Ημερίδα Οδικής Ασφάλειας: Οδήγηση η πιο επικίνδυνη καθημερινή μας συνήθεια

Ο Δήμος Τρίπολης, οργάνωσε με επιτυχία Ημερίδα Οδικής Ασφάλειας στο αμφιθέατρο του Αποστολοπούλειου Πνευματικού Κέντρου. Παραβρέθηκε σύσσωμη η Δημοτική αρχή με επικεφαλής το Δήμαρχο, Δημήτρη Παυλή, εκπρόσωποι θεσμικών φορέων, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Στρατός, Αεροπορία και πλήθος δημοτών. Δομή της ημερίδας ήταν το χρονοδιάγραμμα ενός τροχαίου συμβάντος. Τι πρέπει να προσέχουμε για να μην εμπλακούμε αλλά και τι συμβαίνει εφόσον εμπλακούμε!

Ο Τάκης Πουρναράκης, δημοσιογράφος/μηχανολόγος μηχανικός με χρόνια εξειδίκευση στην οδική ασφάλεια, παρέθεσε τους 10 χρυσούς κανόνες της FIA με χαρακτηριστικά βίντεο για κάθε περίπτωση:

•       Φοράω ζώνη ασφαλείας

•       Σέβομαι τους κανόνες των αυτοκινητόδρομων

•       Υπακούω στα όρια ταχύτητας

•       Ελέγχω τα ελαστικά μου (πίεση, κατάσταση ακόμη και τη ρεζέρβα)

•       Οδηγώ νηφάλιος  (είμαι επικίνδυνος μεθυσμένος ή υπό την επήρεια ουσιών)

•       Προστατεύω τα παιδιά μου (παιδικό κάθισμα)

•       Προσέχω ( η χρήση του κινητού με καθιστά επικίνδυνο)

•       Σταματώ όταν είμαι κουρασμένος (καλύτερα να φτάσω αργά παρά καθόλου)

•       Φοράω κράνος (στη μοτοσυκλέτα και στο ποδήλατο)

•       Είμαι υποχωρητικός και ευγενικός (σέβομαι τους άλλους οδηγούς)

Ο Διοικητής της Τροχαίας Τρίπολης, Θωμάς Δήμος, στάθηκε στις πιο επικίνδυνες παραβάσεις, άκουσε τα παράπονα πολιτών για θέματα της αρμοδιότητάς του και επισήμανε σημεία εντός και εκτός της πόλης μας όπου συμβαίνουν συχνά τροχαία:  Οδός ΟΗΕ, Οδός Ναυπλίου στα ΚΤΕΛ, διασταύρωση Δήμητρος και Ειρήνης Μπακοπούλου, Δεληγιάννη και Σπετσεροπούλου, Δημητρακοπούλου και Σπετσεροπούλου.

Ο Υποπυραγός Τερζής Δημήτρης, από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Τρίπολης, επισήμανε ότι σε περίπτωση εγκλωβισμού ανθρώπου λόγω τροχαίου πρέπει να καλείται η υπηρεσία του έγκαιρα (199 ή112). Ζήτησε συνεργασία από τους πολίτες που πιθανόν θα βρεθούν σε σκηνή τροχαίου ώστε να μην πλησιάζουν και εμποδίζουν το έργο των διασωστών και ακριβείς/αναλυτικές πληροφορίες απ’ αυτόν που ειδοποιεί για το τροχαίο.

Ο Διευθυντής του παραρτήματος ΕΚΑΒ, Μπακόπουλος Σταμάτης, εξήγησε τον πολύ σημαντικό ρόλο των τραυματιοφορέων. Συνέστησε στους πολίτες να μην προσπαθούν να απεγκλωβίσουν μόνοι τους ή να μεταφέρουν έναν τραυματία γιατί αν έχει χτυπήσει στο κεφάλι ή στον αυχένα είναι πολύ πιθανόν να προκληθεί περαιτέρω ζημιά. Επίσης παρακάλεσε να μην προσπαθούν να συνδράμουν – καλοπροαίρετα – στο έργο των διασωστών, «στην πράξη συμβαίνει το αντίθετο» τόνισε.

Ο ορθοπεδικός χειρουργός του Παναρκαδικού Νοσοκομείου,  Φόρτης Αθανάσιος, στάθηκε στις συνέπειες της σύγκρουσης. Ζήτησε απ’ όλους όσοι επιβαίνουν σ’ ένα αυτοκίνητο να φορούν ζώνη και να την φορούν σωστά. Επισήμανε τους κινδύνους μιας βίαιης σύγκρουσης για τον ανθρώπινο οργανισμό αλλά και τα συνήθη περιστατικά που καλείται ν’ αντιμετωπίσει καθημερινά στα επείγοντα του Παναρκαδικού Νοσοκομείου. Στη φωτογραφία με μαύρο χρώμα φαίνεται η λάθος θέση της ζώνης.

Ο ψυχίατρος Τζιαπούρας Μιχάλης, αναφέρθηκε στο μετατραυματικό στρες τονίζοντας πως εμφανίζεται στο 25% των περιπτώσεων όλοι όσοι εμπλέκονται σε σοβαρό/θανατηφόρο τροχαίο. Μάλιστα επισήμανε τα πρώτα σημάδια: Επαναβίωση του τραύματος μέσω ονείρων ή μέσω επαναλαμβανόμενων ενοχλητικών σκέψεων. Το συναισθηματικό ”πάγωμα” (μούδιασμα) μαζί με αισθήματα αποξένωσης από άλλους ανθρώπους. Συμπτώματα Υπερδραστηριότητας του Αυτόνομου Νευρικού Συστήματος.

Στο πλαίσιο της ημερίδας έγινε ανοικτή συζήτηση με απορίες και θέματα που έθεσαν οι παρευρισκόμενοι. Ξεχώρισαν τοποθετήσεις που αφορούσαν στο ποδήλατο αλλά και στην ασφαλή μεταφορά παιδιών στα παιδικά καθίσματα.

Ο Δήμαρχος Τρίπολης, αφού άκουσε προσεκτικά όσα είχαν να πουν οι πολίτες ανακοίνωσε την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής για επαναλειτουργία του Κέντρου Κυκλοφοριακής Αγωγής στο Μερκοβούνι αλλά και τη διοργάνωση αντίστοιχων πρωτοβουλιών/ημερίδων για τα Γυμνάσια και Λύκεια του Δήμου μας. Η ημερίδα μαγνητοσκοπήθηκε και θα ανέβει στο site του δήμου Τρίπολης www.tripolis.gr.