ΕΛΣΤΑΤ: Στο 19,2% αυξήθηκε η ανεργία το πρώτο τρίμηνο

Γράφει ο Γιώργος Κανέλης

Την ανιούσα πήρε η ανεργία το πρώτο τρίμηνο του 2019 και διαμορφώθηκε στο 19,2% έναντι 18,7% του προηγούμενου τριμήνου (δ’ τρίμηνο του 2018) και 21,2% το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους (Α΄ τρίμηνο 2018).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο αριθμός των απασχολουμένων ανήλθε σε 3.814.005 άτομα και των ανέργων σε 907.061 άτομα. Η απασχόληση μειώθηκε κατά 0,5%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και αυξήθηκε κατά 2,4%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 3,0%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και μειώθηκε κατά 9,4%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται στις γυναίκες, στα άτομα ηλικίας 1519 ετών, στη ΔυτικήΜακεδονία και στα άτομα που έχουν ολοκληρώσει έως λίγες τάξεις Δημοτικού. Το μεγαλύτερο ποσοστό εργατικού δυναμικού παρατηρείται στους άνδρες, στα άτομα ηλικίας 30-44 ετών, στο ΝότιοΑιγαίο, στα άτομα που έχουν ολοκληρώσει μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση και στα άτομα ξένης υπηκοότητας.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων εργάζονται ως μισθωτοί (67,0%) το πρώτο τρίμηνο του 2019 ενώ σημαντικό είναι και το ποσοστό των αυτοαπασχολουμένων χωρίς προσωπικό (22,0%). Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, η μεγαλύτερη μείωση εμφανίζεται για τους βοηθούς στην οικογενειακή επιχείρηση και σε σχέση με το προηγούμενο έτος, εμφανίζεται μείωση στην απασχόληση για τους βοηθούς στην οικογενειακή επιχείρηση και αύξηση για τους μισθωτούς και τους αυτοαπασχολούμενους με προσωπικό.

Το ποσοστό μερικής απασχόλησης ανέρχεται σε 9,2%, ενώ το ποσοστό των ατόμων που έχουν προσωρινή εργασία σε 6,8%. Η μερική απασχόληση εμφανίζεται μειωμένη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Η προσωρινή απασχόληση έχει μειωθεί σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και έχει αυξηθεί σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Τα επαγγέλματα που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων είναι οι εργαζόμενοι στην παροχή υπηρεσιών και πωλητές (22,8%) και οι επαγγελματίες (19,9%). Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, η μεγαλύτερη μείωση εμφανίζεται στους ανειδίκευτους εργάτες, χειρώνακτες και μικροεπαγγελματίες και η μεγαλύτερη αύξηση στους τεχνικούς και ασκούντες συναφή επαγγέλματα και με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η μεγαλύτερη αύξηση εμφανίζεται στους υπαλλήλους γραφείο.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων (45,2%) δηλώνει ότι εργάστηκε 40-47 ώρες την εβδομάδα αναφοράς, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό (24,0%) δηλώνει ότι εργάστηκε 48 ή περισσότερεςώρες. Η πλειονότητα των απασχολουμένων (81,2%) δηλώνει ότι εργάστηκε τις συνήθεις ώρες, ενώ το 10,0% δηλώνει ότι θα επιθυμούσε να εργάζεται περισσότερες ώρες. Το 2,0% δηλώνει ότι έχει και δεύτερηεργασία, ενώ το 2,1% αναζητά εργασία, αν και εργάζεται.

Ο «χάρτης» της ανεργίας

Οι βασικοί λόγοι που σταμάτησαν οι άνεργοι να εργάζονται είναι είτε γιατί η εργασία τους ήταν περιορισμένης διάρκειας και τελείωσε (31,2%) είτε γιατί απολύθηκαν (21,6%). Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανέργων (23,1%) εργαζόταν στον κλάδο των ξενοδοχείων και εστίασης.

Σε ό,τι αφορά στο επάγγελμα της προηγούμενης εργασίας τους, το μεγαλύτερο ποσοστό (31,8%) απασχολούνταν στην παροχή υπηρεσιών ή ως πωλητές. Το ποσοστό των ανέργων που δεν έχουν εργαστεί στο παρελθόν (νέοι άνεργοι) είναι 19,1%.

Η πλειονότητα των ανέργων (64,9%) αναζητά εργασία ένα έτος ή περισσότερο (μακροχρόνια άνεργοι), ενώ ποσοστό 92,0% των ανέργων αναζητά εργασία ως μισθωτός με πλήρηαπασχόληση. Το ποσοστό των ανέργων που δηλώνουν ότι δεν είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ ανέρχεται σε 20,0%, ενώ το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι λαμβάνουν επίδομα ή βοήθημα από τον ΟΑΕΔ ανέρχεται σε 15,1%.

Οι περιφέρειες ΔυτικήςΜακεδονίας, ΝοτίουΑιγαίου και ΔυτικήςΕλλάδας εμφανίζουν τα υψηλότερα

Η Ελλάδα  παραμένει πρωταθλήτρια Ευρώπης στην ανεργία και στην ανεργία των νέων και μάλιστα με τεράστια διαφορά από το μέσο όρο της ΕΕ.

Στην Ευρωζώνη -σύμφωνα με στοιχεία του Απριλίου 2019– η ανεργία διαμορφώθηκε στο 7,6% σε σχέση με 7,7% τον Μάρτιο και 8,4% ένα χρόνο πριν. Στην ΕΕ το ποσοστό ανεργίας ήταν 6,4% το Φεβρουάριο, όπως και τον Μάρτιο, σε σχέση με 7% ένα χρόνο πριν.

Ειδικότερα, εκτιμάται ότι τον Μάρτιο, ο αριθμός των ανέργων στην ΕΕ ανήλθε στα 15,8 εκατομμύρια και στην Ευρωζώνη στα 12,5 εκατομμύρια.

Τον Απρίλιο η ανεργία των νέων στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 15,8% και στην ΕΕ στο 14,2%.

Στο 18,5% διαμορφώθηκε η ανεργία στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2019, σε σχέση με 18,6% τον Ιανουάριο σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα, ο αριθμός των κατά ΕΛΣΤΑΤ ανέργων στην Ελλάδα ανήλθε σε 872.000, ενώ στην πραγματικότητα φτάνουν το 1,3 εκατομμύρια.

Το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες διαμορφώθηκε στο 14,8% και στις γυναίκες στο 23,3%.

Το ποσοστό ανεργίας των νέων (κάτω των 25 ετών) ανήλθε στο 38,8% τον Φεβρουάριο από 39,3% τον Ιανουάριο και 40,3% ένα χρόνο πριν.

Σύμφωνα με τη Eurostat, τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας στην ΕΕ τον Απρίλιο καταγράφονται στην Ελλάδα (19,2% Ά ΤΡΙΜΗΝΟ), στην Ισπανία (13,8%) και στην Ιταλία (10,2%).

Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας σημειώθηκαν στην Τσεχία (2,1%) και στη Γερμανία (3,2%).

Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας των νέων στην ΕΕ καταγράφονται στην Ελλάδα (38,8% στοιχεία Φεβρουαρίου), στην Ισπανία (32,7%) και στην Ιταλία (31,4%).

Το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφεται στη Γερμανία (5,3%) και στην Ολλανδία (6,2%).

 Ο Γιώργος Κανέλης είναι Γ.Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας