Με ένσταση που επιδόθηκε με δικαστικό κλητήρα, επιχειρείται ακύρωση της ανακήρυξης του συνδυασμού “Ανταρσία στο Μωριά” και αφαίρεση της έδρας.
Το σκεπτικό του Γεώργιου Μπακούρου κατοίκου Κυπαρισσίας, που υπογράφει την ένσταση, είναι ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί επιλαχών συνδυασμός διότι δεν έπιασε το μέτρο της πρώτης κατανομής που ήταν (14048), “είχε μόνο 10691” και η αδιάθετη έδρα θα πρέπει να πάει στην Χ.Α. με υπόλοιπο 4760 ψήφους.
Η ένσταση εκδικάζεται τη Δευτέρα 11 Αυγούστου στο διοικητικό εφετείο Τρίπολης.
Εκτός από τις ενστάσεις, υπάρχει και η δράση. Έτσι με σύνθημα “Κάτω τα χέρια από το Κέντρο Νέων Κορινθίας”, ο περιφερειακός συνδυασμός Πελοποννήσου “Ανταρσία στο Μωριά” αναφέρει για τα όσα συμβαίνουν στην Κόρινθο:
“Εδώ και χρόνια οι πολιτιστικές δομές της περιοχής απαξιώνονται συστηματικά και μεθοδευμένα. Αφού η περιφέρεια οδήγησε στο κλείσιμο το θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης” και το Λυσίπειο Πνευματικό Κέντρο, προσπαθεί να κάνει το ίδιο και με το Κέντρο Νέων Κορινθίας. Ήδη η εταιρεία έχει κλείσει και οι δύο υπάλληλοι που κρατούσαν το Κέντρο απολύθηκαν, ενώ ακόμα τους οφείλονται δεδουλευμένα πολλών μηνών. Ωστόσο οι ομάδες της πόλης που στεγάζονται στο Κέντρο Νέων συνέχισαν τη λειτουργία του μόνες τους, συνεχίζοντας να δίνουν ζωή και να παράγουν πολιτισμό σε έναν αναντικατάστατο δημόσιο χώρο για την Κόρινθο.
Τώρα, με το πρόσχημα της εκκαθάρισης της εταιρείας, η Περιφέρεια ισχυρίζεται ότι πρέπει ο χώρος να σφραγιστεί για απροσδιόριστο χρόνο, μέχρι και δύο έτη! Πρόκειται περί εμπαιγμού, καθώς δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για κάτι απαραίτητο. Η καταγραφή των υπαρχόντων της εταιρείας μπορεί να γίνει σε περιορισμένο χώρο, π.χ. στον επάνω όροφο του κέντρου που κλειδώνει, και ο κυρίως χώρος να συνεχίσει να φιλοξενεί τις δράσεις των πολιτιστικών ομάδων. Όμως για κάποιο λόγο ο αντιπεριφερειάρχης κ. Παπαγγελόπουλος δεν αποδέχεται αυτή την πρόταση.
Το γεγονός ότι η περιοχή πεζοδρομείται και ότι το κτίριο βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα αλλά και κοντά στο κέντρο, μάλλον το κάνουν «φιλέτο» και άρα η επιμονή της περιφερειακής αρχής στο σφράγισμα του χώρου παραπέμπει σε άλλα συμπεράσματα: ότι θα οδηγηθεί κι αυτό σε κάποιου είδους «αξιοποίηση»-ξεπούλημα, ακολουθώντας τον δρόμο του υπόλοιπου δημόσιου πλούτου που έχουν βαλθεί να εκποιήσουν κυβέρνηση και ΕΕ με την πολύτιμη συνδρομή της Περιφέρειας.
Η «Ανταρσία στο Μωριά – Συμπόρευση για την Ανατροπή» δηλώνει τη συμπαράστασή της στον αγώνα της Πρωτοβουλίας για το Κέντρο Νέων, ενάντια στο κλείσιμο του Κέντρου. Απαιτεί την άμεση εξόφληση των οφειλών προς τις δύο εργαζόμενες.
Η περιφέρεια οφείλει να παρέχει κάθε διευκόλυνση στις πολιτιστικές ομάδες της περιοχής που δραστηριοποιούνται στο Κέντρο Νέων, υποστηρίζοντας τη λειτουργία του με όποιον τρόπο χρειαστεί, αντιστρέφοντας την πορεία εγκατάλειψής του. Ο πολιτισμός δεν είναι είδος πολυτελείας! Οι δημόσιοι χώροι ανήκουν στον λαό και οφείλουν να πολλαπλασιάζονται και όχι να κλείνουν, ο ένας μετά τον άλλο. Κάτω τα χέρια από το Κέντρο Νέων”.
left.gr