Ο Δήμος Καλαμάτας συνεργάζεται με την ομάδα Re:think για την εφαρμογή της κομποστοποίησης, η οποία επεκτείνεται μετά την πετυχημένη καταρχήν υλοποίηση.
Σε ανακοίνωση του Re:think, αναφέρονται τα ακόλουθα σχετικά με εργαστήρια που η ομάδα αυτή πραγματοποίησε στην κατασκήνωση Αγίας Μαρίνας του Δήμου Καλαμάτας:
«Το RE:THINK πραγματοποίησε εργαστήρια βιωματικής εκπαίδευσης στην κατασκήνωση Αγ. Μαρίνας την Πέμπτη 24 Ιουλίου. Στο πλαίσιο της Μουσικής Σύναξης Ταϋγέτου και σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας και τη διοίκηση της κατασκήνωσης της Αγ. Μαρίνας, η ομάδα του RE:THINK βρέθηκε στους χώρους της κατασκήνωσης. Με βιωματικό τρόπο τα παιδιά εκπαιδεύτηκαν στην κομποστοποίηση και εγκατέστησαν αυτοσχέδιο κομποστοποιητή.
Για τις ανάγκες του εργαστηρίου λειτούργησαν και τον ήδη υπάρχοντα κομποστοποιητή, που εγκαταστάθηκε από το RE:THINK στον ίδιο χώρο στο 1ο Σχολείο στη Φύση (της ΠΕΕΚΠΕ) κατά τη φετινή άνοιξη. Έγινε ακόμα εργαστήριο Δημιουργικής Ανακύκλωσης, όπου ανακυκλώσιμα υλικά μετατράπηκαν σε ευφάνταστα γλαστράκια. Επίσης είχαμε και εργαστήριο Σπορόφυτων, στο οποίο τα γλαστράκια, που έφτιαξαν οι μικροί μας φίλοι, φυτεύτηκαν με σπόρους παραδοσιακών ποικιλιών από το Αγρόκτημα Φοίφα, και τα οποία θα πάρουν μαζί τους οι κατασκηνωτές μετά την ολοκλήρωση της κατασκηνωτικής περιόδου. Τέλος, από τους ίδιους εξαιρετικούς σπόρους φυτεύτηκε χώρος στην κατασκήνωση.
Σκοπός των εργαστηρίων ήταν η εκπαίδευση των μικρών κατασκηνωτών στις πρακτικές που μειώνουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, κατά τη διαμονή τους στο βουνό και η ενίσχυση και η εμψύχωσή τους προς τέτοιες πρακτικές, της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης και της φροντίδας για τη φύση.
Όφελος για την κατασκήνωση αποτελεί και η αυτόνομη διαχείριση των οργανικών υπολειμμάτων των εγκαταστάσεών της. Εκτός από τους εκπαιδευτικούς και ψυχαγωγικούς στόχους των δράσεων του RE:THINK, πρακτικά η ίδια η οργάνωση της κατασκήνωσης επωφελείται από τη διαχείριση των οργανικών υπολειμμάτων της, μειώνοντας τον όγκο των σκουπιδιών της και ελαχιστοποιώντας το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.
Τόσο η εκπαιδευτική διάσταση της παρέμβασής μας στην κατασκήνωση όσο και η πρακτική της διαχείρισης των απορριμμάτων, στο συγκεκριμένο, ιδιαίτερα ευαίσθητο, περιβάλλον του Ταϋγέτου, είναι αντικείμενα στα οποία εστιάζει το RE:THINK και προσβλέπουμε στην προοπτική μιας ακόμη πιο στενής συνεργασίας μας με την κατασκήνωση».