Μία διπλή επίσκεψη των ισχυρών ανδρών των κοινοτικών κονδυλίων, του αρμόδιου Επιτρόπου Johannes Hahn αλλά και του επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Horst Reichenbach λαμβάνει χώρα σήμερα στην Αθήνα, με επίσημο στόχο την γνωριμία με το νέο επιτελείο του Υπ. Ανάπτυξης. Οι επισκέψεις ήταν προγραμματισμένες (του Hahn εξ αναβολής από την προηγούμενη εβδομάδα λόγω του ανασχηματισμού).
Ωστόσο, κοινοτικές πηγές δίδουν μία διάσταση πολύ πιο… πολυεπίπεδη και σημαντική. Οι εκκρεμότητες στο πεδίο των κοινοτικών κονδυλίων, αναφέρουν, είναι πολλές και μεγάλες.
Και καθώς προς το παρόν είναι η μόνη βασική πηγή εύρεσης ρευστού προς τις επιχειρήσεις, τους ανέργους και τα έργα υποδομής, η ανάγκη να ανασχεθούν είναι άμεση και επιτακτική.
Οι ίδιες πηγές καταγράφουν τα μεγάλα ανοικτά μέτωπα που περιλαμβάνουν από τροχάδην για έγκριση των επιχειρησιακών προγραμμάτων νέου ΕΣΠΑ, την ανάσχεση ενστάσεων για προχρηματοδότηση προγραμμάτων, τον δημοσιονομικό κίνδυνο από υπερδεσμεύσεις του υφιστάμενου ΕΣΠΑ έως την επιτάχυνση των μεγάλων έργων, των χρηματοδοτήσεων προς μικρομεσαίους αλλά και το «κλείσιμο του… ξεχασμένου Γ΄ ΚΠΣ.
Νέο ΕΣΠΑ
Εγκρίθηκε στο παρά ένα των ευρωεκλογών το κεντρικό πρόγραμμα αλλά δεν έχουν οριστικοποιηθεί και αποσταλεί τα επιχειρησιακά προγράμματα ώστε να γίνει εφικτό να ξεκινήσουν – έστω και προς το τέλος του χρόνου – τα έργα. Υπενθυμίζεται ότι κυβερνητική δέσμευση είναι η εκκίνηση από τον Σεπτέμβριο, η προχρηματοδότηση στοχευμένων δράσεων και η συνολική δαπάνη 650 εκατ ευρώ εγγεγραμμένη στον προϋπολογισμό. Ωστόσο, υπάρχουν και … επιμέρους προβλήματα καθώς πληροφορίες από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για ενστάσεις σε κάποια από τα προχρηματοδοτούμενα προγράμματα στα οποία δίδει ειδική κοινωνική σημασία η κυβέρνηση.
Στο υφιστάμενο ΕΣΠΑ, οι υπερδεσμεύσεις (συμβάσεις πολύ υψηλότερες από το όριο πληρωμών) παραμένουν, κατά τη συνήθη τακτική γιατί πάντα κάποια έργα «κολλάνε». Ωστόσο, τώρα που υπάρχουν πολύ πιο αυστηροί κανόνες στο νέο ΕΣΠΑ το περιθώριο «μετακίνησης» έργων σε αυτό για να «ξεφουσκώσει» ο λογαριασμός γίνεται πολύ πιο μικρό και «πρέπει να γίνουν χειρουργικοί χειρισμοί για να αποφευχθεί δημοσιονομικό βάρος κάλυψης δαπανών από κρατικά κονδύλια» όπως αναφέρει κοινοτική πηγή. Πρόσθετα προβλήματα προκαλεί και το ζήτημα της χαμηλότερης πλέον συχρηματοδότησης το οποίο – αναφέρουν – μπορεί να ανατραπεί μόνο μετά από διαπραγμάτευση που θα οδηγήσει σε νέα απόφαση αύξησης στο 95% της συνδρομής της ΕΕ ως «χάρη» προς την Ελλάδα.
Και όλα αυτά, όταν ήδη το Μεσπρόθεσμο προβλέπει για το 2015 την περικοπή – ξανά – του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, δηλαδή του χρηματοδοτικού κονδυλίου για κοινοτικά και αμιγώς εθνικά έργα κατά 400 εκατ ευρώ.
Υπάρχει και το θέμα των μεγάλων έργων που πρέπει να επιταχυνθούν, όπως και των εργαλείων δανείων προς μικρομεσαίους που δίδονται μεν ταχύτερα αλλά όχι όπως περίμενε η κυβέρνηση. Παράλληλα τρέχει και το θέμα του ελληνικού αναπτυξιακού ταμείου. Ένα άλλο ζήτημα είναι και το οριστικό κλείσιμο του ΚΠΣ 2000- 2006.
Της Δήμητρας Καδδά
capital.gr