Στην εκτίμηση πως ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε περίπτωση αδιεξόδου, μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε δημοψήφισμα ή δημοψηφισματικού χαρακτήρα εκλογές με συγκεκαλυμμένο ή εμφανές ερώτημα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την ευρωπαϊκή οικογένεια, προχώρησε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. Αν και σημείωσε πως η πρώτη επιλογή της κυβέρνησης είναι να παραμείνει γαντζωμένη στην εξουσία, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο κ. Βενιζέλος δεν έβγαλε εκτός κάδρου την κάλπη, εάν το οικοδόμημα του κ. Τσίπρα βρεθεί ανάμεσα σε Συμπληγάδες.
Του Δημήτρη Γκάτσιου
“Θα επιχειρήσουν να διασωθούν από την περιδίνηση στην οποία μπήκαν μόνοι με την εφάπαξ παροχή στους συνταξιούχους που βεβαίως έχει μία αιτιολογία κοινωνικής ευαισθησίας απολύτως κατανοητή, αλλά προκάλεσε μία σύγκρουση τεχνητή με τους Ευρωπαίους εταίρους η οποία θα οδηγήσει σε μέτρα ανταποδοτικά που θα τα πληρώσουν πάλι οι πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες συμπεριλαμβανομένων των συνταξιούχων. Θέλει λοιπόν χωρίς να ταπεινωθεί ή χωρίς να ταπεινωθεί υπερβολικά, να βγει από αυτήν τη δύσκολη στιγμή, τη δύσκολη φάση και να εξακολουθήσει να περιμένει το δικό του success story, το οποίο όμως δεν θα έρθει. Εάν αυτό καταστεί ανέφικτο, εάν βρεθεί προ αδιεξόδου ξανά και ξανά και αυτό έχει και κοινοβουλευτική επίπτωση, τότε δεν θα υπάρχει ένα σενάριο εκλογών όπως το ξέραμε τις παλιές καλές εποχές, δηλαδή μία απλή διαδικασία όπου διαλύεται η Βουλή και πηγαίνουμε σε εκλογές μέσα σε ένα κλίμα προεκλογικής, ας το πούμε, έντασης αλλά όχι τίποτα το ιδιαίτερο. Νομίζω ότι θα έχουμε ξανά ένα σκηνικό ρήξης. Μπορεί να είναι δημοψήφισμα το οποίο θα είναι η επανάληψη της ιστορίας ως φάρσας, μπορεί να είναι εκλογές με δημοψηφισματικού χαρακτήρα ερώτημα που συγκροτεί μέτωπα, γιατί ο κ. Τσίπρας και οι περί τον κ. Τσίπρα δεν θα ξεκινήσουν μία τέτοιου είδους διαδικασία με αφετηρία τις κακές δημοσκοπήσεις”, επεσήμανε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο “Σκάι”.
Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, ο πρωθυπουργός θα διχάσει την κοινωνία προσπαθώντας να συγκροτήσει ένα ψευδές μέτωπο “των αντιευρωπαϊκών ή ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων, των δυνάμεων του δήθεν πατριωτισμού που δεν θέλει να υπακούσει σε μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας και των δυνάμεων της Δραχμής σε σχέση με τον στενό κορσέ του Ευρώ”. Επαναλαμβάνοντας, δε, την εκπεφρασμένη θέση του περί μίας κατάστασης θεσμικής ανωμαλίας, στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, ο πρώην πρόεδρος του Κινήματος ανέφερε: “Εάν αυτό θα έχει τη μορφή ενός δημοψηφίσματος που καταστρατηγεί το Σύνταγμα ή αν θα έχει τη μορφή εκλογών αλλά με ένα πρόταγμα το οποίο είναι διλημματικό, μετωπικό, συγκρουσιακό, δεν το ξέρω, αλλά θέλω να το αποτρέψω”.
Εξαπολύοντας πυρά κατά του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πως ο πρότερος βίος της συγκυβέρνησης τον καθιστά ιδιαίτερα καχύποπτο. “Με καθιστά καχύποπτο αυτό που έχει συμβεί στα μέσα ενημέρωσης, αυτό που έχει συμβεί στις ανεξάρτητες αρχές, αυτό που συμβαίνει στη δικαιοσύνη, με καθιστά καχύποπτο η ιστορία του καλοκαιριού του 2015. Όταν ψηφίζει ο λαός και ψηφίζει πανηγυρικά για το όχι, με 62%, και την επόμενη ημέρα, αυτό ανατρέπεται με μία απλή σύσκεψη αρχηγών των κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αυτό τι είδους συνταγματική διαδικασία είναι; Δηλαδή πώς συνδέεται αυτό με το Σύνταγμα; Ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε παντού, και προς τους θεσμικούς εταίρους με τους οποίους διαπραγματευόμασταν και προς τους επενδυτές και προς τις αγορές, ότι η κυβέρνηση δεν έχει νομιμοποίηση και δεν πρόκειται να αναγνωρίσουμε τις αποφάσεις της. Δηλαδή προκαλούσε μία διάρρηξη της συνέχειας του κράτους και ταυτόχρονα ανέκοπτε την προσπάθεια της προηγούμενης κυβέρνησης να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Και χωρίς κανέναν ενδοιασμό. Και τώρα, υπάρχουν σχόλια τα οποία διαβάζω και λένε, μα τι άκομψο είναι αυτό, η αντιπολίτευση ζητάει εκλογές ή ζητάει άλλους συσχετισμούς, ανάλογα με την ορολογία, γιατί ας πούμε ο κ. Μητσοτάκης ζητά επιμόνως εκλογές, η κ. Γεννηματά μιλά για ανάγκη αλλαγής συσχετισμών, η ουσία είναι η ίδια, ότι η Βουλή αυτή δεν εκπροσωπεί την κοινωνία και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει νομιμοποίηση και πρέπει να πάμε σε εκλογές και άλλη Βουλή, άλλη κυβέρνηση, όπως την περιγράφει ο καθένας”, τόνισε.
Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έθεσε και πάλι επί τάπητος την ανάγκη σχηματισμού μίας κυβέρνησης ευρύτατων συνεργασιών.
“Εμένα με ενδιαφέρει να επωφελείται η χώρα και να προστατεύεται το εθνικό συμφέρον, άρα χρειαζόμαστε μία κυβέρνηση η οποία φέρνει αποτέλεσμα, είναι αξιόπιστη και επαναδιαπραγματεύεται, γιατί χρειάζεται συνεχής επαναδιαπραγμάτευση σε μία πολύ απλή βάση, ότι δώστε μας έναν δημοσιονομικό χρόνο πνοής που τώρα είναι εφικτός στο σημείο που έχουμε φτάσει και εμείς θα είμαστε ταγμένοι στις μεταρρυθμίσεις ώστε να γίνουμε μια κανονική ανταγωνιστική χώρα και να κερδίζουμε από την ανάπτυξη, όχι από μια συνεχή επιδίωξη δημοσιονομικού περιεχομένου”, επεσήμανε.
Εστιάζοντας στα της ατζέντας των εθνικών θεμάτων, ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως η χώρα πρέπει να είναι σαφής ότι η προστασία της ακεραιότητάς μας, της εθνικής μας κυριαρχίας, των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων είναι κάτι το μη συζητήσιμο, το απαράβατο, το θεμελιώδες. “Δε χρειάζεται να μπαίνουμε σε μία λογική ρητορικών κλιμακώσεων, διότι από τις ρητορικές κλιμακώσεις δεν κερδίσαμε ποτέ τίποτα τα τελευταία 43 χρόνια, ούτε στο Αιγαίο, ούτε στο Κυπριακό”, είπε και επεσήμανε πως εάν καταρρεύσει η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, η Ελλάδα θα βρεθεί αιχμάλωτη, μαζί με πρόσφυγες, γιατί οι άλλες χώρες δεν θα θελήσουν να συνεχιστούν αυτές οι ροές.
Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πως στην τράπεζα Αττικής χάθηκαν τα εκατομμύρια του Ταμείου Ασφάλισης των Μηχανικών, του ΤΣΜΕΔΕ κι άλλων Ταμείων, που μετείχαν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και είδαν να εξανεμίζεται την επόμενη ημέρα η συμμετοχή τους. “Εκεί έχασαν τα Ασφαλιστικά Ταμεία πραγματικά λεφτά, όχι στο ”καταραμένο” PSI που έκανε ένα λογιστικό διακανονισμό και μετέφερε τα λεφτά από τα Ταμεία, 13 δις, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να τα ξαναδώσει στα Ταμεία, γιατί πήρε 13 δις κι έδωσε 120 δις τα τελευταία πέντε χρόνια”, ανέφερε.
Πηγή: capital.gr