Στα ζητήματα των κοινωνικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, η ΔΗΜΑΡ διαφοροποιεί τη θέση της από τη ΔΗΣΥ, δηλώνοντας ότι θα στηρίζει σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις στη Βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εκτελεστική Επιτροπή εισηγείται στη Κ.Ε. του κόμματος που συνεδριάζει το Σάββατο να εγκρίνει τη θέση ότι «η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που είναι κατοχυρωμένα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, είναι βασική θέση αρχής του χώρου της ανανεωτικής αριστεράς, που δεν μπαίνει για εμάς σε καμιά ζυγαριά με πολιτικές τακτικές».
Επίσης επισημαίνεται ότι, σωστά τις προηγούμενες ημέρες δόθηκε ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση, το οποίο συνοψίζεται στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει πως λειτουργεί με κυβερνητική πλειοψηφία «α λα καρτ». «Τα μνημόνια και τα επώδυνα μέτρα ψηφίζονται με τους συγκυβερνώντες των ΑΝΕΛ αλλά για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βασίζονται στις δικές μας ψήφους και στην σθεναρή μας στάση υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το μήνυμα δόθηκε και ήταν σαφές»,αναφέρει η εισήγηση.
Η ΔΗΜΑΡ θα συνεχίσει να καταγγέλλει την υποκρισία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ταυτοχρόνως όμως δεν θα αφήσει να συνεχίζονται στην χώρα μας οι ανισότητες και οι διακρίσεις εναντίον μειοψηφιών και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ, «οι προοδευτικοί πολίτες δεν πρέπει να παρασυρθούν σε μία στείρα αντιπολίτευση του «όχι σε όλα», στην λογική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην αντιπολίτευση». Έτσι, η ΔΗΜΑΡ θα υποστηρίξει τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου και το δικαίωμα στην επιλογή της αποτέφρωσης των νεκρών, που είναι αυτονόητες προοδευτικές αλλαγές σε μία ευρωπαϊκή χώρα. Όσο για τα τεκταινόμενα στην εκλογική διαδικασία για την ηγεσία του νέου ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς, η ΔΗΜΑΡ εκτιμά ότι είναι απολύτως αναγκαίο να ξεπερασθούν άμεσα τα οποιαδήποτε τεχνικά εμπόδια έχουν ανακύψει σχετικά με την ψηφοφορία και την οργάνωση της εκλογικής διαδικασίας. Γι’ αυτό, με βάση και τις νέες εξελίξεις, πρέπει να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην υπάρξει χρονική καθυστέρηση στην εκλογική διαδικασία, με αυτονόητη προϋπόθεση την διασφάλιση του αδιάβλητου της ψηφοφορίας μέσω ηλεκτρονικής διασύνδεσης των καλπών.