Επισημαίνοντας πως η χώρα πορεύεται σε ένα πλαίσιο “ιστορικής και αξιακής ανωμαλίας” ελέω της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σημείωσε πως πρέπει να υπάρξει αντίδραση θεσμική σε μία ενδεχόμενη προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να οδηγήσει τη χώρα σε δημοψήφισμα και έδειξε προς την κατεύθυνση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Του Δημήτρη Γκάτσιου
“Η κυβέρνηση θα έπρεπε να οδηγηθεί σε εκλογές λόγω έλλειψης κοινωνικής και πολιτικής νομιμοποίησης. Έτσι συμβαίνει υπό ομαλές συνθήκες, αλλά εδώ δεν γίνεται τίποτα ομαλά. Είμαστε στο πλαίσιο, ούτως ή άλλως, μιας ιστορικής και αξιακής ανωμαλίας και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τα πάντα. Εγώ δεν λέω ότι έχει στο μυαλό του ο κ. Τσίπρας ως πρώτη επιλογή ένα σενάριο επανάληψης των θεσμικών εκβιασμών και ατασθαλιών του 2015, αλλά θα έπρεπε να ξέρει ότι αν επιχειρήσει να πάει σε εκλογές υπό συνθήκες δήθεν ρήξης ή αν επιχειρήσει την επιλογή -η οποία θα είναι μια φάρσα πλέον- ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, είναι αναπόφευκτο να υπάρξει “αντίσταση” θεσμική. Υπάρχει ευθύνη των πολιτειακών οργάνων που κατά το Σύνταγμα έχουν αρμοδιότητα της θέματα αυτά”, τόνισε, σε συνέντευξή του στη “Βραδυνή της Κυριακής”, ο κ. Βενιζέλος. “Το δημοψήφισμα προκηρύσσεται μέσω Προεδρικού Διατάγματος, δεν προκηρύσσεται μόνο με την απόφαση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Η χώρα δεν αντέχει άλλο παιχνίδια με τους θεσμούς. Αυτό που έχει γίνει στη Δικαιοσύνη είναι πρωτοφανές, αυτό που έχει γίνει στα μέσα ενημέρωσης είναι επίσης πρωτοφανές. Αν η χώρα βρεθεί ξανά σε τεχνητά διλήμματα ευρωπαϊκής ταυτότητας, ευρώ -δραχμής και λοιπά, θα είναι κωμικοτραγικό. Θα είναι πραγματικά η επανάληψη της ιστορίας ως φάρσας, χωρίς κοινωνικές αναφορές, με επικοινωνιακούς εκβιασμούς τζάμπα μαγκιάς και εκεί πρέπει να υπάρξει απάντηση η οποία είναι κοινωνική, πολιτική, κοινοβουλευτική αλλά και πολιτειακή”, συμπλήρωσε.
Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξέφρασε την άποψη πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δε θα φύγει ούτε από το πρόγραμμα ούτε από την Τρόικα, αλλά θα παίζει πάντα καθοριστικό ρόλο, ενώ εστιάζοντας στις αντιδράσεις του Βερολίνου σημείωσε πως η κυβέρνηση έχασε και στο θέμα του χρέους και στην υπόθεση των μέτρων, αποδεικνύοντας πως δεν έχει καμία απολύτως διαπραγματευτική στρατηγική. “Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος είναι ένα δούλεμα, ένα ψιλό γαζί, των εταίρων προς τον κ. Τσίπρα και δυστυχώς προς τη χώρα, διότι είναι βραχυπρόθεσμα δήθεν, μακροπροθέσμου αποδόσεως 40 δις το 2060, αλλά ουδείς τολμά να πει ότι επήλθε μείωση του χρέους σε παρούσα αξία. Με δεδομένα 2060 η μείωση του χρέους το 2012 ήταν 1 τρις 330 δις ευρώ”, ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.
Ο πρώην πρόεδρος του Κινήματος τόνισε πως η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία “συνιστά μία αλλοίωση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, μία καταστρατήγηση του Συντάγματος, διότι με την αιτιολογία του κάθε κόμμα, είχε δεχτεί την ρύθμιση αυτή”, ενώ έδειξε, εκ νέου, προς την κατεύθυνση του σχηματισμού μίας κυβέρνησης των δημοκρατικών και ευρωπαϊκών δυνάμεων, κληθείς να σχολιάσει το γεγονός πως ορισμένοι τον τοποθετούν στην πλευρά εκείνων των στελεχών που λένε ότι πρέπει να στηριχτεί η ΝΔ μετά τις εκλογές ώστε η χώρα να έχει ισχυρή κυβέρνηση. “Είμαι κατεξοχήν αυτός που δεν υποστηρίζει εμμέσως και δεν υποβοηθάει την Νέα Δημοκρατία και τον κ. Μητσοτάκη στην στρατηγική τους για αυτοδυναμία. Πιστεύω ότι είναι ανιστόρητο να αναζητηθεί λύση για την χώρα σε μια επάνοδο στην εξουσία της Νέας Δημοκρατίας και μάλιστα μιας πανίσχυρης ή αυτοδύναμης Νέας Δημοκρατίας. Διότι εδώ υπάρχουν οι ευθύνες μέχρι το 2009 οι οποίες είναι βαρύτατες. Επιπλέον, είναι λάθος να αναζητηθεί μονοκομματική λύση. Πρέπει η λύση να είναι η ευρύτατη συνεργασία, όπως έχουμε πει όλων των δημοκρατικών και ευρωπαϊκών δυνάμεων. Όμως κάποιοι μπορεί να στέλνουν ψηφοφόρους στη Νέα Δημοκρατία επειδή τους δημιουργούν την εντύπωση ότι η μόνη σταθερή επιλογή είναι η αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ώστε κάποιοι άλλοι να απαλλαγούν της ευθύνης. Σε αυτήν τη γραμμή αντιτάσσομαι πλήρως. Υπό την έννοια αυτή, η δική μου προσπάθεια στοχεύει στο να πάνε όλοι οι πολιτικοί χώροι στα πραγματικά τους μεγέθη. Γιατί πρέπει και ο ΣΥΡΙΖΑ να επανέλθει στα πραγματικά μικρά του μεγέθη, γιατί τα μεγάλα του μεγέθη, που ποτέ δεν ήταν υπερβολικά μεγάλα, ποτέ δεν έφτασε σε αυτοδύναμη πλειοψηφία, είναι επίπλαστα, συγκυριακά και τεχνητά”, επεσήμανε και διεμήνυσε πως “ένας άνθρωπος που έχει τιμηθεί με τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, που έχει εκφράσει την παράταξη στις πιο αγωνιώδεις και ιστορικά κρίσιμες στιγμές, δεν μπαίνει σε τέτοιου είδους συζητήσεις”, όταν ερωτήθηκε για τη φημολογία που το φέρνει να φεύγει από το Κίνημα και να πορεύεται προς τη Νέα Δημοκρατία.
Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πως βασική υποχρέωση της Ελλάδας είναι να στηρίζει τον πρόεδρο Αναστασιάδη υπό την διπλή ιδιότητα του, ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και ως ηγέτη της Ελληνοκυπριακής κοινότητας. “Πρέπει να έχουμε ως βασική μας προτεραιότητα τη διαφύλαξη της διεθνούς νομικής προσωπικότητας και της συνέχειας της Κυπριακής Δημοκρατίας”, ανέφερε.
Πηγή: capital.gr