Ερώτηση 50 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ: Η Κυβέρνηση ξεπουλά τα υψηλά δίκτυα ηλεκτρισμού της Χώρας

Ερώτηση συνυπέγραψε ο Αλέξης Χαρίτσης και 50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα την οικονομικά – αναπτυξιακά επιζήμια και αδικαιολόγητη πώληση του ΑΔΜΗΕ.

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας συνυπέγραψε ο βουλευτής Μεσσηνίας και Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης και άλλοι 50  βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Περιβάλλοντος & Ενέργειας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σωκράτη Φάμελου,με θέμα την οικονομικά και αναπτυξιακά επιζήμια και αδικαιολόγητη πώληση του ΑΔΜΗΕ.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2017, δίνοντας μάχη στην διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, κατόρθωσε να διατηρήσει τον ΑΔΜΗΕ υπό κρατικό έλεγχο διατηρώντας ποσοστό 51% με αποτέλεσμα:

–      Την αύξηση κερδών 28,4%,

–       Καθαρά κέρδη 53,9 εκατ. ευρώ το 2019,

–       Ρεκόρ επενδύσεων στα  249 εκατ. ευρώ (+40% έναντι του 2018),

–       Με επενδυτικό πλάνο ύψους 4,3 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2030

–       Νέες πηγές εσόδων

Η κυβέρνηση της ΝΔ επιμένοντας στην πολιτική της για πώληση δημόσιας περιουσίας ψήφισε το νόμο 4685/2020 όπου προβλέπεται η πώληση του ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο σε αυτόν(51%)!

Η διάταξη του άρθρου 115 του ν.4685/2020 κατατέθηκε στη Βουλή τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 24ης Απριλίου, χωρίς να έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και προβλέπει ότι το Ελληνικό Δημόσιο δύναται να περιορίζει την συμμετοχή του στον ΑΔΜΗΕ, ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο για την πώληση του ποσοστού του Δημοσίου.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγοντας ερωτούν τον Υπουργό ΠΕΝ:

  1. Γιατί ξεπουλάτε δημόσια περιουσία ειδικά τώρα, που έχει καταστεί, αποδεκτή παγκόσμια, η ανάγκη διατήρησης ενός ισχυρού ρόλου για το δημόσιο στις υποδομές, στη διασφάλιση της πρόσβασης στα δημόσια αγαθά και στη χάραξη και άσκηση πολιτικής; 
  2. Με ποια στοιχεία και βάσει ποιας μελέτης προχωράτε σε μια τέτοια πώληση; Πώς θα διασφαλιστεί ότι δεν θα οδηγηθούμε σε μια μονοπωλιακή και εκβιαστική προς τους καταναλωτές διαχείριση του ΑΔΜΗΕ την επόμενη μέρα της ιδιωτικοποίησης;
  3. Πώς θα εξασφαλίσετε ότι δε θα ματαιωθεί ο αναπτυξιακός ρόλος του ΑΔΜΗΕ εκχωρώντας τον σε ιδιώτες;
  4. Ποια είναι τα κέρδη που εισπράττει η Δημόσια Εταιρεία Συμμετοχών ΑΔΜΗΕ (ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ) και συνεπώς το δημόσιο κάθε χρόνο;