Τσολιάδες, φουστανέλες, τσαρούχια, καραγκούνες, μαντίλες, κλαρίνο και μπουζούκια περνούν την παράδοση μας στους ξένους. Οι φωτογραφίες σαν “καταιγίδα” πέφτουν σ…το χορευτικό Σύλλογο Δυτικής Μάνης.
Και εκεί, κάτω από το πύργο Δουράκη, στην ορεινή Μάνη, στο χωριό Καστανέα, πραγματοποιείτε η 3ή γιορτή κάστανου. Οι Μανιάτες παρουσιάζουν στους ξένους την παράδοση της Ελληνικής Περιφέρειας προσφέροντάς τους το θέαμα που λαχταρούν να παρακολουθήσουν.
Η συγκίνηση είναι φανερή. Ο χώρος με την ιστορία του, ο πύργος που φιλοξένησε τον Γέρο του Μοριά και οι τσολιάδες που περπατούν αργά στον ήχο του κλαρίνου, κρατώντας καμαρωτά τα γιλέκα τους προκαλούν ΔΕΟΣ. Η Παράδοση και η Ιστορία του τόπου, σου κλείνει το μάτι, και ο Γέρος -σαν Χριστιανός και αυτός – βλέπει και χαμογελά.
Η Παράδοση της Ελληνικής Περιφέρειας, σαν να ανά γεννιέται ξανά και ξανά στα ξεχασμένα χωριά, μακριά από τις φωτισμένες πλατείες της πόλης. Σε χωριά με μικρότερους, και πολλές φορές ανύπαρκτους προϋπολογισμούς τεχνικών προγραμμάτων.
Η 3η γιορτή κάστανου λοιπόν, πραγματοποιήθηκε και φέτος, στη Καστανέα Μεσσηνίας, με ζωντανή μουσική, προσφέροντας κάστανα και φασολάδα που την «τίμησαν» κυρίως οι ξένοι. Ο κόσμος που παρευρέθηκε ήταν πολύς, με την πλατεία του χωριού να είναι γεμάτη από το πρωί έως και αργά το βράδυ.
Αξίζει αναφοράς πως αρκετός κόσμος έρευσε και στον Ι.Ν Πέτρου&Παύλου, που αναστηλώθηκε και παραδόθηκε την περασμένη Κυριακή, από την αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία, παρουσιάζοντας εξαιρετικά αποτελέσματα.
Υ/Γ. Ευτυχώς, που υπάρχουν ακόμα τα χωριά να δείχνουν στους ξένους ποιοι τελικά είναι οι Έλληνες!
*Δημοσιογράφος