Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Διαμάντω Μανωλάκου και Νίκος Μωραΐτης σχετικά με τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην κτηνοτροφία Λακωνίας – Αρκαδίας – Μεσσηνίας από τον καταρροϊκό πυρετό.
Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:
«ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: Να παρθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην κτηνοτροφία Λακωνίας – Αρκαδίας – Μεσσηνίας από τον καταρροϊκό πυρετό.
Ανησυχητικές διαστάσεις έχει πάρει η εξάπλωση του καταρροϊκού πυρετού που πλήττει αιγοπρόβατα και βοοειδή στη χώρα μας και έκανε την εμφάνισή του φέτος αρχικά σε κοπάδια στο Ξηροκάμπι Λακωνίας και επεκτάθηκε σε Αρκαδία και Μεσσηνία.
Το πρόβλημα που προκύπτει από την εμφάνιση του καταρροϊκού πυρετού και το οποίο είναι πάρα πολύ σοβαρό για το εισόδημα των κτηνοτρόφων, πέρα από την ασθένεια, είναι η καραντίνα που επιβάλλεται, δηλαδή η απαγόρευση της μετακίνησης ζώντων ζώων από τους στάβλους.
Χρόνια τώρα οι κτηνοτρόφοι ζητούν να ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης της ασθένειας του καταρροϊκού πυρετού, όμως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα. Μάλιστα, η αγανάκτηση των κτηνοτρόφων ξεχειλίζει, γιατί αν και υπήρχε από το Δεκέμβρη του 2013 το υπ΄αριθμ. ΑΠ 4803/153132/10.12.2013 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και είχαν ενημερωθεί Περιφέρεια και υπηρεσίες ότι στη Λακωνία και τη Μεσσηνία υπάρχει κίνδυνος να εμφανιστεί καταρροϊκός πυρετός, δεν πήραν τα αναγκαία μέτρα όπως προβλέπονται από το πρόγραμμα επιτήρησης του καταρροϊκού πυρετού και δεν έγινε κανένας έλεγχος.
Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, που βρίσκονται σήμερα σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής που χρόνια τώρα ακολουθούν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ζητούν:
– Να ενταθεί το πρόγραμμα επιζωιτολογικής διερεύνησης για να προληφθεί η επέκταση της ασθένειας. Δηλαδή να γίνει μακροσκοπική εξέταση του κάθε κοπαδιού και να πάρουν δείγματα για έλεγχο. Να τα εξετάσουν άμεσα και γρήγορα για να βγουν γρήγορα τα αποτελέσματα.
– Την πλήρη αποζημίωσή τους για την αγορά ζωοτροφών επί όσο χρόνο απαιτηθεί μέχρι να αρθούν τα μέτρα και την πλήρη αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, για να μπορέσουν να συνεχίσουν την κτηνοτροφική δραστηριότητα.
– Τη στελέχωση της κτηνιατρικής υπηρεσίας και των περιφερειακών κτηνιατρείων για γρήγορο και αποτελεσματικό έλεγχο.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:
α) Τι ενέργειες θα κάνει για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η συγκεκριμένη ασθένεια, να μην επεκταθεί παραπέρα και να ξεριζωθεί, αλλά και για να αντιμετωπίσει τις πολύπλευρες συνέπειές της στους κτηνοτρόφους.
β) Τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να ικανοποιηθούν τα παραπάνω αιτήματα των κτηνοτρόφων».