Ερώτηση σχετικά με τη στήριξη του ελαιοκομικού τομέα συνυπέγραψε ο βουλευτής Μεσσηνίας και Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης και 35 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία του τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρου Αραχωβίτη.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν πως οι ελαιοπαραγωγοί βρίσκονται σε δυσμενέστατη θέση βλέποντας σημαντική μείωση του εισοδήματός τους, εξαιτίας κυρίως των χαμηλών τιμών που επικράτησαν και συνεχίζουν να επικρατούν. Σαν επιστέγασμα, η πανδημία δυσχέρανε τις συνθήκες, συντελώντας στη διατήρηση των εξαιρετικά χαμηλών τιμών και στη μη διάθεση του ελαιόλαδου και των βρώσιμων ελιών. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, είναι απολύτως απαραίτητο οι ελαιοπαραγωγοί της χώρας να τύχουν της υποστήριξης της πολιτείας με όλα τα μέσα και πόρους που μπορούν να διατεθούν.
Σύμφωνα με την πρόσφατη τροποποίηση (Κανονισμός 316/2019) του Κανονισμού 1408/2013, συντελέστηκαν τρεις αλλαγές οι οποίες ήταν, και είναι σημαντικό, να τις εκμεταλλευτούν τα κράτη μέλη και η χώρα μας και αφορούν στη διάθεση εθνικών πόρων μέσω των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis).
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν πως ο ελαιοκομικός τομέας ως ενιαίος τομέας, μπορεί να λάβει σύμφωνα με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο σε μια 3ετία, ένα τομεακό ανώτατο όριο που είναι έως και 50% των ενισχύσεων που μπορούμε να δώσουμε σαν χώρα και που σύμφωνα με την αλλαγή του Παρατήματος ΙΙ είναι 134.272.042 ευρώ.
Ωστόσο, το ανώτατο όριο αυτό, μπορεί υπό προϋποθέσεις, να αυξηθεί στο ποσό των 161.126.450 ευρώ για μια τριετία.
Όλα τα παραπάνω τα έχει υπόψη του ο Επίτροπος Hogan, όταν στις 24/7/2019 συντάσσει και απευθύνει την απαντητική επιστολή του. Σε αυτή λοιπόν την επιστολή, ανάμεσα στις δυνατότητες που μας προτείνει για τη στήριξη του ελαιοκομικού τομέα, είναι και η χρήση των ενισχύσεων de minimis σύμφωνα με τις πιο πάνω εκτιθέμενες προϋποθέσεις.
Ο δε ελαιοκομικός τομέας κατά την αποχώρησή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεν είχε λάβει ενισχύσεις de minimis και υπήρχαν στη διάθεση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα πλέον των 92 εκατ. ευρώ που είχαν δαπανηθεί, καθώς και η επιστολή του Επιτρόπου που αναλύει τις παραπάνω επιλογές ανοίγοντας το δρόμο για τη στήριξη του τομέα.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν πως αντί ο ελαιοπαραγωγικός τομέας να τύχει της στήριξης του εισοδήματός του, το μόνο που είδε εντέλει με κατάπληξη, συμπληρώνοντας τη δήλωση ΟΣΔΕ και το αντίστοιχο δελτίο του ΕΛΓΑ, ήταν μια υπέρογκη αύξηση των ασφαλίστρων κατά 58% στην ελιά Καλαμών.
Πρόκειται για μια παράλογη αύξηση η οποία επιβάλλεται σε μια περίοδο, όπου η τιμή της βρώσιμης ελιάς έχει καταποντιστεί αλλά και η ζήτηση είναι αναιμική.
Επειδή έως σήμερα οι ελαιοπαραγωγοί δεν έχουν ενισχυθεί για τη καθίζηση του εισοδήματός τους, ενώ ταυτόχρονα βιώνουν επιπλέον και τις συνέπειες της πανδημίας του Κορωνοϊού, συνθήκες που θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο τη βιωσιμότητα των ελαιοπαραγωγών
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης:
-Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους δεν έγινε χρήση των ανώτατων επιτρεπτών ορίων του Κανονισμού 1408/2013 όπως τροποποιήθηκε με τον Καν. 316/2019, όπως ακριβώς διατυπωνόταν και στηn επιστολή Hogan για τη στήριξη του τομέα της ελαιοκομίας την ελαιοκομική περίοδο που τελείωσε;
-Σκοπεύει έστω και τώρα, που επιπλέον των προηγούμενων αιτίων προκύπτουν και ζημίες λόγω της πανδημίας του Κορωνιού, να κάνει χρήση των συγκεκριμένων δυνατοτήτων για τη στήριξη του ελαιοκομικού τομέα;