Επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Στ. Αραχωβίτη απέστειλε σήμερα το Επιμελητήριο Μεσσηνίας με θέμα: «Αντιμετώπιση προβλημάτων με μέτρα στήριξης της αιγοπροβατοτροφίας και της τυροκομίας»
Ακολουθεί η πλήρης επιστολή:
Κύριε Υπουργέ,
Σε συνέχεια της διευρυμένης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας στις 27/02/19, με τη συμμετοχή επιχειρηματιών του κλάδου της τυροκομίας και αιγοπροβατοτροφίας και συλλογικών οργάνων, συζητήθηκαν εκτενώς τα προβλήματα του κλάδου και οι ανησυχητικές διαστάσεις που λαμβάνουν.
Ένας κλάδος παραγωγικός, με έντονη συμμέτοχη στο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας και ενεργή παρουσία στις τοπικές οικονομίες. Σύμφωνα με στατιστικά του 2016, μόνο στη περιοχή της Μεσσηνίας, δραστηριοποιούνται 4.463 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, οι οποίες απασχολούν 5.763 εργαζομένους και 167.000 στρέμματα κτηνοτροφικής χρήσης. Ενώ υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 27.502 στρέμματα οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις κτηνοτροφικών τροφών.
Προβλήματα όπως:
- Δημιουργία υπερ-αποθέματων “Φέτας ΠΟΠ”, κυρίως στις μικρές και μεσαίες τυροκομικές επιχειρήσεις, οι οποίες στερούνται της δυνατότητας προώθησης του προϊόντος.
- Δραματική μείωση της ζήτησης και των τιμών, λόγω των υπερ-αποθεμάτων, με αποτέλεσμα ο παραγωγός να μη μπορεί να ανταποκριθεί στις δαπάνες διατροφής, υγείας κ.λπ. της κτηνοτροφικής του εκμετάλλευσης.
- Δραστική πτώση των τιμών του εγχώριου αιγοπρόβειου γάλακτος και σταθερή μείωση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.
Διαστάσεις, οι οποίες αν δεν αντιμετωπιστούν, ενδέχεται να επηρεάσουν το εθνικό και τουριστικό προϊόν, με το οποίο προϊόντα εθνικής σημασίας, όπως η Φέτα ΠΟΠ, είναι άρρηκτα συνεδεδεμένα.
Τα κυρίαρχα ζητήματα που χρήζουν ΑΜΕΣΗ αντιμετώπιση έχουν ως εξής:
- εισαγωγές αιγοπρόβειου γάλακτος
- παραβατικές μέθοδοι παραγωγής Φέτας ΠΟΠ
- εισαγωγή αιγοπρόβειων τυριών και ανασυσκευασία τους ως «Φέτα ΠΟΠ»
- δημιουργία υπερ-αποθεμάτων Φέτας ΠΟΠ
ΚΑΛΟΥΜΕ την Πολιτεία να συμβάλει ενεργά με την ενεργοποίηση των αρμοδίων οργάνων της στην αντιμετώπιση αυτών των πρακτικών, έτσι ώστε να αποφευχθείπεραιτέρω οικονομική ζημία, που υφίστανται τόσο οι αιγοπροβατοτρόφοι, όσο και οι τυροκόμοι, αλλά και κατ’ επέκταση οι καταναλωτές.
- Έλεγχος της αγοράς και των σημείων πώλησης, έτσι ώστε να αποφεύγονται παραπλανήσεις των λευκών τυριών να πωλούνται ως φέτα ΠΟΠ.
- Έλεγχος των εισαγωγών αιγοπρόβειου γάλακτος και παρακολούθηση – έλεγχος της διαδικασίας αξιοποίησής του με υποχρεωτική αναγραφή της χρησιμοποιούμενης αναλογίας (%) καθώς και της χώρας προέλευσης (π.χ. Βουλγαρία κ.λπ.), στο τελικό προϊόν.
- Αυστηρός έλεγχος των εισαγωγών αιγοπρόβειων τυριών (Βουλγαρία, Ρουμανία κ.λπ.) τα οποία ανασυσκευάζονται και «βαπτίζονται» φέτα ΠΟΠ.
- Αυστηρός έλεγχος στις μονάδες παραγωγής τυροκομικών προϊόντων.
Παράλληλα, με σκοπό την αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών, ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ:
- Μετρά αύξησης της κατανάλωσης ΠΟΠ προϊόντων, μέσω ενεργειών Προώθησης και Προβολής στις αγορές της Ε.Ε & τρίτων χωρών.
- Ενέργειες Προώθησης και Προβολής, τόσο της “Φέτας” όσο και της “ΣφέλαςΠΟΠ”,στην τοπική αγορά, δίνοντας ερεθίσματα σε επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης για την χρήση πιστοποιημένων προϊόντων με σκοπό την ενδυνάμωση του εγχώριου γαστρονομικού και τουριστικού προϊόντος.
- Κίνητρα για την αξιοποίηση των υποπροϊόντων “τυρόγαλα και απόγαλα”, δίνοντας ταυτόχρονα τη λύση στο μεγάλοπεριβαλλοντικό πρόβληματων τυροκομικών επιχειρήσεων.
Οφείλουμεόλοι από κοινού ναστηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα, με συντονισμένες ενέργειες, αντιμετωπίζοντας δραστικά την περαιτέρω συρρίκνωση της κτηνοτροφίας μας καιτουαιγοπρόβειου γάλακτος ελληνικής προέλευσης, απαραίτητης πρώτης ύλης για την προάσπιση και προστασία της Φέτας και των λοιπών γαλακτοκομικών προϊόντων ΠΟΠ σε διεθνές επίπεδο.
Οφείλουμε να διαμορφώσουμε το πλαίσιο όπου τα ελληνικά αγροδιατροφικά μας προϊόντα θα έχουν τη θέση και το όνομα που τους αξίζουν στις διεθνείς αγορές.
Με εκτίμηση,
Βαγγέλης Ξυγκώρος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας