«Παρά τις διατυπωθείσες ενστάσεις μας για τις παραλείψεις της στρατηγικής της διεκδίκησης του τίτλου της Καλαμάτας ως Πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021, η παράταξή μας θεώρησε και θεωρεί επιβεβλημένο και επιτακτικό καθήκον μας την υπερψήφιση της πρότασης αυτής διότι αναμφισβήτητα θα συμβάλει σημαντικά στην αύξηση του τουρισμού, στην εκτέλεση μεγάλων έργων υποδομής και πολιτισμού καθώς επίσης, στην προβολή, ανάπτυξη και ανάδειξή της στα πέρατα του Κόσμου, τόσον της Καλαμάτας και των δημοτικών διαμερισμάτων της όσον και της Μεσσηνίας γενικότερα.» Αυτό αναφέρει σε δελτίο τύπου η δημοτική παράταξη «Αλλαγή» κα σημειώνει:
«Ο Θ. Μπρεδήμας, αφού επεσήμανε τις ενστάσεις-παραλείψεις, έκανε ειδικότερη αναφορά στους ιστορικούς τίτλους της Καλαμάτας που συμπίπτουν με την Απελευθέρωση του Γένους καθώς επίσης και στη συμβολή του καλαματιανού Τύπου «ΣΑΛΠΙΓΞ ΕΛΛΗΝΙΚΗ» και γενικότερα των τοπικών εφημερίδων από τότε και μέχρι σήμερα, των ιστορικών Μονών, την προβολή των μεταξωτών, που έχουν συνδεθεί με τα φημισμένα καλαματιανά μαντήλια, τις μεγάλες εξαγωγές μεσσηνιακών προϊόντων στο εξωτερικό κλπ.
Ειδικότερα, ο Θ. Μπρεδήμας είπε μεταξύ άλλων, κατά τη συζήτησης της περασμένη Τρίτης και τα εξής:
«Η υποψηφιότητα της Καλαμάτας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021, είναι αναμφισβήτητα ένα μέγιστο γεγονός το οποίο εμείς χαιρετίσαμε, διότι εμείς βλέπουμε τα πράγματα από μια άλλη σκοπιά , η οποία δεν έχει σχέση ούτε με κόμματα ούτε με αποκόμματα, ούτε με χρώματα ούτε με συρματοπλέγματα. Αναμένουμε λοιπόν αυτό το Συμβόλαιο της Τιμής, το οποίο θα συνάψει η πόλη της Καλαμάτας με την Ευρώπη.
Εάν βεβαίως εγκριθεί ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, θα είναι ένα μεγάλο γεγονός, το οποίο τα μέγιστα θα συμβάλει, όχι μόνο στην ανάπτυξη της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας γενικότερα αλλά θα ανοίξει διάπλατα την πόρτα της Καλαμάτας προς την Ευρώπη, μια πόρτα κι ένα παράθυρο που έχουν ανοιχθεί από τις 23 Μάρτη 1821 όταν η περίφημη εκείνη Προκήρυξη απευθύνθηκε προς τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς και την Αμερικανική Δημοκρατία, που εστάλη τότε και επισφραγίζουν τη θέληση των Ελλήνων για Ελευθερία, Δημοκρατία και Δικαιοσύνη, αρετές τις οποίες ο Έλληνας, από καταβολής κόσμου έχει μέσα του.
Βεβαίως, ωστόσο, υπάρχουν ελλείψεις τις οποίες επισημάναμε και μάλιστα, ορισμένα σημεία τα οποία πρέπει να διορθωθούν. Είπαμε λοιπόν, ότι πρωτίστη είναι εκείνη της απελευθέρωσης της πόλης από τον τουρκικό ζυγό. Δεν ήταν, γενικά, η απελευθέρωση μιας πόλης αλλά η έναρξη της απελευθέρωσης της Ελλάδος. Κυρίως είχε μια πολιτική και νομική υπόσταση, η οποία ξέφευγε από τα όρια της Ελλάδος, εκπροσωπούσε την ίδια την Ελλάδα και την υπόστασή της. Αυτό εδραιώνεται από την Προκήρυξη της Μεσσηνιακής Γερουσίας προς τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς και τους Ευρωπαϊκούς λαούς και την Αμερικανική Δημοκρατία. Αυτή η προκήρυξη αποτελεί τη δημιουργία του πρώτου πολιτικού Σώματος της Μεσσηνιακής Γερουσίας.
Η δε έκδοση της εφημερίδας «Σάλπιγξ Ελληνική» και όσων εφημερίδων εξεδόθησαν και εκδίδονται μέχρι σήμερα, είναι ένας απαράγραπτος τίτλος τιμής γι’ αυτή την πόλη. Η έκδοση της εφημερίδας «Σάλπιγξ» (η πρώτη εφημερίδα της Κυβερνήσεως της ελεύθερης Ελλάδος), διασάλπισε στα πέρατα της Οικουμένης ότι εδώ γεννήθηκε και ακτινοβόλησε η Ελληνική Ελευθερία. Συνεπώς, η Καλαμάτα είναι η φωτοβόλος ιέρεια της ελληνικής ελευθερίας.
Βεβαίως, δεν αναφέρεται, επίσης, η μεγάλη προσφορά των ιστορικών Ιερών Μονών της Βελανιδιάς, του Μαρδακίου κ.α., που πήραν μέρος στον Ιερό Αγώνα του ’21. Επίσης, δεν αναφέρονται τα ξακουστά μεταξωτά της Ιεράς Μονής Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, προέκταση των οποίων αποτελεί το φημισμένο καλαματιανό μαντήλι. Επιπλέον δεν αναφέρεται η μεγάλη συμβολή των εξαγωγών, των ντόπιων προϊόντων ούτε η πολιτιστική ανάπτυξη της Καλαμάτας από τον προπαρελθόντα αιώνα (εφημερίδες, θέατρα, χορωδίες, σχολεία, κλπ), μεγάλες βιομηχανίες όπως του Ζαν & Ρως, που ανεπτύχθησαν μέχρι τον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο, που επεσφάγισαν την πολιτιστική και ευρωπαϊκή ταυτότητα της Ελλάδος και τυπικά θα γίνει η επικύρωση της πολιτιστικής ταυτότητας το 2021…
Απόψε δεν εγκρίνουμε τυπικά το Α΄ ή το Β΄ σχέδιο της υποψηφιότητάς μας ως Πολιτιστικής Πρωτεύσας της Ευρώπης αλλά την περαιτέρω πρόοδο και ανάπτυξή της…
Απόψε δεν νομίζω ότι έχουν κυρίαρχη θέση οι τυχόν απόψεις πλειοψηφιών και μειοψηφιών γιατί η Καλαμάτα είναι μία. Διότι και η σημερινή δημοτική αρχή θα παρέλθει. Κι εμείς θα παρέλθουμε. Όμως, η αποψινή μας απόφαση θα παραμείνει και θα σηματοδοτήσει το μέλλον της Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής και θα φωτίζει, όχι μόνο το φως της Ευρώπης αλλά και το φως της Ελλάδος, που αποτελεί την κοιτίδα του πολιτισμού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα….
Μπορεί άλλες πόλεις που κατά καιρούς έγιναν πολιτιστικές πρωτεύουσες να απέτυχαν, όμως η Καλαμάτα, με τους απαράγραπτους τίτλους της και τα μεγάλα πλεονεκτήματα που έχει δεν δικαιούται να αποτύχει. Και ασφαλώς πιστεύουμε ότι η ηγεσία της Ευρώπης θα έρθει σ’ αυτήν εδώ την πόλη της Καλαμάτας για να διακηρύξει στα πέρατα του Κόσμου ότι εδώ χτυπά η καρδιά της Ευρώπης!…
Συνεπώς, απαιτείται η Καλαμάτα και η Μεσσηνία γενικότερα (όπως δήλωσαν Δήμαρχοι των Δήμων της) να είναι ενωμένη. Κι εάν αυτό δεν επιτευχθεί απόψε εδώ στο σύνολό του, έχει επιτευχθεί, πιστεύω, στη βάση του Καλαματιανού και του μεσσηνιακού λαού γενικότερα…
Απόψε λοιπόν κρίνεται η μεγάλη προσπάθεια, η οποία θα οδηγήσει την Καλαμάτα στο βάθρο της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης…
Τελειώνοντας, θα αναφέρω απλά και μόνο, στίχους του εθνικού μας ποιητή Παλαμά που είναι ένα σάλπισμα ενότητας για όλους μας:
«… Όσοι Έλληνες
ό,τι είστε, μην ξεχνάτε,
δεν είστε από τα χέρια σας
μονάχα, όχι. Χρωστάτε
και σε όσους ήρθαν, πέρασαν,
θα ’ρθούνε, θα περάσουν.
Κριτές, θα μας δικάσουν
οι αγέννητοι, οι νεκροί…»