Η ΔΕΗ μπορεί να “τινάξει στον αέρα” την αξιολόγηση- Απάντηση Τσίπρα σε Σκουρλέτη-Φίλη

Η «συμφωνία εμπιστευτικότητας» για την πορεία των διαπραγματεύσεων στην οποία έχουν καταλήξει κυβέρνηση και δανειστές, επιτρέπει ελάχιστη πληροφόρηση σχετικά με τις λεπτομέρειες στα ανοιχτά μέτωπα. Ωστόσο, είναι σαφές πως οι απαιτήσεις του ΔΝΤ στα εργασιακά και η πώληση μονάδων της ΔΕΗ είναι αυτή τη στιγμή τα ζητήματα που προκαλούν εμπλοκές. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι υπάρχουν και πλευρές που επιχειρούν να επισπεύσουν την ολοκλήρωση των συνομιλιών.

Η Κομισιόν, για παράδειγμα, διά του εκπροσώπου του Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, έβαλε στο τραπέζι και συγκεκριμένη ημερομηνία. Η 7η Απριλίου αποτελεί τόσο για τις Βρυξέλλες, όσο και για την Αθήνα το μεγάλο στόχο προκειμένου μέχρι τότε κυβέρνηση και δανειστές να έχουν καταλήξει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Το νέο ορόσημο τεχνικά μοιάζει να είναι εφικτό, καθώς τις τελευταίες ημέρες έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος σχεδόν σε όλα τα μέτωπα. Όμως, τα έστω ελάχιστα ζητήματα που απομένουν αποκτούν μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας, κυρίως λόγω του συμβολικού χαρακτήρα τους, κάτι που τα καθιστά δύσκολα διαχειρίσιμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΔΕΗ,το μεγάλο εμπόδιο

Η πώληση του 40% των μονάδων της ΔΕΗ για παράδειγμα έχει δημιουργήσει μέτωπο στην κυβέρνηση καθώς μετά το άρθρο- μήνυμα του Πάνου Σκουρλέτη στην Εφημερίδα των Συντακτών και ο Νίκος Φίλης συντάσσεται με την ίδια άποψη, καθώς και στελέχη της ομάδας των “53”, ενώ αντίθετοι είναι και οι βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας όπου βρίσκονται οι περισσότερες προς πώληση μονάδες. Ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης συναντήθηκε χθες με συνδικαλιστικές της ΔΕΗ -που επίσης αντιδρούν- και φέρεται να τους είπε πως η απαίτηση των δανειστών είναι εξαιρετικά σφοδρή και δύσκολα μπορεί να αποφύγει η κυβέρνηση την υποχώρηση.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας “Ειδήσεις”, πάντως, ο πρωθυπουργός στέλνει σαφές μήνυμα στους διαφωνούντες λέγοντας “κανείς δεν είναι πιο αριστερός από εμένα” και συμπληρώνει πως “εάν ο ίδιος μπορεί να διαχειριστεί ιδεολογικά μια υποχώρηση στο θέμα της ΔΕΗ μπορούν και όσοι διαφωνούν”. Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα είναι σαφές και απευθύνεται στον Πάνο Σκουρλέτη και το Νίκο Φίλη.

Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για πιέσεις που εδράζονται σε συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, κυρίως, γερμανικά και γαλλικά, ενώ και Έλληνες επιχειρηματίες φαίνεται πως έχουν προωθήσει με “πολιτικό λόμπινγκ” τις απόψεις τους στους Θεσμούς. Είναι χαρακτηριστικό πως η Νέα Δημοκρατία, δια στόματος του αντιπροέδρου της Κωστή Χατζηδάκη, έχει ταχθεί υπέρ της πώλησης μονάδων της επιχείρησης, κάτι που καθιστά ακόμα δυσκολότερη τη θέση της κυβέρνησης.

Ο Πάνος Σκουρλέτης πρωτοστατεί σε αυτό το εσωτερικό μέτωπο και σύμφωνα με πληροφορίες έχει διαμηνύσει στον πρωθυπουργό ότι “το θέμα της ΔΕΗ μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση”.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, άλλα κυβερνητικά στελέχη, όπως ο υφυπουργός Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας έχει μεταφέρει πρόταση στον πρωθυπουργό για εκχώρηση μονάδων μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και έχει γίνει “κόκκινο πανί” για άλλα στελέχη καθώς θεωρείται ότι κινείται στην “γραμμή” των δανειστών.

Ωστόσο, ο χρόνος ολοκλήρωσης της τεχνικής συμφωνίας θα κριθεί από τις πολιτικές ισορροπίες που θα επικρατήσουν στο εσωτερικό των δανειστών μέσα από τις συμμαχίες και τις διαφορές που έχουν δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα.

Πηγή: anatropinews.gr