Επίθεση από ΡΑΚΙ σε Παν. Κατσίβελα για τη διαχείριση των απορριμμάτων

skoupidia12Πυρά κατά της δημοτικής αρχής για το θέμα των απορριμμάτων εκτοξεύει με ανακοίνωσή της η Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική κίνηση Τριφυλίας τονίζοντας ότι:

«Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τριφυλίας (30-10-2015) το δεύτερο θέμα της ημερήσιας διάταξης είχε τον τίτλο “Έγκριση Μελέτης για Αποκομιδή Απορριμμάτων”. Ένας τίτλος παραπλανητικός, αφού στην πραγματικότητα επρόκειτο για την πολιτική απόφαση ανάθεσης της αποκομιδής των απορριμμάτων της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου σε ιδιώτη. Μία απόφαση που το νέο ήθος της δημοτικής αρχής έκρινε ότι έπρεπε να κρύψει πίσω από μία αναρμόδια υπηρεσιακή μελέτη. Η αλήθεια είναι ότι η πρόθεση της Δημοτικής Αρχής για ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου (και όχι μόνο αυτή) είχε δηλωθεί με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο από τις πρώτες μέρες της ανάληψης των καθηκόντων της (κάτι που επιμελώς είχε αποκρύψει προεκλογικά). Για αυτό το λόγο ανέθεσε και παλιότερα σχετική μελέτη στη Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου Τριφυλίας. Όμως εκείνη η μελέτη κατέληγε στο συμπέρασμα ότι μία τέτοια ανάθεση σε ιδιώτη θα είχε τεράστιο κόστος στον κάθε πολίτη αλλά και στο περιβάλλον της περιοχής. Έτσι θάφτηκε στα συρτάρια και οι συντάκτες της έτυχαν ειρωνικών και επικριτικών σχολίων στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Και φτάσαμε στην ανάθεση νέας μελέτης, που αυτή την φορά υπογράφεται, όχι από τους καθ’ ύλην αρμόδιους ή ειδικούς ή έστω σχετικούς, αλλά από υπαλλήλους της οικονομικής υπηρεσίας!»

Σύμφωνα με την παράταξη του Δήμου Τριφυλίας «Στη μελέτη που εγκρίθηκε από τη Δημοτική Αρχή, τεκμηριώνεται από υπηρεσίες αναρμόδιες, με στοιχεία ελλειμματικά ή λανθασμένα και χωρίς καμία νομική ή τεχνική νομιμοποίηση, ότι “η ανάθεση της αποκομιδής σε ιδιώτη θα δώσει την ευχέρεια στο Δήμο μαζεύει τα απορρίμματα καλύτερα και φθηνότερα”. Παρουσιάζει μία υπηρεσία καθαριότητας που σπαταλάει τα χρήματα των πολιτών, που επιβαρύνει τον Δήμο και με προσωπικό που δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες. Και όλα αυτά για να τεκμηριώσει ότι η λύση σε όλα αυτά θα είναι η παραχώρηση της αποκομιδής σε ιδιώτες.

Είναι προφανές ότι σκοπός της Δημοτικής Αρχής είναι να παραδώσει την υπηρεσία καθαριότητας σε ιδιώτες και θα κάνει το οτιδήποτε για αυτό. Ξέχασε όμως ο Δήμαρχος (ή μάλλον αποσιωπά) μερικά καίρια ερωτήματα:

  1. Η (πολιτική) αυτή απόφαση παραβιάζει το γράμμα και την ουσία της κείμενης νομοθεσίας και ειδικά του άρθρου 61 του Ν.3979/2011, σύμφωνα με την οποία ο Δήμος κατ’ εξαίρεση δικαιούται να αναθέτει σε ιδιώτες έργο παροχής υπηρεσιών καθαριότητας και ΜΟΝΟ όταν αδυνατεί να εκτελέσει το έργο αυτό. Ο Δήμος Τριφυλίας έχει εξοπλισμό, έχει μόνιμο προσωπικό (28 + 8 ακόμα που θα έρθουν άμεσα) και δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι αδυνατεί να εκτελεί το συγκεκριμένο έργο και επομένως δεν νομιμοποιείται να ιδιωτικοποιεί την αποκομιδή.

  2. Για να υλοποιήσει η Δημοτική Αρχή την απόφασή της, θα απαιτηθεί η διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού. Επομένως, από την διακήρυξη του διαγωνισμού έως την υπογραφή της σύμβασης θα περάσουν σχεδόν 2 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι για τα επόμενα δύο χρόνια ο ιδιώτης θα διαχειρίζεται σύμμεικτα απορρίμματα. Αν προχωρήσει η σύνταξη του τοπικού σχεδίου διαχείρισης  απορριμμάτων (ΤΟΣΔΑ) του Δήμου Τριφυλίας, αν οργανωθεί η διαχείριση με 4 ή 5 ρεύματα, πως είναι δυνατόν να εφαρμοστεί η μελέτη αυτή; Προφανώς  οι κινήσεις του Δήμου δείχνουν ότι  δεν υπάρχει καμία πρόθεση να ξεκινήσει η ανακύκλωση στον τόπο μας.

  3. Είναι δυνατόν να σταθεί σύμβαση διεθνούς διαγωνισμού χωρίς εγκεκριμένο χώρο απόθεσης των απορριμμάτων; Είναι δυνατόν να γίνεται αναφορά στη μελέτη ότι αν κλείσουν οι ΧΑΔΑ (έχει ήδη υπογραφεί η σύμβαση της Περιφέρειας και έχει ξεκινήσει η αποκατάστασή τους), η μεταφορά και εναπόθεσή τους θα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης;

  4. Μπορεί να γίνει μετάταξη των εργαζομένων (28+8) σε άλλη Υπηρεσία του Δήμου; Πως θα πληρώνονται, δεδομένου ότι σήμερα πληρώνονται με ανταποδοτικά έσοδα της καθαριότητας, αφού δεν επαρκούν οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ); Αυτό δε σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος της απόλυσης;

  5. Αν καταρρεύσει ή οδηγηθεί σε αδιέξοδο η διαχείριση από τον ιδιώτη, πώς θα ξαναστηθεί ο μηχανισμός του Δήμου;

  6. Αφού το μεγαλύτερο μέρος του σημερινού συστήματος διαχείρισης είναι η μισθολογική δαπάνη, γιατί η Δημοτική αρχή ισχυρίζεται αναληθώς ότι θα έχουμε εξοικονόμηση 700.000 ευρώ; Στην πραγματικότητα θα επιβαρυνθεί ο Δήμος με άλλες 700.000 ευρώ, αν πιστέψουμε  ότι όλοι οι Υπάλληλοι θα μείνουν στον Δήμο και δε θα απολυθούν.

  7. Η μελέτη υποστηρίζει ότι 28 εργαζόμενοι δεν κάνουν καλά το έργο της αποκομιδής. Πως μπορεί ο ιδιώτης να το κάνει καλύτερα με πολύ λιγότερους εργαζόμενους, όπως προκύπτει από τους πίνακες της μελέτης; Οι οποίοι μάλιστα θα αμείβονται με μνημονιακά μεροκάματα και θα εργάζονται σε απαράδεκτες συνθήκες; Δεν είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η λογική θα οδηγήσει σε υποβαθμισμένες και ακριβότερες τελικά υπηρεσίες καθαριότητας;

  8. Προκειμένου να τεκμηριωθεί η ανάγκη ανάθεσης σε ιδιώτη, παρουσιάζεται στην μελέτη ένα μεγάλο κόστος λόγω του πεπαλαιωμένου στόλου των οχημάτων και του κόστους συντήρησης και λειτουργίας του. Ποιοι όμως είναι υπεύθυνοι για την κατάσταση του εξοπλισμού; Ποιοι δήλωναν στους προϋπολογισμούς ότι θα αγοράσουν καινούργιο εξοπλισμό και τελικά κατέληγαν να σπαταλάνε τα χρήματα σε ενοικιάσεις;»

Και η ανακοίνωση καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι «Η ΡΑΚΙ Τριφυλίας καταγγέλει την απαράδεκτη αργοπορία της Δημοτικής Αρχής να υιοθετήσει και να αρχίσει να υλοποιεί τη νέα λογική του ΕΣΔΑ, κάτι που έχει ως συνέπεια την καθημερινή οικονομική και περιβαλλοντική επιβάρυνση του Δήμου, καθώς και την καθυστέρηση ένταξής του σε χρηματοδοτικά προγράμματα και άλλα εργαλεία που θα εξασφάλιζαν την καλή λειτουργία της υπηρεσίας καθαριότητας και τη διαχείριση των απορριμμάτων αξιοποιώντας τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου.

Απαιτούμε την άμεση ακύρωση κάθε σχεδίου ιδιωτικοποίησης της αποκομιδής των απορριμμάτων και την δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής σύνταξης ενός ΤΟΣΔΑ (όπως έχει υποχρέωση) που θα προτείνει ένα δημόσιο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων βασισμένο στις δυνάμεις του Δήμου και τον πολίτη συμμέτοχο. Στη βάση αυτή η ΡΑΚΙ έχει καταθέσει εδώ και πολύ καιρό στο Δημοτικό Συμβούλιο σχέδιο Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΤΟΣΔΑ) το οποίο εναρμονίζεται πλήρως με τον Εθνικό Σχέδιο  Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ) και προστατεύει τα συμφέροντα των πολιτών και του περιβάλλοντος. Αναμένουμε τη σχετική απόφαση εκκίνησης της διαδικασίας αυτής στο επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου».

πηγή