Το κυβερνητικό επιτελείο ήδη καθορίζει την επικοινωνιακή πολιτική που θα ακολουθηθεί στον δρόμο προς τις κάλπες, ενώ ο πρωθυπουργός έδωσε τα πρώτα δείγματα του νέου πολιτικού αφηγήματος στο διάγγελμα όπου προανήγγειλε τις πρόωρες εκλογές.
Σύμφωνα με δημοσίευμα στο «Έθνος της Κυριακής» οι δύο πυλώνες των κινήσεων Τσίπρα αναφορικά με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι προσαρμογή στην πραγματικότητα και νέο πρόγραμμα με τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί μετά τη συμφωνία με τους δανειστές, αλλά και ξεκάθαρο ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα μιας σύγχρονης ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Στην ατζέντα του για τις εκλογές περιλαμβάνονται επιθετικές πολιτικές κινήσεις, με αιχμή του δόρατος αλλαγές στο Σύνταγμα και βαθιές τομές σε πολιτικά και οικονομικά ζητήματα. Παράλληλα, θα προβεί σε μικρές συντηρητικές αλλαγές στις λίστες και τα ψηφοδέλτια, ενώ αναζητά λύσεις για συγκεκριμένες περιφέρειες-αγκάθια μετά την αποχώρηση βουλευτών.
Η επικοινωνιακή πολιτική θα στηριχθεί εξολοκλήρου στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα καθώς ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να απολαμβάνει μεγάλης δημοφιλίας και αποτελεί το… ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης.
Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα η πρόσφατη εμπειρία από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου έδειξε ότι τα διαγγέλματα του πρωθυπουργού είχαν μεγάλη αποδοχή από τον κόσμο και με κάθε δημόσια εμφάνιση ανέβαιναν κατακόρυφα τα ποσοστά υπέρ της κυβέρνησης και μάλιστα εν μέσω ενός άκρως πολωτικού περιβάλλοντος.
Συνοδοιπόροι του πρωθυπουργού στην «επικοινωνιακή καταιγίδα» της κυβέρνησης θα είναι ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος έχει εμπειρία και ως πρώην εκπρόσωπος Τύπου, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.
Το βάρος θα ριχτεί στο διαδίκτυο και στις δημόσιες εμφανίσεις στα ΜΜΕ.
Οι προηγούμενες καμπάνιες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θεωρούνται άκρως επιτυχημένες, ενώ το κοινό που ενημερώνεται από το Ιντερνετ καταγράφεται ως η κύρια δεξαμενή ψηφοφόρων της κυβέρνησης.
Στις πολιτικές κινήσεις που σχεδιάζονται περιλαμβάβονται και οι αλλαγές στο Σύνταγμα. Πληροφορίες του «Έθνους της Κυριακής» αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε ριζική αλλαγή του εκλογικού νόμου μέσω συνταγματικής πρόβλεψης και σε κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.
Το νέο σύστημα θα κατανέμει τις βουλευτικές έδρες περίπου βάσει απλής αναλογικής, ενώ δεν αποκλείεται να παραμείνει μια μικρή «πριμοδότηση» του πρώτου κόμματος.
Η δεύτερη αλλαγή στο Σύνταγμα θα γίνει στο σύστημα της Παιδείας. Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να δημιουργήσει πραγματικά δημόσια Παιδεία που θα φτάσει σε όλες τις βαθμίδες, μέχρι και τα μεταπτυχιακά προγράμματα. Στην ατζέντα του πρωθυπουργού βρίσκεται και η κατάργηση του νόμου 3126/2003 περί ευθύνης υπουργών.
Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να δημιουργήσει ένα ασφαλές και μόνιμο φορολογικό σύστημα το οποίο δεν θα αλλάζει συνεχώς. Η προσέλκυση επενδυτών αποτελεί κλειδί για να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη, και η ρύθμιση του φορολογικού θα συντελέσει αφενός στο να γίνουν επενδύσεις στη χώρα μας και αφετέρου στο να αισθάνεται ο Έλληνας φορολογούμενος δίκαιη μεταχείριση.
Ψηλά στη λίστα βρίσκεται και η άμεση αποκατάσταση δύο επαγγελματικών ομάδων που έχουν πληγεί, των αγροτών και των ελεύθερων επαγγελματιών. Αναζητεί τρόπους για να γίνει επανόρθωση των οικονομικών αδικιών, μολονότι είναι ασφυκτικό το δημοσιονομικό πλαίσιο. Επίσης, δέχεται εισηγήσεις για επαναφορά του κατώτατου μισθού, δεδομένου ότι τα κλιμάκια των δανειστών δεν είναι αρνητικά. Ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος φέρεται να επιδιώκει άμεσα συνάντηση με ομολόγους του που επιβλέπουν την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος και εκτιμάται ότι θα υπάρξει συμφωνία.
Μικρές θα είναι οι αλλαγές στα ψηφοδέλτια. Θα υπάρξουν μικρές μεταβολές για να μη δημιουργηθούν εντάσεις, ενώ το μεγάλο ερωτηματικό είναι τι θα γίνει με τις λίστες και ποια θα είναι τα νέα πρόσωπα. Το όνομα του πρώην βουλευτή Μάρκου Μπόλαρη ακούγεται έντονα για είσοδο στις λίστες, όπως και του τεχνοκράτη αναπληρωτή υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστου Σπίρτζη.
Ο πρωθυπουργός επιθυμεί διατήρηση των ψηφοδελτίων κάθε περιφέρειας με την αφαίρεση όσων αποχώρησαν, ενώ για όλους όσοι ψήφισαν «παρών» στη Βουλή, η ένταξή τους θα γίνει κατόπιν ανοιχτής στήριξης στην κυβέρνηση. Η σειρά των υποψηφίων θα διατηρηθεί βάσει των σταυρών που είχαν λάβει.
Στα ψηφοδέλτια επιζητείται η διεύρυνση του πολιτικού σχεδιασμού, ενώ για τις μεγάλες περιφέρειες, όπως η Β’ Αθήνας και το Υπόλοιπο Αττικής, θα αναζητηθούν πρόσωπα με θετικό πρόσημο, άφθαρτα, ευρείας αποδοχής από το κόμμα, καθώς στόχος είναι η αποφυγή των εντάσεων. Η ίδια λογική θα ακολουθηθεί και στο Επικρατείας.
Ερωτηματικό παραμένει για τις κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα στις περιφέρειες-αγκάθια, όπως στον Ν. Ημαθίας όπου πρώτος είχε εκλεγεί ο αποχωρήσας Κώστας Λαπαβίτσας, στην Α’ και Β’ Πειραιά όπου εκλέγονται οι Στάθης Λεουτσάκος και Παναγιώτης Λαφαζάνης, αλλά και στη Β’ Αθήνας όπου είχε βγει πρώτος και με μεγάλη διαφορά ο Γιάνης Βαρουφάκης.
topontiki.gr