«Επιθεώρηση» Τσίπρα πριν η Frontex αναλάβει τον έλεγχο των συνόρων

Πιέσεις να αποδεχθεί τη συνοριοφυλακή με τις υπερεξουσίες, που προτείνει η Κομισιόν, αλλά και για τα hot spot αναμένεται να δεχθεί ο Τσίπρας στη μίνι σύσκεψη κορυφής την Πέμπτη στις Βρυξέλλες – Με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας τον υποδέχονται οι κάτοικοι

tsipras prosfugesΕνώπιον μία νέας πραγματικότητας, που θέτει ζητήματα για την εθνική κυριαρχία και την ικανότητα της χώρας να ελέγξει τα σύνορά της βρίσκεται πλέον η ελληνική κυβέρνηση στο μέτωπο του προσφυγικού, ειδικά μετά την πρόταση-σοκ της Κομισιόν για τη συγκρότηση Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής -Ακτοφυλακής, η οποία θα έχει δικαίωμα άμεσης επέμβασης χωρίς αίτημα από κράτος-μέλος που αντιμετωπίζει πρόβλημα με τις προσφυγικές ροές και φυσικά χωρίς τη συγκατάθεσή του.

Η πρόταση αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο μίας μίνι σύσκεψη κορυφής την Πέμπτη (10 το πρωί) στις Βρυξέλλες, πριν τις εργασίες της τακτικής συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα αποτελέσει ένα κρίσιμο κρας τεστ για την ελληνική κυβέρνηση. Στη σύνοδο στην οποία θα μετέχει και η Τουρκία, δια του πρωθυπουργού της Αχμέτ Νταβούτογλου, θα πάρουν μέρος οι αρχηγοί των κυβερνήσεων Γερμανίας, Αυστρίας, Ολλανδίας, Βελγίου, Σουηδίας, Φινλανδίας, Ελλάδας, Λουξεμβούργου, ενώ παρών θα είναι και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Στο πλαίσιο αυτής της σύσκεψης ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει κατ’ ιδίας συνάντηση με τον κ. Νταβούτογλου, πιθανόν και σε μία προσπάθεια να αρθεί η παρεξήγηση που είχε συμβεί μεταξύ τους προ ημερών, με τα περίφημα tweets του Έλληνα πρωθυπουργού για τους τούρκους πιλότους, που είχαν προκαλέσει την ενόχληση του τούρκου ομολόγου του.

Ο κ. Τσίπρας θέλει να αποφύγει σε αυτή τη μίνι σύνοδο κορυφής την επιβολή δεδομένων αποφάσεων για τη φύλαξη των συνόρων και να υπάρξει μία ουσιαστική συζήτηση, ώστε να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα που θα έχουν «ουρές» για την εθνική κυριαρχία και το καθεστώς στο Αιγαίο.

Η ελληνική κυβέρνηση διαφωνεί με το σημείο της πρότασης που έχει κάνει η Κομισιόν σχετικά με την παρέμβαση της νέας ευρωπαϊκής ακτοφυλακής χωρίς το αίτημα του κράτους μέλους.
Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να βρεθεί υπό πίεση από τους ευρωπαίους ομολόγους του και για το θέμα των hot spot σε ένα πλαίσιο με το οποίο θα επιχειρείται πιθανόν να μετατραπεί το προσφυγικό σε ελληνικό πρόβλημα. Ο πρωθυπουργός αποφάσισε να επισκεφθεί σήμερα τη Χίο και τη Λέρο, ώστε να έχει μία τελευταία προσωπική εικόνα για το πώς λειτουργούν εκεί τα πράγματα με την υποδοχή των προσφύγων.

Άλλωστε στο προσχέδιο που θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής περιλαμβάνει αυστηρές συστάσεις προς την Ελλάδα καθώς κρίνεται ότι «η εφαρμογή των μέτρων είναι ανεπαρκής και πρέπει να επιταχυνθεί» και σημειώνεται ότι «για το κεκτημένο του Σένγκεν που πρέπει να διατηρηθεί, είναι απαραίτητο να ανακτηθεί ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων».

«Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει», αναφέρεται στην έκθεση και τονίζεται ότι από τα hotspots μόνο αυτό της Λέσβου είναι προς το παρόν λειτουργικό.

protothema.gr