Γράφει ο Γιώργος Γκούμας
Βασικό γνώρισμα της ελληνικής οικονομίας είναι οι πολύ μικρές επιχειρήσεις. Οι εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο της ελληνικής αγοράς. Αναμφίβολα αποτελούσαν, αποτελούν και θα συνεχίσουν να αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής και της τοπικής μας οικονομίας. Αυτή η ραχοκοκαλιά σήμερα στενάζει από την υπερβολική φορολογία, τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, τα κόκκινα δάνεια και βέβαια την ολοένα και μειούμενη ζήτηση όσον αφορά την κατανάλωση.
Τα στοιχεία είναι αδιάψευστος μάρτυρας της οικονομικής κατάστασης που βιώνουν οι μικρές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες σε πανελλαδικό επίπεδο:
- Πανελλαδικά, σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΒΕ, είναι πιθανόν να υπάρξουν χιλιάδες νέα λουκέτα λόγω φορολογικών και οικονομικών βαρών, που δεν μπορούν να σηκώσουν οι μικροί επιχειρηματίες και να προσθέσουν νέους ανέργους.
- Δύο στις τρεις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις προς τις τράπεζες. Διπλάσιο ποσοστό απ’ ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες διαθέτουν και άλλες λύσεις που διευκολύνουν τόσο τη διαχείριση, όσο και ένα νέο δανεισμό.
- 26,2% των ελευθέρων επαγγελματιών έχει χρέη προς τον ΟΑΕΕ. Ένα νούμερο που αγγίζει τις 300.000.
- 23,2% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία, ενώ περίπου 65.000 μικρές επιχειρήσεις έχουν βρεθεί αντιμέτωπες το προηγούμενο εξάμηνο με την κατάσχεση ή τη δέσμευση των τραπεζικών τους λογαριασμών.
- Επίσης, καταγράφεται μείωση της ζήτησης και των παραγγελιών των επιχειρήσεων σε ποσοστό 56,2% και 57,6% αντίστοιχα.
- Τέλος, για δύο στις τρείς επιχειρήσεις επιδεινώνεται ο δείκτης ρευστότητας.
Η ίδια περίπου κατάσταση ισχύει και για τις επιχειρήσεις του τόπου μας. Μπορεί να είμαστε ίσως σε μια πιο πλεονεκτική θέση, λόγω του τουρισμού, αλλά υπάρχουν πάρα πολλές μικρές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που αντιμετωπίζουν πολλά και σοβαρά προβλήματα.
Ο συνδυασμός μας έχει διακηρύξει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν μπορεί να προχωρήσουμε μπροστά, αφήνοντας πίσω όσους έχουν χτυπηθεί από την κρίση. Ως επιχειρηματίας που δραστηριοποιούμαι στον εξαγωγικό τομέα έρχομαι καθημερινά σε επαφή με το ντόπιο επιχειρηματικό στοιχείο και γνωρίζω από πρώτο χέρι τα προβλήματα αλλά και τις λύσεις. Και αύριο το Επιμελητήριο με έργα και όχι λόγια μπορεί να παίξει ουσιαστικό και καταλυτικό ρόλο. Να σκύψει με πραγματικό ενδιαφέρον πάνω από τα προβλήματα για να υπάρξει μια ισόρροπη και δίκαιη ανάπτυξη που θα αφορά όλους.
Γι’ αυτό και στο πρόγραμμά μας υπάρχουν προτάσεις όπως:
- Η ουσιαστική αξιοποίηση της νέας θέσης ειδικού συμβούλου διαμεσολάβησης για την άμεση αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων στην επαφή του επαγγελματία με το Δημόσιο & τις υπηρεσίες της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης.
- Η άμεση ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας μελών του Επιμελητηρίου.
- Η δημιουργία Νομικής Υπηρεσίας σε συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας.
- Η άμεση και αποτελεσματική παρέμβαση μας για την εξάρθρωση του παραεμπορίου που δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα εδώκαι χρόνια στα εμπορικά καταστήματα του Νομού μας.
- Η διαρκής ενημέρωση για συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα.
- Η ενδυνάμωση των τοπικών μικρών επιχειρήσεων και της ανταγωνιστικότητας των προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών τους μέσα από συνέργειες και στοχευμένη επικοινωνία.
- Η δημιουργία μιας ή και περισσοτέρων αστικών μικτών εμπορικών ζωνών στις μεγαλύτερες πόλεις του Νομού με συνεχή προβολή και υποστήριξη από τους εμπορικούς συλλόγους και το Επιμελητήριο.
- Θα συνεργαστούμε στενότερα με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων για να διεκδικήσουμε ουσιαστικές και βιώσιμες λύσεις για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και τα κόκκινα δάνεια.
- Και βέβαια να αναζητήσουμε λύσεις χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, όπου υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι. Μέχρι τώρα οι χρονοβόρες και κοστοβόρες διαδικασίες καθιστούσαν δύσκολο έως ακατόρθωτο για μια μικρή επιχείρηση να διαχειριστεί και να αξιοποιήσει τους πόρους αυτούς. Εκεί το Επιμελητήριο μας και όλα τα Επιμελητήρια μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο.
Αλλά για να γινούν όλα αυτά χρειαζόμαστε μια νέα διοίκηση, η οποία δεν θα είναι συνεχιστής της προηγούμενης γραφειοκρατικής λογικής, αλλά πρωτοπόρος και διεκδικητική προς όφελος των μικρών και των πολλών.
Αυτό το Επιμελητήριο οραματιζόμαστε.
Ο Γιώργος Γκούμας είναι επικεφαλής Νέου Επιμελητηρίου Μεσσηνίας.