κο­νο της Πε­λο­πον­νή­σου» με πω­λή­σεις πα­νά­κρι­βων σπι­τι­ών στην Ε­λα­φό­νη­σο και με τη με­τα­μόρ­φω­ση των πα­ρα­λι­ών σε.­.. S­u­p­er P­a­r­a­d­i­se. Ε­ρευ­νες που έ­κα­ναν αρ­μό­δι­ες υ­πη­ρε­σί­ες το 2010 και το 2011 α­πο­κά­λυ­ψαν πα­ρά­νο­μους α­πο­χα­ρα­κτη­ρι­σμούς δα­σι­κών ε­κτά­σε­ων, κα­τα­πά­τη­σης δη­μό­σι­ων και προ­στα­τευ­ό­με­νων α­κι­νή­των αλ­λά και α­νέ­γερ­ση αυ­θαί­ρε­των κα­τα­σκευ­ών σε ευ­αί­σθη­τες οι­κο­λο­γι­κά πα­ρα­λί­ες. Αλ­λω­στε, το νη­σί έ­χει εν­τα­χθεί στο δί­κτυ­ο N­a­t­u­ra 2000 και εί­ναι προ­στα­τευ­ό­με­νη πε­ρι­ο­χή.

Αυ­τό, ό­μως, δεν α­πέ­τρε­ψε το­πι­κούς ε­πι­χει­ρη­μα­τί­ες αλ­λά και ε­πεν­δυ­τές που θέ­λη­σαν να κά­νουν r­e­al e­s­t­a­te α­κό­μη και με πα­ρα­νο­μί­ες. Α­πό το 2011 το νη­σί μπή­κε στο «μι­κρο­σκό­πιο» της πο­λε­ο­δο­μί­ας Μο­λά­ων αλ­λά και των υ­πη­ρε­σι­ών του υ­πουρ­γεί­ου Πε­ρι­βάλ­λον­τος. Του­λά­χι­στον 140 συμ­βό­λαι­α που α­φο­ρού­σαν με­τα­βι­βά­σεις και α­γο­ρα­πω­λη­σί­ες α­κι­νή­των στην ευ­ρύ­τε­ρη πε­ρι­ο­χή Λεύ­κη-Σί­μος ε­λέγ­χθη­καν, κα­θώς θε­ω­ρή­θη­καν «ύ­πο­πτα» για πα­ρα­νο­μί­ες που α­φο­ρού­σαν κα­τα­πα­τή­σεις δη­μό­σι­ων γαι­ών ή δα­σι­κές ε­κτά­σεις που α­πο­χα­ρα­κτη­ρί­στη­καν. Μά­λι­στα για συγ­κε­κρι­μέ­νη έ­κτα­ση 5,5 στρεμ­μά­των η κα­ταγ­γε­λί­α α­νέ­φε­ρε ό­τι πω­λη­τής ή­ταν ο τό­τε κοι­νο­τάρ­χης Ε­λα­φο­νή­σου με το α­κί­νη­το να εί­ναι δα­σι­κό και τα χαρ­τιά του πα­ρα­χω­ρη­τη­ρί­ου να εί­ναι α­πό το.­.. 1880.

Με­τά τις α­πα­νω­τές κα­ταγ­γε­λί­ες για όρ­γιο πα­ρα­βά­σε­ων στην Ε­λα­φό­νη­σο η Ει­σαγ­γε­λί­α Γυ­θεί­ου προ­χώ­ρη­σε στην έκ­δο­ση εγ­κυ­κλί­ου η ο­ποί­α α­πα­γό­ρευ­ε κά­θε με­τα­βί­βα­ση έ­κτα­σης στην Ε­λα­φό­νη­σο, ε­άν δεν υ­πήρ­χε βε­βαί­ω­ση του Δα­σαρ­χεί­ου ό­τι δεν πρό­κει­ται για δα­σι­κή έ­κτα­ση.

Τό­τε, σύμ­φω­να με την ει­σαγ­γε­λι­κή εγ­κύ­κλιο η πλει­ο­νό­τη­τα (ά­νω του 90%) των με­τα­βι­βα­ζό­με­νων ε­κτά­σε­ων α­πο­τε­λεί προ­ϊ­όν έ­κτα­κτης χρη­σι­κτη­σί­ας ή ά­τυ­πης δω­ρε­άς. Στις τε­ρά­στι­ες κομ­πί­νες που εί­χαν κα­ταγ­γελ­θεί τό­τε εμ­πλέ­κον­ταν ε­πι­χει­ρη­μα­τί­ες και γνω­στές οι­κο­γέ­νει­ες του νη­σιού, δι­κη­γό­ροι και συμ­βο­λαι­ο­γρά­φοι, ε­νώ η πο­λε­ο­δο­μί­α εί­χε εκ­δώ­σει και εν­το­λές κα­τε­δά­φι­σης αυ­θαι­ρέ­των, οι ο­ποί­ες ω­στό­σο πο­τέ δεν υ­λο­ποι­ή­θη­καν. Το πα­ρελ­θόν αυ­τό «κυ­νη­γά­ει» την Ε­λα­φό­νη­σο και ει­δι­κά τις ε­κτά­σεις που βρί­σκον­ται κον­τά στις εν­τυ­πω­σια­κές πα­ρα­λί­ες Σί­μος και Σα­ρα­κί­νι­κο.

Οι α­να­κοι­νώ­σεις που α­ναγ­κά­στη­κε να βγά­λει το ΤΑΙ­ΠΕΔ για να α­παν­τή­σει στα δη­μο­σι­εύ­μα­τα πε­ρί ξε­που­λή­μα­τος των δύ­ο πα­ρα­λι­ών, α­φή­νουν σα­φή υ­πο­νο­ού­με­να για συμ­φέ­ρον­τα που θέ­λουν να μπλο­κά­ρουν την α­ξι­ο­ποί­η­ση που προ­ω­θεί το ελ­λη­νι­κό δη­μό­σιο. Υ­πο­νο­εί­ται δη­λα­δή ό­τι κα­τα­πα­τη­τές στο νη­σί δεν θέ­λουν να γί­νει δι­ε­θνής δι­α­γω­νι­σμός και να υ­λο­ποι­η­θούν του­ρι­στι­κές ε­πεν­δύ­σεις α­πό ι­δι­ώ­τες.

Ξε­νο­δο­χεί­ο
Σύμ­φω­να με το αρ­χι­κό σχέ­διο του Τα­μεί­ου, στην έ­κτα­ση των 175.000 τ.μ. που ε­κτεί­νε­ται α­πό τον Σί­μο μέ­χρι το Σα­ρα­κί­νι­κο, θα μπο­ρού­σαν να κτι­στούν ξε­νο­δο­χεί­ο και πα­ρα­θε­ρι­στι­κές κα­τοι­κί­ες. Με­τά τις αν­τι­δρά­σεις το Τα­μεί­ο έ­κα­νε έ­να βή­μα πί­σω, κα­θώς ε­πι­σή­μα­νε ό­τι το α­κί­νη­το δεν έ­χει εν­τα­χθεί σε κα­νέ­να πρό­γραμ­μα α­ξι­ο­ποί­η­σης. Πα­ράλ­λη­λα, το­νί­ζει ό­τι τα πάν­τα γί­νον­ται με α­πό­λυ­τη δι­α­φά­νεια και α­φού προ­η­γη­θεί δη­μό­σια δι­α­βού­λευ­ση και δι­ά­λο­γος με την το­πι­κή κοι­νω­νί­α, ε­νώ σε κα­μιά πε­ρί­πτω­ση δεν θα εμ­πο­δί­ζον­ται οι ε­πι­σκέ­πτες να πη­γαί­νουν στις πα­ρα­λί­ες.

Α­πό την πλευ­ρά των κα­τοί­κων που αν­τι­δρούν στην α­ξι­ο­ποί­η­ση το­νί­ζε­ται ό­τι θα υ­πάρ­ξει ε­κτε­τα­μέ­νη τσι­μεν­το­ποί­η­ση των α­κτών, ε­νώ θα α­πα­γο­ρευ­τεί η ε­λεύ­θε­ρη πρό­σβα­ση των πο­λι­τών. Σε ε­πι­στο­λή που έ­στει­λε στο ΤΑΙ­ΠΕΔ ο δή­μαρ­χος Ε­λα­φο­νή­σου, Π. Ψα­ρομ­μά­της, το­νί­ζει: «Ο Δή­μος Ε­λα­φο­νή­σου, αλ­λά και σύσ­σω­μοι οι κά­τοι­κοι και φο­ρείς του νη­σιού εί­μα­στε κά­θε­τα αν­τί­θε­τοι στο ξε­πού­λη­μα του Σί­μου, του Σα­ρα­κί­νι­κου ή ο­ποι­ασ­δή­πο­τε άλ­λης δη­μό­σιας έ­κτα­σης της Ε­λα­φο­νή­σου. Με κά­θε τρό­πο θα συ­νε­χί­σου­με να προ­στα­τεύ­ου­με το μο­να­δι­κό και ευ­αί­σθη­το φυ­σι­κό μας πε­ρι­βάλ­λον. Δεν α­να­γνω­ρί­ζου­με κα­νέ­ναν ε­πεν­δυ­τή που στο ό­νο­μα της ό­ποι­ας “α­ξι­ο­ποί­η­σης” ή οι­κο­νο­μι­κού αν­ταλ­λάγ­μα­τος θα θί­ξει τον δη­μό­σιο χα­ρα­κτή­ρα των μα­γευ­τι­κών μας παραλιών».

imerisia.gr