Ερώτηση βουλευτών “Ποταμιού”: Πάνω από 230.000 παιδιά στερούνται βασικά βιοποριστικά αγαθά

ftoxia-paidiaΟι βουλευτές του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς (Αττικής), Σπύρος Δανέλλης (Ηρακλείου), Γρηγόρης Ψαριανός (Β’ Αθήνας) και Σπύρος Λυκούδης (Α’ Αθήνας), κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών, σχετικά με τη φτώχεια, που εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς στη χώρα μας.

Οι βουλευτές του Ποταμιού ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς, τι μέτρα έχουν ληφθεί για την ενίσχυση των οικογενειών με παιδιά ηλικίας έως 17 ετών, προκειμένου να ανακουφιστούν από τις συνθήκες φτώχειας που βιώνουν, αλλά και πώς διαφοροποιείται η στρατηγική και τα μέτρα, που λαμβάνει η Κυβέρνηση, ανάλογα με την ομάδα ηλικιών, η οποία πλήττεται από τη φτώχεια. Ζητούν να ενημερωθούν σχετικά με τα προγράμματα και τον χρόνο υλοποίησής τους, αναφορικά με την περαιτέρω ενίσχυση των οικογενειών με ανήλικα παιδιά, χωρίς κανένα εισόδημα. Τέλος, ρωτούν, με ποιον τρόπο θα αντιμετωπιστεί η συνεχώς αυξανόμενη ανεργία, που πλήττει κυρίως τους νέους ηλικίας 18-29 ετών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον:
α) Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης
β) Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: Πάνω από 230.000 παιδιά στερούνται βασικά βιοποριστικά αγαθά

Σύμφωνα με την Eurostat το 2015 ήμαστε τέταρτοι σε κρατικές δαπάνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με 55,3% επί του ΑΕΠ πίσω από Φινλανδία, Γαλλία και Δανία. Αν και στις κοινωνικές δαπάνες κινούμαστε γύρω στον ευρωπαϊκό μέσο όρο με 20,1% του ΑΕΠ, με μια πιο προσεκτική ματιά αποκαλύπτεται πως αυτό συμβαίνει, γιατί είμαστε πρώτοι σε συνταξιοδοτικές δαπάνες με ποσοστό 15,3% επί του ΑΕΠ και επομένως πολύ πίσω στις υπόλοιπες δαπάνες κοινωνικής προστασίας.

Τα παραπάνω στοιχεία αποτυπώνονται με δραματικό τρόπο στην τελευταία έκθεση με τίτλο «Συνθήκες διαβίωσης στην Ελλάδα» (Σεπτέμβριος 2016), που δημοσίευσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), με τη φτώχεια να εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς, έχοντας ως συνέπεια την εξαθλίωση και την περιθωριοποίηση πολλών κοινωνικών ομάδων και συμπολιτών μας. Σχεδόν το 40% του πληθυσμού της χώρας δεν έχει πρόσβαση σε βασικά υλικά αγαθά και υπηρεσίες. Τα άτομα με «υλικές στερήσεις» διαρκώς αυξάνονται, αφού τα στοιχεία δείχνουν ότι τεράστιο ποσοστό δεν μπορεί να ανταποκριθεί οικονομικά σε τουλάχιστον 3 από τα 8 βασικά αγαθά και υπηρεσίες (πληρωμή πάγιων λογαριασμών, διατροφή, θέρμανση, τηλέφωνο, τηλεόραση, πλυντήριο ρούχων, Ι.Χ. κ.ά.)

Απαράδεκτα υψηλό, επίσης, το ποσοστό του 44,5% των παιδιών ηλικίας έως 17 ετών, που στερούνται των βασικών βιοποριστικών αγαθών, το οποίο έχει σχεδόν διπλασιασθεί μέσα σε μια δεκαετία. Σε πραγματικούς αριθμούς περίπου 230.774 παιδιά μεγαλώνουν σε οικογένειες χωρίς κανένα απολύτως εισόδημα.

Ειδικότερα, το 2015 ποσοστό 21,5% των ανδρών και 21,2% των γυναικών ζούσαν σε νοικοκυριά με το συνολικό διαθέσιμο εισόδημα να είναι χαμηλότερο του ορίου της φτώχειας, δηλαδή του 60% του εθνικού διάμεσου εισοδήματος. Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης εμφανίζεται κυρίως στο φαγητό και τη στέγαση, που απορροφούν τις περισσότερες δαπάνες των νοικοκυριών. Συγκεκριμένα, από το σύνολο της μηνιαίας δαπάνης των νοικοκυριών για αγαθά και υπηρεσίες, το 20,5% αφορά στα είδη διατροφής και το 13,4% στη στέγαση.

Επίσης, από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ φαίνεται πως σχεδόν ένα στα έξι σπίτια είναι ακατάλληλα με διαρροές στη στέγη, υγρασία σε τοίχους, πατώματα, κ.ά. Το ποσοστό των νοικοκυριών που δεν χρησιμοποιούν κανένα μέσο θέρμανσης, από 0,4% που ήταν το 2008, πλέον ανέρχεται στο 1,8%. Με την υπάρχουσα κρίση, οι οικογένειες στρέφονται σε οικονομικότερες λύσεις θέρμανσης, όπως για παράδειγμα ξυλόσομπες/τζάκια και ηλεκτρικές συσκευές, ακόμη και σε ακατάλληλα υλικά καύσης (π.χ. παλαιά έπιπλα, ξύλινες παλέτες, διάφορα στερεά απόβλητα), αδιαφορώντας για τους κινδύνους που εγκυμονούν για την υγεία τους.

Δεδομένου ότι:

  • Αποτελεί διαχρονική παθογένεια η μη διάκριση μεταξύ ασφαλιστικής και προνοιακής πολιτικής.
  • Το ποσοστό των παιδιών ηλικίας έως 17 ετών, που ζει σε νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο, έφθασε το πρώτο τρίμηνο του έτους στο 12% έναντι 11,2%, που ήταν το προηγούμενο τρίμηνο.
  • Το πρώτο τρίμηνο του έτους (Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2016) το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 24,9% έναντι 24,4% το προηγούμενο τρίμηνο και το ποσοστό απασχόλησης στο 39,1% έναντι 39,4%.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Πώς διαφοροποιείται η στρατηγική και τα μέτρα, που λαμβάνει η Κυβέρνηση, ανάλογα με την ομάδα ηλικιών, η οποία πλήττεται από τη φτώχεια; Ποια συγκεκριμένα μέτρα έχετε λάβει για την ενίσχυση των οικογενειών με παιδιά ηλικίας έως 17 ετών, προκειμένου να ανακουφιστούν από τις συνθήκες φτώχειας που βιώνουν;

2. Ποια προγράμματα και με ποιο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, θα τεθούν σε εφαρμογή το επόμενο διάστημα για περαιτέρω ενίσχυση των οικογενειών με ανήλικα παιδιά και χωρίς κανένα εισόδημα;

3. Με ποια δέσμη μέτρων θα αντιμετωπίσετε τη συνεχώς αυξανόμενη ανεργία, που πλήττει κυρίως τους νέους ηλικίας 18-29 ετών;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Γιώργος Μαυρωτάς – Αττικής
Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου
Γρηγόρης Ψαριανός – Β’ Αθήνας
Σπύρος Λυκούδης – Α’ Αθήνας