Δυστυχώς, υπάρχει κίνδυνος θεσμικής, οικονομικής και κοινωνικής κατάρρευσης και η κυβέρνηση κάνει σαν να μην καταλαβαίνει πόσο κρίσιμα είναι τα πράγματα, τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και πρότεινε μια εθνική στρατηγική για την οριστική και ασφαλή έξοδο της χώρας από την κρίση, μια συνέγερση της κοινωνίας, στη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα “Ποιο μέλλον για την Ελλάδα; Οι προϋποθέσεις μιας εθνικής στρατηγικής”, που οργάνωσε ο Κύκλος Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση (ekyklos.gr) στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ).
“Η κυβέρνηση κάνει σαν να μην καταλαβαίνει πόσο κρίσιμα είναι τα πράγματα.Η θεωρία της είναι “πάμε καλά θα πάμε καλύτερα”. Το ελατήριο, το οποίο θα εκτιναχθεί προς τα πάνω. Δυστυχώς, υπάρχει κίνδυνος θεσμικής, οικονομικής και κοινωνικής κατάρρευσης και οι λύσεις που θέλει η χώρα για να έχει μέλλον δεν είναι συμβατικές. Δεν αρκεί να φύγει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για να έρθει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Ν.Δ. Χρειάζεται άλλου τύπου συνέγερση της κοινωνίας. Γιατί η κοινωνία χαμηλών προσδοκιών δεν δίνει μέλλον στο έθνος”, επισήμανε ο κ. Βενιζέλος.
Και πρόσθεσε: “Είναι υποχρέωση μας να αποτρέψουμε τον κίνδυνο της οικονομικής, κοινωνικής και θεσμικής κατάρρευσης της χώρας, να επεξεργαστούμε και να προτείνουμε την εθνική στρατηγική της ασφαλούς και οριστικής εξόδου από την κρίση. Υποχρέωση πατριωτική, που μας βαρύνει ως πολίτες ανεξαρτήτως οποιασδήποτε άλλης ιδιότητας. Για να το πετύχουμε όμως αυτό, πρέπει να έχουμε πλήρη συνείδηση της κατάστασης, χωρίς ίχνος εξωραϊσμού ή αφέλειας. Το χειρότερο είναι ότι η χώρα βρίσκεται πλέον υπό καθεστώς θεσμικής δοκιμασίας. Δικαιοσύνη, ΜΜΕ, ανεξάρτητες αρχές, ανοικτές συγκρούσεις επιχειρηματικών συμφερόντων, κάποια από τα οποία έχουν την απροκάλυπτη εύνοια της κυβέρνησης. Οι τηλεοπτικές άδειες και η εσωτερική ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης συγκροτούν ένα κοινό ολισθηρό πεδίο για τους δημοκρατικούς θεσμούς και το κράτος δικαίου”.
Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι “τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς ένα ολοκληρωμένο σχέδιο επαναδιαπραγμάτευσης με τους εταίρους, κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών μετά το 2018, αποτροπής της ανακύκλωσης της χρηματοπιστωτικής πτυχής της κρίσης και, κυρίως, κινητοποίησης των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου”.
Στο πλαίσιο αυτό παρουσίασε δέκα θέσεις του, που είναι οι εξής:
-Η χώρα δεν κινδυνεύει, πλέον, από ασύντακτη χρεοκοπία και Grexit παλιού τύπου, κινδυνεύει, όμως, από τη μιζέρια της στασιμοχρεοκοπίας εντός ευρώ.
-Η μετάβαση από τη «συμβατική», στη δήθεν ριζοσπαστική πολιτική τον Ιανουάριο του 2015 και η άγαρμπη και αμφίθυμη μεταστροφή τον Ιούλιο του 2015, είχε ανυπολόγιστα μεγάλο κόστος για την οικονομία και γενικότερα για τη χώρα. Σε αντίθεση με αυτό που συνέβη στην Ελλάδα και οδήγησε στην υπαναχώρηση του τρίτου μνημονίου τα υφιστάμενα, δηλαδή τα «παλιά» πολιτικά συστήματα οδήγησαν τις άλλες χώρες που εντάχθηκαν σε μνημόνια στην έξοδο από αυτά: Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρος.
-Τα πράγματα γίνονται, δυστυχώς, ακόμη πιο δύσκολα ενόψει του 2018, λόγω της κρίσης της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Κυρίως όμως, λόγω της οικονομικής και κοινωνικής κόπωσης που προκαλεί η διάψευση επιπόλαιων προσδοκιών.
-Στη ΔΕΘ φάνηκε πολύ καθαρά ότι δεν υπάρχει σχέδιο της κυβέρνησης για το μέλλον. Το δόγμα της κυβέρνησης είναι «Πάμε καλά θα πάμε καλύτερα».Τα πέντε βήματα που παρουσίασε ο κ. Τσίπρας δεν συνιστούν σχέδιο. Είναι ένα συνονθύλευμα αναγκαστικών πρακτικών κινήσεων, ευχών που απορρέουν από τους μηχανισμούς οικονομικής διακυβέρνησης της ευρωζώνης και αναπόδεικτων ταυτολογιών.
-Ο αυτοματισμός, η μοιρολατρία και η συνωμοσιολογία δεν οδηγούν πουθενά αλλού, παρά μόνον στην ανακύκλωση της κρίσης. Αυτό συνδέεται με την καταστροφή των ανακλαστικών της κοινωνίας, λόγω ακατάσχετης αντιμνημονιακής δημαγωγίας. Αυτό οδηγεί τώρα στον κίνδυνο μιας κοινωνίας χαμηλών προσδοκιών. Μιας κοινωνίας φοβισμένης και φοβικής.
-Για να συγκροτηθεί μια εθνική στρατηγική,πρέπει να διαμορφωθούν καταρχάς οι προκαταρκτικές προϋποθέσεις της: κοινωνικές και πολιτικές. Θεμελιώδης προϋπόθεση είναι να αποδεχθεί η κοινωνία το μεταρρυθμιστικό πρόταγμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ούτε έρμα ούτε φραγμό. Με τον κ. Καμμένο και επικουρικά με τον κ. Λεβέντη στο εσωτερικό. Με την Ευρωπαϊκή Αριστερά στις ευρωεκλογές και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Με τον κ. Ολάντ και τον κ. Ρέντσι στην άγρα σοσιαλδημοκρατικών εντυπώσεων. Ό,τι να ναι, όπως να ναι, αρκεί να μένουν στην εξουσία που θα τους φάει.
-Είναι απολύτως αναγκαίο να επιδιωχθεί και να επιτευχθεί επαναδιαπραγμάτευση του δημοσιονομικού και μακροοικονομικού πλαισίου με αξιόπιστο, στοχευμένο και συγκεκριμένο τρόπο. Αυτό όμως προϋποθέτει, πρώτον, μια άλλη κυβέρνηση που θα προτείνει στους εταίρους ένα γενναίο trade off δημοσιονομικής και διαρθρωτικής προσαρμογής. Δημοσιονομικός χώρος, έναντι γενναίων διαρθρωτικών αλλαγών που μπορούν να δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία.
-Πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή παρέμβαση για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων / (NPLs). Αλλά και της μη εξυπηρετούμενης έκθεσης ( NPEs) και της επίπτωσης που μπορεί να υπάρχει (moral hazard) στα εξυπηρετούμενα δάνεια από μια ευνοϊκότερη μεταχείριση των μη εξυπηρετουμένων. Το σημαντικότερο, όμως, είναι να επιδιωχθεί- ειδικά για την περίπτωση μας και ανεξαρτήτως του πώς θα προχωρήσει η Τραπεζική Ένωση- η ευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, με στόχο την επιστροφή καταθέσεων, την ενθάρρυνση της Εθνικής Αποταμίευσης και την αποφυγή τυχόν νέας ανακεφαλαιοποίησης.
-Πρέπει να θέσουμε ως στόχο την ίδρυση και εγκατάσταση ειδικής θυγατρικής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Ελλάδα. Η αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών δανείων έχει νόημα μόνο ως αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων. Η δε διαχείριση των μη εξυπηρετουμένων στεγαστικών δανείων πρέπει να έχει ως στόχο την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και την αναβίωση της αγοράς κατοικίας.
-Για να γίνουν όμως όλα αυτά, απαιτείται ένα κανονικό κράτος. Με τη Βουλή, την Κυβέρνηση, τον ΠτΔ ,τη Δικαιοσύνη, τις Ανεξάρτητες Αρχές να λειτουργούν στο πλαίσιο του Συντάγματος. Με δημοκρατικούς θεσμούς και εγγυήσεις του κράτους δικαίου που δεν υπονομεύονται.
Για τις τηλεοπτικές άδειες
Προσερχόμενος στην εκδήλωση ο Ευάγγελος Βενιζέλος, απάντησε σε ερωτήσεις για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών και τόνισε πως η ιστορία αυτή δεν μπορεί να έχει καλό τέλος.” Έχω πει εδώ και πάρα πολλούς μήνες, από την πρώτη συζήτηση στη Βουλή ότι οι τηλεοπτικές άδειες θα είναι ο πολιτικός τάφος της κυβέρνησης και νομίζω ότι αποκαλύπτεται τώρα το πραγματικό πρόσωπο της κυβέρνησης. Και θεσμικά και ηθικά και πολιτικά. Και ακόμη είμαστε στην αρχή. Αρα, καλό τέλος η ιστορία αυτή δεν μπορεί να έχει”, ανέφερε.
“Δεν έχει”, πρόσθεσε, “εκδοθεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ουσία της υπόθεσης. Μιλάμε πάντα για ασφαλιστικά μέτρα, για προσωρινή προστασία. Είναι διαφορετικά τα κριτήρια στην προσωρινή προστασία και διαφορετικά, όταν κρίνεται μια προσφυγή, μια αίτηση ακύρωσης.Υπάρχουν, όμως, και πολύ σοβαρά προβλήματα ευρωπαϊκού κοινοτικού δικαίου, άρα πρέπει να απευθυνθεί προδικαστικό ερώτημα στο Λουξεμβούργο, στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και υπάρχουν βέβαια και πολύ σοβαρά ζητήματα Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Αρα, υπάρχει πολύ μεγάλο δικαστικό μέλλον στην υπόθεση αυτή και τις εξελίξεις θα τις προλάβουν τα πολιτικά ζητήματα. Γιατί οι δικαστικές διαδικασίες θα είναι αργές και βέβαια δεν μπορεί να αλλάξει το τοπίο πριν ολοκληρωθούν οι δικαστικές διαδικασίες”. Σχετικά με το ενδεχόμενο ο υπουργός Επικρατείας να φέρει στη Βουλή τροπολογία για να κλείσουν τα κανάλια που δεν θα πάρουν άδεια, απάντησε: “Οταν τη φέρει στη Βουλή θα δούμε τι εννοεί ο κ. Παππάς. Κανείς, ούτε το Συμβούλιο της Επικρατείας, δεν μπορεί να αγνοήσει το άρθρο 15 του Συντάγματος που αναθέτει στο ΕΣΡ το σύνολο αρμοδιοτήτων της κρατικής εποπτείας”.
Στην εκδήλωση μίλησαν οι καθηγητές Θανάσης Διαμαντόπουλος και Νίκος Μαραντζίδης. “Στη σημερινή Ελλάδα μπορούμε να έχουμε και στόχο και μέλλον”, τόνισε ο κ. Διαμαντόπουλος και παρατήρησε πως συνιστούν “εγκλήματα” παρεμβάσεις που γίνονται ή επιχειρούνται στο θεσμικό υπόβαθρο της χώρας. Ο κ. Μαραντζίδης αναφέρθηκε στη μεγάλη μείωση του πληθυσμού της χώρας -κυρίως στις νέες ηλικίες- που αναμένεται τα επόμενα χρόνια, λόγω του δημογραφικού προβλήματος, και αναρωτήθηκε αν με αυτά τα δεδομένα έχει μέλλον η χώρα, ενώ μίλησε και για το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, έλαβε το λόγο κι έθεσε ζητήματα που αφορούν στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Το “παρών” έδωσαν οι πρώην υπουργοί Γιώργος Πασχαλίδης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, οι πρώην υφυπουργοί Βασίλης Γερανίδης, Γιάννης Δριβελέγκας, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Αρβανιτίδης, Μιχάλης Τζελέπης, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού επιμελητηρίου Δημήτρης Μπακατσέλος κ.α.