Ευθύνες στην Δ.Α επιρρίπτει ο «Ανοιχτός Δήμος» για την αποχώρηση της Β. Μαραγκοπούλου από την Διεύθυνση του Φεστιβάλ Χορού

anoiktos dimos3Σημαντική απώλεια για το Φεστιβάλ Χορού χαρακτηρίζει την αποχώρηση της Βίκυς Μαραγκοπούλου από τη  Διεύθυνση του, η δημοτική παράταξη «Ανοιχτός Δήμος-Ενεργοί Πολίτες», ενώ επιρρίπτει για αυτή την απώλεια αυτή, ευθύνες στην δημοτική αρχή, τονίζοντας, «ότι η δημοτική αρχή με τη στάση και τις  επιλογές της, στέκεται εμπόδιο στην περαιτέρω ανάπτυξη του θεσμού καθώς  και  στην αξιοποίηση του Μεγάρου Χορού  παρά  τις μεγάλες δυνατότητες».

Σε σχετικό δελτίο τύπου αναφέρονται τα εξής:

«Η αποχώρηση της Βίκυς Μαραγκοπούλου από τη  Διεύθυνση του Φεστιβάλ Χορού, έναν θεσμό  που δημιούργησε και στον οποίο προσέδωσε διεθνές κύρος, αποτελεί χωρίς αμφιβολία σημαντική απώλεια .

Το γεγονός ότι η αποχώρηση αυτή δεν οφείλεται σε “προσωπικούς λόγους “, θέτει σοβαρά ερωτήματα.  Ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν με υπευθυνότητα και ειλικρίνεια γιατί σχετίζονται με το μέλλον ενός θεσμού με μεγάλες προοπτικές και ο οποίος αποτελεί κεφάλαιο για την πόλη.

Το τελευταίο διάστημα, ενόψει της  οριστικής ολοκλήρωσης του Μεγάρου Χορού, του οποίου  η κατασκευή  σχετίζεται  κατά κύριο λόγο  με το  Διεθνές  Κέντρο Χορού (Φεστιβάλ Χορού)  και κόστισε σχεδόν 15 εκατομμύρια ευρώ, έγιναν από την παράταξη μας πολλές σχετικές παρεμβάσεις. Τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο ,όσο και στο ΔΣ της ΦΑΡΙΣ, θέσαμε την ανάγκη μιας συστηματικής συζήτησης για το μέλλον του θεσμού και τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξής προς όφελος του τόπου. Θέσαμε, ταυτόχρονα, την ανάγκη αξιοποίησης της μεγάλης πείρας και των σημαντικών διεθνών σχέσεων που έχουν αποκτηθεί από την πολύχρονη επιτυχή λειτουργία του, για την αναζήτηση ενός μοντέλου λειτουργίας του Μεγάρου Χορού που θα το καθιστούσε πραγματικό εργαλείο πολιτιστικής ανάπτυξης.

Παρά  τις  συνεχείς παρεμβάσεις και τις προτάσεις μας, η δημοτική αρχή  για μια ακόμα φορά αδράνησε, δεν έπραξε τίποτα ουσιαστικό και περιορίστηκε στην εξαγγελία εγκαινίων του κτιρίου (4-5 μέχρι τώρα) και αποσπασματικών εκδηλώσεων, χωρίς να έχει διαμορφώσει καμιά σοβαρή πρόταση ολοκληρωμένης διαχείρισης του. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και η πραγματοποιηθείσα οικονομοτεχνική μελέτη αξιοποίησης του Μεγάρου Χορού, που θα μπορούσε, τουλάχιστον, να αποτελέσει αφορμή σχετικής συζήτησης -κάτι για το οποίο η ίδια η δημοτική αρχή είχε δεσμευτεί- παραμένει επί 18 μήνες αναξιοποίητη στα συρτάρια.

Και όλα αυτά, συμβαίνουν σε μια περίοδο που  υπουργός Πολιτισμού έχει δηλώσει επανειλημμένα τη μεγάλη εκτίμηση στο θεσμό και στο πρόσωπο της διευθύντριας, καθώς και τη βούληση ουσιαστικής στήριξης του, ενώ υπάρχει και η γνωστή δυνατότητα αξιοποίησης του ΕΣΠΑ. Είναι λοιπόν σαφές, ότι η δημοτική αρχή με τη στάση και τις  επιλογές της, στέκεται εμπόδιο στην περαιτέρω ανάπτυξη του θεσμού καθώς  και  στην αξιοποίηση του Μεγάρου Χορού  παρά  τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν.

Συμπερασματικά, οι ευθύνες για αυτή τη δυσμενή εξέλιξη βαρύνουν αποκλειστικά τη δημοτική αρχή  και είναι μεγάλες. Μας προβληματίζει δε, ιδιαίτερα, το γεγονός ότι η δημοτική αρχή  αντιμετωπίζει  με χαρακτηριστική “βραδύτητα” το όλο ζήτημα. Η παράταξη μας πιστεύει ότι πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα στην αναζήτηση νέου Διευθυντή -ντριας, ενώ παράλληλα πρέπει να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το θεσμό  του Φεστιβάλ Χορού και το Μέγαρο Χορού προς όφελος της Καλαμάτας και των δημοτών.»