Επιστολή Ανδρεάκου για την ρύθμιση οφειλών προς τους Δήμους και τα νομικά πρόσωπα έως 60 δόσεις

Επιστολή απέστειλε ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΑΜ προς τον βουλευτή Λακωνίας Αθανάσιο Δαβάκη, σχετικά με το άρθρο 25 περί ρύθμισης οφειλών προς τους Δήμους και τα νομικά πρόσωπα με καταβολή σε έως 60 δόσεις του  σχεδίου νόμου  του Υπουργείου Εσωτερικών: «Ρυθμίσεις για τους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς, την ενίσχυση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και λοιπές διατάξεις».

Ο κ. Ανδρεάκος στην επιστολή του τονίζει ότι οι τιμές του ρεύματος έχουν πενταπλασιαστεί και χρεώνονται με τιμή επιχείρησης και όχι οικίας, και συγκεκριμένα στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Δήμου Ανατολικής Μάνης το ετήσιο ενεργειακό κόστος ανέρχεται πλέον από τις 200.000 ευρώ σε 800.000(!).

Επίσης επισημαίνει ότι η πολιτεία δεν έχει επιδοτήσει της ΔΕΥΑ ούτε ένα ευρώ, χαρακτηρίζοντάς τες ως χρεοκοπημένες και σκοπεύει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωσή τους χωρίς ωστόσο να δίνει λύση στα σοβαρά τους προβλήματα και χωρίς να έχει εξετάσει το νομικό σκέλος παρεμβολής της.

Τέλος ο κ. Ανδρεάκος καταθέτει δέσμη προτάσεων για την εξυγίανση και λειτουργία των ΔΕΥΑ οι οποίες είναι:

1. Από τη στιγμή που το νερό αποτελεί βασικό κοινωνικό αγαθό, η χρέωση της τιμής του ρεύματος να γίνεται με τιμή οικίας και όχι επιχείρησης. Οι οφειλές των ΔΕΥΑ προς τη ΔΕΗ τα τελευταία 10 χρόνια να επαναυπολογιστούν με χρέωση τιμής οικίας κι όχι επιχείρησης

2. Να δοθεί το δικαίωμα στις ΔΕΥΑ να βεβαιώσουν τις οφειλές στη Δ.Ο.Υ

3. Αφού η Πολιτεία βρίσκει ως λύση τον διακανονισμό των οφειλών, προτείνουμε να αναλάβει η ίδια τις οφειλές των πολιτών αποδίδοντάς μας τα χρήματα και οι πολίτες πλέον να οφείλουν σε εκείνη. Στην περίπτωση αυτή η Πολιτεία θα μπορεί να θεσπίσει οποιοδήποτε τρόπο επιθυμεί για την είσπραξή τους.

Αναλυτικά η επιστολή:

Γύθειο, 08-10-2024

Προς:

Αξιότιμο Βουλευτή Λακωνίας

Κον Αθανάσιο Δαβάκη

Θέμα: Παρατηρήσεις σχετικά με άρθρο 25 για τη ρύθμιση οφειλών προς του Δήμους και τα νομικά πρόσωπα με καταβολή σε έως 60 δόσεις

Απαιτείται από τις ΔΕΥΑ να προσφέρουν στους πολίτες φθηνό νερό, οι καταναλωτές να πληρώνουν όποτε και όπως επιθυμούν και να είναι βιώσιμες, όταν οι τιμές του ρεύματος έχουν πενταπλασιαστεί και χρεώνονται με τιμή επιχείρησης και όχι οικίας. Όσον αφορά στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Δήμου Ανατολικής Μάνης το ετήσιο ενεργειακό κόστος ανέρχεται πλέον από τις 200.000 ευρώ σε 800.000(!).

Επειδή το μηνιαίο κόστος παροχής νερού ενός νοικοκυριού είναι χαμηλότερο από το κόστος μιας τηλεφωνικής σύνδεσης, θεωρούμε αδιανόητο όποιος έχει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει στο κόστος μιας κινητής τηλεφωνικής σύνδεσης, να αδυνατεί να καλύψει έναν λογαριασμό ύδρευσης. Όμως με τις παρεμβάσεις και τους συνεχείς διακανονισμούς η Πολιτεία έχει μετατρέψει τους πολίτες σε κακοπληρωτές, παίζοντας πολιτικά παιχνίδια και παρεμβαίνοντας στην τσέπη αλλουνού. Τις παρεμβάσεις αυτές τις θεωρώ αν όχι παράνομες, απαράδεκτες.

Η Πολιτεία δεν προσφέρει στις ΔΕΥΑ ούτε ένα ευρώ. Λίαν συντόμως μάλιστα, χαρακτηρίζοντάς τες ως χρεοκοπημένες, σκοπεύει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωσή τους χωρίς ωστόσο να δίνει λύση στα σοβαρά τους προβλήματα και χωρίς να έχει εξετάσει το
νομικό σκέλος παρεμβολής της.

Προτάσεις για την εξυγίανση και λειτουργία των ΔΕΥΑ:

1. Από τη στιγμή που το νερό αποτελεί βασικό κοινωνικό αγαθό, η χρέωση της τιμής του ρεύματος να γίνεται με τιμή οικίας και όχι επιχείρησης. Οι οφειλές των ΔΕΥΑ προς τη ΔΕΗ τα τελευταία 10 χρόνια να επαναυπολογιστούν με χρέωση τιμής οικίας κι όχι επιχείρησης.

2. Να δοθεί το δικαίωμα στις ΔΕΥΑ να βεβαιώσουν τις οφειλές στη Δ.Ο.Υ

3. Αφού η Πολιτεία βρίσκει ως λύση τον διακανονισμό των οφειλών, προτείνουμε να αναλάβει η ίδια τις οφειλές των πολιτών αποδίδοντάς μας τα χρήματα και οι πολίτες πλέον να οφείλουν σε εκείνη. Στην περίπτωση αυτή η Πολιτεία θα μπορεί να θεσπίσει οποιοδήποτε τρόπο επιθυμεί για την είσπραξή τους.