Μια ξεχωριστή ημερίδα με θέμα «Ο ελαιοτουρισμός ως συστατικό της βιώσιμης ανάπτυξης του ελαιοκομικού τομέα» πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου, ώρα 17:00, στην Αίθουσα εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Πανεπιστημιούπολη 1, Αγίου Σπυρίδωνος, Αιγάλεω με την συμμετοχή της Πρυτανείας, διδακτικού προσωπικού, φοιτητών και μελών της Λέσχης Φίλων Ελαιολάδου & Ελιάς «ΦΙΛΑΙΟΣ».
Στην ημερίδα χαιρετισμό απεύθυνε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής κ. Παναγιώτης Καλδής και ο Πρόεδρος της «ΦΙΛΑΙΟΣ» κ. Γρηγόρης Αντωνιάδης ενώ τον συντονισμό της ημερίδας ανέλαβε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού κ. Πέτρος Καλαντώνης.
Εισηγήσεις πραγματοποίησαν ο κ. Κων/νος Μαρινάκος , Επικ. Καθηγητής του Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού του ΠΑΔΑ και Πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου με θέμα «Αναπτύσσοντας μια διαλεκτική σχέση μεταξύ τουρισμού, πολιτισμού και ελαιοκομίας» και ο κ. Γιώργος Ζακυνθινός, Καθηγητής του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του ΠΑΔΑ με θέμα «Πολιτισμικοί εργάτες γης, μια προσέγγιση του ελαιοτουρισμού».
Ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στην οποία συμμετείχαν ο κ. Γιώργος Οικονόμου, Εκτελεστικός Διευθυντής & Μέλος ΔΣ ΦΙΛΑΙΟ, ο κ. Γιάννης Καρβέλας , Pro Oil Expert, Πιστοποιημένος γευσιγνώστης ελαιολάδου, Διευθυντής της εταιρίας Paratus Europe, o κ. Γιάννης Σάρρος, Δημοσιογράφος , ο κ. Αργύρης Αργυρόπουλος, Γεν. Γραμματέας Δήμου Φυλής και ο κ. Κων/νος Μαρινάκος , Επικ. Καθηγητής ΠΑΔΑ ενώ ακολούθησε ενας εξαιρετικός διάλογος μέσω ερωτήσεων από το κοινό που συμμετείχε.
Στα πλαίσια της ημερίδας εξετάστηκαν διεξοδικά οι παράγοντες ανάπτυξης και η προώθηση του ελαιολάδου και του ελαιοτουρισμού. Στα βασικά συμπεράσματα της ημερίδας επισημάνθηκε η αναγκαιότητα ανάπτυξης ενός στρατηγικού σχεδίου προώθησης του ελαιοτουρισμού που να δίνει έμφαση στον ουσιαστικό ρόλο που μπορεί να παίξει η ανάπτυξη μιας καλής σχέσης και συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικών εταιριών που να λειτουργούν σε «συγκεκριμένα τοπικά πλαίσια με την υποστήριξη τοπικών δημόσιων παραγόντων», στη δημιουργία καλών συνεργασιών και ενός αποτελεσματικού συντονισμού μεταξύ δημόσιων φορέων για την ενεργοποίηση δράσεων και την υποστήριξη της τοπικής ανάπτυξης. Τέλος μείζονος σημασίας κρίνεται η δημιουργία ενός μικτού σχήματος (cluster) που να συνδυάζει όλα τα ανωτέρω: κρατικούς φορείς, εμπορικές ενώσεις (ελαιοκαλλιεργητές, ελαιουργεία κ.λπ.), tour operators, τουριστικές επιχειρήσεις, ερευνητικά ιδρύματα, πολιτιστικούς οργανισμούς («Δρόμοι της Ελιάς», «ΦΙΛΑΙΟΣ») ομάδες γευσιγνωστών κ.α.